Monidelle: "Alla vill spela klart den här finalen"
Publicerad: 2021-04-26
Det vimlar av frågor kring finalserien som tvingats till en paus på grund av covid-19-problematik i båda lagen. HockeyAllsvenskans VD Gabriel Monidelle svarar på en del av undringarna här!

Finalserien är framskjuten på grund av covid-19, hur har testningen sett ut?
– Det finns olika, dels har vi kontinuerligt tilldelat lagen olika former av tester under hela säsongen genom vårt samarbete med Dynamic Code. Vi har även sett till att klubbarna har haft olika snabbtester. Det klubbarna gör nu är att de tar PCR-tester på lokal vårdcentral och det är klubbarnas lagläkare, som är en del av vårt Medical Team, som har hand om den processen som sen vår sportchef Erik Ryman är med och koordinerar.

Vad är status just nu med finalserien?
– Vi har tagit fram nya speldatum och finalserien återstartar på Valborg, alltså 30 april, med match tre i Umeå. Dagen efter spelas match fyra, även den i Umeå, och därefter blir det match varannan dag. Hemma- och bortaplan ser ut som tidigare men schemat har komprimerats. Om det blir en sjunde och avgörande match så spelas den åttonde maj, vilket innebär att säsongen just nu är förlängd med en dryg vecka från urprungsschemat.

Hur har ni involverat klubbarna i den här processen?
– När vi fick första signal om smitta så tog jag beslut om att tillsätta en samverkansgrupp bestående av båda finallagens klubbdirektörer, Anders Blomberg i Björklöven och Jonas Torines i Timrå, samt vår sportchef Erik Ryman och mig själv. Där har vi haft dagliga möten, vissa dagar mer än en gång, och bollat allt väldigt öppet och transparent såsom exempelvis speldagar, testning, möjliga scenarion och så vidare. Att den HockeyAllsvenska Finalen är viktig för klubbarna är nog en underdrift så för mig är det självklart att klubbana ska vara involverade och inkluderade i de beslut som fattas rörande finalserien.

Det har funnits rykten om att korta ner finalserien och spela bäst av fem istället för bäst av sju, finns det någon sanning i det?
– Det är inget jag vill och inte heller något som klubbarna vill. Det är en absolut, absolut sista utväg om det av någon anledning skulle bli så att vi måste men jag har väldigt svårt att se det.

Kan finalserien flyttas fram ytterligare?
– Skulle det visa sig att även Timrå drabbats av smitta så finns det en risk att vi måste skjuta fram serien än mer. Båda klubbarna vill att finalerna ska spelas klart så snart som det bara går givet att båda lagen är friska. Ingen är intresserad av att det här ska dra ut på tiden mer än nödvändigt. Vi har tät kontakt med båda klubbarna och följer utvecklingen tillsammans med dom och deras lagläkare. För att vara tydlig, vi har olika scenarion, både A, B och C klara med matchdagar om vi skulle vara tvungna att flytta finalserien ytterligare så givet vad som händer med utvecklingen i lagen så får vi i så fall se vilka av de olika scenarion vi förberett som vi behöver aktivera.

Vad finns det för datum att förhålla sig till? Finns det något sista datum?
– Om finalserien skulle passera 15 maj så behöver vi söka tillstånd hos förbundet för det då tävlingsåret formellt går ur. Så det är mer en administrativ gräns än en faktiskt gräns.

Spelarkontrakten löper till den 30 april. Vad händer efter det?
– Vi har tillsammans med SHL, spelarfacket och förbundet tagit fram en modell där spelarna som är kvar i spel (final hos oss och SM-slutspel i SHL) kan fortsätta med sina lag. Detta förutsätter att klubbarna löser bland annat lön, försäkring, eventuellt förlänga arbetstillstånd samt så klart att spelaren själv vill.

Ifjol avbröts säsongen mitt i finalerna, kan samma sak hända i år?
– Inte om vi i HockeyAllsvenskan får bestämma. Förra året var det Svenska Ishockeyförbundet som stängde ner all tävlingsverksamhet och vi har inga signaler från dom att det är något dom planerar så det skulle förvåna mig oerhört om det blir så.

Jonas Gustavsson