Över 470 000 kronor till Börje Salming ALS-stiftelse
Publicerad: 2022-12-06
Under förra helgen hedrade SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan Börje Salming och samlade in pengar till Börje Salming ALS-stiftelse. Totalt 200 185 kronor donerades till stiftelsen. Dessutom kom det in donationer från hela hockeysverige på 270 957 kronor under Omgång-21-helgen.

SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan tillägnade omgång 21 till Börje Salming och Börje Salming ALS-stiftelse.

Ligorna gjorde en gemensam kraftsamling och beslutade att donera 1000 kronor per gjort mål under helgen. Totalt gjordes 137 mål vilket innebär en donation på 137 000 kronor.

Utöver det auktionerade ligorna ut speciellt framtagna Börje Salming-matchpuckar som efter matcherna signerades av respektive matchvinnare. Puckarna auktionerades ut till en total summa av 63 185 kronor.

Totalt donerar SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan därmed 200 185 kronor till Börje Salming ALS-stiftelse. Under helgen swishades det dessutom in 270 957 kronor till stiftelsen.

Totalt blir det 471 142 kronor.

– Det är fantastiskt att se vilken kraft det finns i hockeyfamiljen. Börje Salmings öde och sjukdom har berört oerhört många både i och utanför hockeyn och engagemanget kring initiativet har varit stort, vilket inte minst syns i auktionerna av matchpuckarna, säger Gabriel Monidelle, VD HockeyAllsvenskan.

Stiftelsen samlar dels in bidrag för forskning i kampen mot ALS, dels för framtida stöd för drabbade individer och dess familjer.

– Ligornas insats är helt fantastiskt. Kul att de kunde samarbeta på det sättet och verkligen sätta lampan på ALS och kampen mot sjukdomen. Jag är också imponerad hur ligorna med Börje Salmings snabba och tragiska bortgång kunde ställa om istället för att ställa in inför gångna helgen, det var otroligt imponerande med tanke på den korta tiden. Det säger mycket om kraften som finns hos ligorna, säger Karin Karlström.

Vad är ALS?
Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en sjukdom som angriper de motoriska nervcellerna (de som styr musklernas rörelser) i hjärnan och ryggmärgen. Först skadas nervcellerna, och så småningom förstörs de. Hos den som drabbas visar sig nervskadorna genom muskelförtvining och förlamning. Eftersom det bara är de motoriska nervcellerna som angrips, påverkas inte medvetandet. Även hos en ALS-drabbad som är totalt förlamad fungerar förståndet helt normalt. ALS är en dödlig sjukdom, och än finns inget botemedel.

Börje Salmings ALS stiftelse har som ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Stiftelsen ska också skapa initiativ vars syfte är att underlätta och ge ett stöd för drabbade och anhöriga.

Vill du stödja stiftelsens arbete? Swisha valfritt belopp till 123 383 14 84

Börje Salming ALS stiftelse – Börje Salming ALS stiftelse

HockeyAllsvenskan