Listan: "Det var ett fantastiskt slutspel!"
Publicerad: 2023-05-04
I söndags spelades sista matchen i ett slutspel som var oerhört rafflande. Här listar vi 10 minnesvärda saker från slutspelet!

1 FINALSERIEN

Finalserien mellan MoDo och Djurgården blev något alldeles speciellt. De tre första matcherna gick till övertid och till slut skulle allt avgöras i en sjunde och helt avgörande match. Där talade statistiken för Djurgården: hade två raka segrar och inget lag i HockeyAllsvenskan hade lyckats vinna en sjunde och avgörande match på hemmaplan. Då gick MoDo ut och vann med 4-0. En lång, underhållande, svängig, oviss och tät matchserie… går det önska mer av en finalserie?

2 GALNA TREDJEPERIODEN

Finalseriens mest galna period spelades på Hovet 23 april i den femte finalmatchen. MoDo hade 4-1 efter 40 spelade minuter. Tredje perioden bjöd på åtta (!) mål, där Djurgården var så när att komma i kapp, men där MoDo till slut vann med 7-6. Efteråt snackade många om en av de mest galna perioderna och matcherna n¨ågonsin, och det är inte svårt att skriva under på det.

3 PUBLIKSIFFRORNA

Vilket drag det var på läktarna i slutspelet! Finalserien, som spelades över sju matcher, bjöd på fulla hus rakt igenom, och totala publiksiffran i slutspelet landade på 216 905 personer (en rejäl putsning mot i fjol då samma siffra var 182 794 personer). Snittet i slutspelet landade på 5 164 personer (samma siffra i fjol var 4 251 personer), vilket kan jämföras med grundseriens snitt på 2 827 personer. Kort sagt: det var publikfest i slutspelet!

4 BJÖRKLÖVEN - DJURGÅRDEN

Semifinalserien mellan Björklöven och Djurgården var en av slutspelets stora höjdpunkter. Två jämna lag som spelade en fysisk, tuff och underhållande matchserie som innehöll det mesta, både på och utanför isen. Det sprakande verkligen om serien som tilldrog sig intresse från hela hockey-Sverige. Till slut vann Djurgården semifinalen med 4-2 i matcher.

{!A}

5 MÅNS CARLSSONS DRÖMMÅL

Måns Carlssons övertidsmål i den sjätte kvartsfinalmatchen mot Södertälje, som avgjorde hela matchserien, var något alldeles extra. 25-åringen åkte till sig ett friläge och gjorde en Kenta Nilsson- och Peter Forsberg-dragning innan han la in trissan i tom målbur. Otroligt snyggt och otroligt kyligt - och otroligt vågat att göra den dragningen i det läget.

6 CHIHUAHUA-GATE

En av slutspelets stora snackisar handlade om Fredric Weigel. Björklöven-centern skapade rubriker tidigt i matchserien mot Djurgården genom att snacka och retas på isen, vilket fick Djurgården-coachen Johan Garpenlöv att likna honom vid en "chihuahua som skäller på schäfrar". Weigels svar? Han bytte ut sin profilbild på sociala medier till just en chihuahua, och allt rann ner till supportrarna i båda lagen som hakade på. Det kryddade den heta semifinalserien ytterligare.

7 MÅLVAKTSRÄDDNINGARNA

Känslan var att slutspelet bjöd på betydligt fler highlights-räddningar än vad hela grundserien gjorde. Hade kandidater till Årets Räddning inkluderat även slutspelet, så hade nog alla kandidater hämtats från de avgörande veckorna. Andreas Ljunggren (Mora), Nikita Tolopilo (Södertälje), Kristers Gudlevskis (MoDo), Joona Voutilainen (Björklöven) och Jesper Myrenberg (Djurgården) bjöd alla på några helt makalösa puckmotningar, bara för att nämna lite av den akrobatik som vi bjöds på.

{!B}

8 DAVID BERNHARDTS MÅLSKYTTE

MoDo-backen David Bernhardt sköt tio mål i slutspelet. Så många mål har ingen back någonsin tidigare gjort i slutspelssammanhang, varken i HockeyAllsvenskan eller SHL. Bernhardt sopade också hem hela poängligan i slutspelet och fick också pris som slutspelets MVP efter MoDos avancemang.

9 ÖVERTIDSDRAMATIKEN

42 slutspelsmatcher bjöd på nio (!) övertidsmatcher, bland annat tre stycken i finalserien, och finns det något som kryddar slutspel så som övertidsavgöranden? Mer än en femtedel av matcherna krävde ett övertidsavgörande för att skaka fram en vinnare.

10 AIK:S LYFT

Det gäller att pricka in toppformen till slutspelet och det lyckades AIK onekligen med. Laget avslutade HockeyAllsvenskan med att bara vinna en av sju matcher, men växlade sedan upp flera klasser i slutspelet är man svepte ut Almtuna med 2-0 i matcher i åttondelsfinalen innan man pressade blivande mästarna MoDo till en sex matcher lång kvartsfinalserie. Hatten av för AIK som hittade toppformen vid rätt tillfälle.

Jonas Gustavsson