Kalmar HC spelar i HockeyAllsvenskan 2023/2024
Publicerad: 2023-07-13
Licensnämnden för SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan samt HockeyEttan har nyligen avslutat sin prövning av elitlicensen inför den kommande säsongen 2023/2024.

Licensprövningen avslutad

Licensprövningen för SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan samt HockeyEttan är nu avslutad. Med anledning härav vill Svenska Ishockeyförbundet kortfattat delge resultaten av årets prövning.

Kapitalkrav för elitlicens

Kapitalkravet som är ett procentuellt krav på eget kapital i relation till omsättningen är 5 % vid 2023 års licensprövning för spel i de nationella seniorserierna. Kapitalkravet förändras under kommande verksamhetsår (2024: 8 % och från 2025: 10 %). Licensreglementet innehåller en så kallad femårsregel som innebär att klubbar kan ges dispens från licensreglerna en gång under en femårsperiod.

Dispensår och handlingsplaner

Västerviks IK uppfyllde inte kapitalkravet för året men beviljades dispens då de inkommit med en handlingsplan om hur de skall uppnå kravet till nästkommande år. Västervik beviljades på så sätt elitlicens för spel i HockeyAllsvenskan till kommande år.

Den 21 juni 2023 beslutade Licensnämnden att degradera Kristianstads IK från HockeyAllsvenskan. Skälet till degraderingen var att Kristianstad inte uppfyllde årets kapitalkrav. I enlighet med licensreglerna gavs Kristianstad möjlighet till dispensår och behövde inkomma med handlingsplan för att återställa kapitalkravet. Handlingsplanen bedömdes inte vara realistisk för att uppnå kapitalkravet. Därmed beslutades att Kristianstads IK inte beviljades licens för spel i HockeyAllsvenskan 2023/2024.

Kristianstads IK överklagade Licensnämndens beslut till Appellationsnämnden, som tidigare idag meddelade att överklagan avslås.

HockeyEttans Licensnämnd fattade 30 juni beslutet att inte bevilja licens för Tegs SK och Köping HC. Överklagandeperioden för dessa beslut går ut 14 juli.

Övriga föreningar i SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan samt HockeyEttan fick beslut om godkänd licens i sina respektive serier.

Kalmar HC uppflyttad till HockeyAllsvenskan

Då frågan om Kristianstads IK:s licens för spel i HockeyAllsvenskan 2023/2024 är prövad i ishockeyns högsta instans, verkställs degraderingen av föreningen till HockeyEttan.

Enligt Svenska Ishockeyförbundets tävlingsregler är Kalmar HC tillfrågade om en plats i HockeyAllsvenskan 2023/2024. Kalmar har tackat ja till platsen.

Om Licensnämndernas arbete

Licensnämnderna för SHL, HockeyAllsvenskan, SDHL samt HockeyEttan har Svenska Ishockeyförbundets uppdrag att självständigt pröva om en förening som tävlingsmässigt kvalificerat sig för spel i Hockeyallsvenskan dessutom uppfyller de uppställda licensvillkoren. För att en förening ska beviljas licens för spel i ovan nämnda ligor krävs att föreningen ska ha: stabil ekonomi, god organisation, ungdomsverksamhet i rimlig omfattning och arena med kapacitet och kvalitet enligt SIF:s riktlinjer.

Utifrån nämndernas prövningar tar Svenska Ishockeyförbundet beslut baserat på gällande tävlingsbestämmelser vilka föreningar som ska spela i respektive serie.

HockeyAllsvenskan