Panelen: "Håller Mora högt just nu"
Publicerad: 2021-05-23
Tre experter ger sin syn på Moras silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Mathias Andersson, sportreporter Mora Tidning
Andreas Hanson, kommentator Sportsground och C More
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Mathias Andersson: Det kändes som ett startskott på något spännande när poängkungen Daniel Ljunggren meddelade han stannar. Därefter har den ena nyckelspelaren efter den andra valt att stanna kvar. Jätteviktigt att behålla samma stomme och att Johan Hedberg får bygga vidare på det man påbörjade i fjol. Kombinerat med det har man fått in några spännande namn som säkert kan få sina genombrott den kommande säsongen. Så ja, på det stora hela får jag nog säga att jag är ganska imponerad.

Andreas Hanson: Mora ser verkligen ut att spinna vidare på den fina säsongen man hade senast. De har behållit de flesta spetsspelarna och har fyllt luckorna med nyförvärv som är relativt säkra kort. Nyförvärven har ganska liknande profil – de är spelare som spelat i HockeyAllsvenskan tidigare och kommer från starka säsonger men ändå är utvecklingsbara och ser ut att ha potentialen att leverera ännu bättre. Målvakten Andreas Ljunggren, backarna Gustav Berglund och Axel Bergkvist, centern Kalle Miketinac och forwarden Paul Bittner stämmer alla in på det. Jag håller Mora högt just nu, definitivt topp fem i ligan i dagsläget sett till hur alla lag ligger till, och det är ett väldigt spännande bygge som kan gå långt i slutspelet beroende på hur alla spelare fortsätter utvecklas.

John Wikberg: Mora har något riktigt spännande på gång. Visst - namn i stil med Ludvig Larsson och Oscar Eklind är tunga avbräck, men det är fullt naturligt att ett allsvenskt lag med individuellt framgångsrika spelare tappar en del pjäser uppåt i seriesystemet varje år (eller näst intill). Det får masarna helt enkelt leva med och man ska tänka på att tapp i den stilen underlättar rekryteringar av framtida värvningar av spelare som är på väg uppåt i karriären. Mora är en bra utvecklingsmiljö. När det gäller lagbygget ligger MIK sammantaget bra till i jämförelse med många konkurrenter. Dels med tanke på en del fina kontraktsförlängningar och inte minst sett till alla högintressanta nyförvärv. Det är redan en hel del som talar för att Mora blir att räkna med i kampen på den övre halvan i HockeyAllsvenskan den kommande säsongen.

{!B}

Vad är styrkan i lagbygget?

Mathias Andersson: Just det som jag var inne på. Att man får behålla kvar samma stomme och kärnspelare från förra säsongen, samt att nästan båda toppkedjorna är intakta. Sedan tycker jag att målvaktssidan ser stark ut. Matteus Ward är en ung lovande målvakt som tog stora kliv förra året. Att då plocka in Andreas Ljunggren från Tingsryd gör nog till att detta målvaktsparet får anses vara ett av de starkaste i hela ligan.

Andreas Hanson: Överlag har Mora uppgraderat sig på alla positioner. Att Mora kunde behålla toppspelare som Daniel Ljunggren, Johan Persson, Oskar Stål-Lyrenäs och Lukas Wernblom var riktigt bra. Backsidan ser också väldigt spelskicklig ut. Dessutom kan man matcha varje backpar med en left- och en rightspelare.

John Wikberg: Forwardsbesättningen ser tämligen intressant som läget är nu. Det kryllar av spetskompetens. Inte minst i form av Johan Persson, Daniel Ljunggren och Måns Carlsson, som var Moras förstakedja den gångna säsongen. En av HockeyAllsvenskans främsta enheter. Offensiven var imponerande stark i fjol - bland annat i powerplaysammanhang. Mora lär vara offensivt vassa även den kommande säsongen.

Vad är svagheten i lagbygget?

Mathias Andersson: Det behövs fyllas på med mer bredd. Det måste in fler forwards som kan göra ett gediget jobb i tredje- och fjärdekedjan, men samtidigt utmana om en plats i någon av toppkedjorna. Mora hade också behövt värva in någon mer toppspelare för att täcka upp ännu mer sedan både Ludvig Larsson och Oscar Eklind lämnat. Backsidan är ännu inte heller komplett. Där tror jag att man inväntar och ser hur en sådan som Mattias Nörstebö väljer att göra.

Andreas Hanson: Hur bra vill Mora att tredjekedjan ska vara? Ska den vara producerande så måste man få in en riktigt vass forward till. Sen saknas den där kedjan med karaktärsspelare som ska stänga ner motståndarnas bästa spelare, så ett par defensivt skickliga forwards till skulle göra laget komplett. Målvaktssidan lär säkert bli mer stabil än ifjol, men hur hög potential har Andreas Ljunggren och Matteus Ward? Kan någon av dem slå igenom på riktigt?

{!A}

John Wikberg: Mora hade defensiva besvär den gångna säsongen. Det faktum att hela nio seriekonkurrenter i HockeyAllsvenskans grundserie släppte in färre baljor säger en hel del. Defensiven - inklusive boxplayspelet - måste upp några snäpp om MIK ska kunna ta nästa steg.

Vad mer måste in?

Mathias Andersson: Minst en forward till som kan utmana om en plats i någon av toppkedjorna, forwards till tredje- och fjärdekedjan, samt kanske två–tre backar.

Andreas Hanson: Som jag varit inne på, så är det ett antal defensiva forwards och minst en offensiv forward till. Men skulle man lyckas lösa både en spetsforward och en riktigt bra center till, som gör att Robin Johansson blir fjärdecenter på papperet – ja då kommer en topp fyra-placering i tabellen kännas rimlig att nå för Mora även när alla andra lag har värvat klart.

John Wikberg: Målvaktssidan behöver inte förstärkas som läget är nu, men på backsidan behövs det ytterligare något namn. Det kan vara en defensiv skicklig spelare eller en tvåvägsback som är allround och kan bidra till att styra upp det redan nämnda försvarsspelet. På forwardssidan finns det några luckor att fylla och även där behövs det mer defensiv kompetens. Helst även ytterligare 1-2 spelare som är skickliga i offensiven och kan ge Mora ett ännu bättre djup för att MIK ska kunna utmana de bästa över tid.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Mathias Andersson: Varför inte Michael Haga? Norsken, som lämnade Mora efter degraderingen från SHL 2019, hade en tuff säsong i Djurgården och en säsong i HockeyAllsvenskan hade nog gjort honom gott. I Mora skulle han definitivt tillhöra en toppkedja och skulle nog kunna ösa in hel del poäng med tanke på vilken omgivning han kan få. Tänk Haga med Daniel Ljunggren och Johan Persson eller med Lukas Wernblom och Oskar Stål Lyrenäs (förutsatt att han nu stannar). Det hade varit en otroligt fruktad kedja oavsett.

Andreas Hanson: Det är en riktigt bra center, som för balansens skull gärna får vara högerfattad. Colin Smith, senast i Väsby, hade varit perfekt för Moras lagbygge.

John Wikberg: John Persson har ett tufft år bakom sig i Brynäs med tanke på skadeproblemen. Om han får ordning på skadebesvären vore han något av en drömvärvning för Mora i allsvenska sammanhang. Dels med tanke på att han är en MIK-produkt, dels sett till att Persson i grunden är en väldigt bra forward på den här nivån. Han har fysiken, men även ett starkt offensivt register. Lägg därtill att John Persson alltjämt är i en hyfsad ålder och lär vara revanschsugen.

» Transfercentralen 2021

Jonas Gustavsson