HockeyAllsvenskan 2022/23 från A till Ö!
Publicerad: 2023-05-07
Säsongen 2022/23 i HockeyAllsvenskan är till ända - och nu sammanfattar vi hela vintern i ABC-format!

Alexander Anderberg. En av ligans största överraskningar den här säsongen, helt klart. Efter ett gäng säsonger med hyfsat anonym tillvaro i HockeyAllsvenskan så lossnade allt i vinter. Tog plats som nyckelspelare i Östersund, blev nominerad till Årets Back i ligan och sköt 18 mål vilket är nytt målrekord för en back i HockeyAllsvenskan (rekordet delas med David Bernhardt, MoDo, som också sköt 18 mål i år). Prestationerna ledde fram till ett SHL-avtal med Oskarshamn.

Brynäs förlorade SHL:s kval mot Malmö och spelar därmed i HockeyAllsvenskan kommande säsong. Det är första gången Gävle-laget kommer att spela i ligan.

Carl Lindbom stod för ett av säsongens stora genombrott. Den 19-årige keepern tog ett jättegrepp om målvaktsspaden i Djurgården och svarade för en supersäsong och blev också prisad som Årets Målvakt i ligan. Lindbom, som också fick Guldgallret som ligans främsta junior samt pris som Årets Rookie, krönte den häftiga säsongen med att bli den blott fjärde målvakten i ligans historia att göra mål när han skickade in en puck i tom bur i ett derby mot AIK i Avicii Arena. Dessvärre missade Lindbom stora delar av slutspelet till följd av en skada.

{!A}

David Bernhardt svarade för en kanonsäsong. MoDo-backen sköt 18 mål i grundserien, nytt målrekord för en back i ligan (delas med Alexander Anderberg, Östersund, som också sköt 18 mål), och gjorde totalt 51 poäng, vilket är den näst bästa poängnoteringen av en back i ligans historia. Bernhardt vann också poängligan i slutspelet där han gjorde tio mål, och så många mål har ingen back gjort i slutspelssammanhang tidigare, varken i SHL eller HockeyAllsvenskan. 25-åringen prisades också som som både Årets Back och Slutspelets MVP efter säsongen.

Eriksson, Marcus, är numera HockeyAllsvenskans assistkung. Under vintern passerade "Kungen av Himpa" Conny Strömberg i assisttoppen, och är ligans främsta assistmakare med sina totalt 253 assist. 37-åringen svarade för 40 poäng på 44 matcher med Vita Hästen i vintras och det var sjätte (!) gången Eriksson gjorde 40 eller fler poäng under en allsvensk säsong. Forwarden är tvåa i alla tiders poängliga med 364 poäng. Kommande säsong lirar Eriksson med Södertälje.

{!B}

Fortier, Maxime, var en highlights-maskin under säsongen. Björklöven-forwarden vann Veckans Mål-omröstningarna hela tre gånger, och prisades sedan även för Årets Mål i ligan.

Gradin, Anton, konkurrerar med Alexander Anderberg, Östersund, och Carl Lindbom, Djurgården, kring att stämplas som säsongens största överraskning. Efter två säsongers akademihockey i Schweiz så kom 23-åringen hem till Sverige och blev en dundersensation i Tingsryd. Forwarden sköt 27 mål och blev femma i skytteligan och totalt blev det 37 poäng på 52 matcher. Kommade säsong spelar Gradin i Djugården.

HockeyAllsvenskans Stora Pris delades ut för andra gången och går till en spelare som gjort betydande insatser för samhället. I år blev Fredric Andersson, Björklöven, vinnare för sitt engagemang i projektet Gröngul kompis. "Priset i år går till en stor ledare på isen men en ännu större ledare utanför isen", säger Gabriel Monidelle, VD HockeyAllsvenskan.

Ingen import hade gjort 100 mål i HockeyAllsvenskan innan den här säsongen. Först dit blev Alex Hutchings, Björklöven, som nådde milstolpen den här vintern. Kanadensaren är dessutom den utländske spelare som gjort näst flest poäng i ligans historia med sina 243 poäng (före honom finns bara dansken Morten Green som stannade på 250 allsvenska poäng).

Johan Persson fortsätter att leverera. Mora-forwarden vann skytteligan för andra året i rad med sina 30 kassar och gjorde 20+ mål för fjärde säsongen i följd. Han blev den blott tionde spelaren i ligans historia att spräcka 30-målsvallen. 33-åringen satte också ett mäktigt rekord under säsongen när han gjorde poäng i 21 (!) raka matcher, och passerade tidigare rekordhållaren Jared Aulin, Örebro, som gjorde poäng i 20 raka matcher 2011/12.

{!C}

Kung när det gäller poäng var Nick Schilkey. Björklöven-forwarden vann HockeyAllsvenskans poängliga efter att ha gjort 68 poäng på 52 matcher. Det är den högsta poängnoteringen av en utländsk spelare någonsin i ligan (Broc Little hade det tidigare rekordet med 66 poäng). Schilkey lyckades dessutom göra hattrick två matcher i rad under säsongen, han är blott tredje spelare, efter Pasi Saarela och Damien Fleury, att lyckas med det.

Ljunggren, Daniel, fortsätter att visa sitt spelsinne. Mora-centern blev under säsongen den blott fjärde spelaren att nå milstolpen 200 assist i HockeyAllsvenskan (Marcus Eriksson, Conny Strömberg och Jonas Westerling är de enda som lyckats tidigare). Ljunggren passerade även 300 poäng under säsongen, precis som AIK:s Christian Sandberg, och de blev spelare nummer fem och sex att nå den milstolpen.

MoDo vann grundserien och slutspelet och är därmed HockeyAllsvenska Mästare och spelar i SHL nästa säsong.

Nybro är nykomling i HockeyAllsvenskan kommande säsong. Efter otrolig dramatik så tog smålänningarna klivet upp via en storseger mot Piteå i den sista omgången av kvalserien. Detta blir Nybros andra sejour i HockeyAllsvenskan, då klubben spelade i ligan under fyra säsonger mellan 2005-2009 (alltså de fyra första säsongerna i ligans historia).

Ovationer i massor blev det till Börje Salming i höstas när hela hockey-Sverige kraftsamlade för att samla in pengar till Börje Salming ALS-stiftelse. Omgång 21 tillägnades den svenske backlegendaren och totalt samlades nästa en halv miljon kronor in. Börje Salmning gick tragiskt bort 24 november i sviterna av sin ALS.

Playout-matchserien spelades mellan Tingsryd och Västervik där Tingsryd till slut kunde vinna en tät och tajt serie med 4-2 i matcher. Båda lagen blir dock kvar i HockeyAllsvenskan eftersom Vita Hästen sedermera lämnade in en konkursansökan och inte blir kvar i ligan.

Qvinna dömer i HockeyAllsvenskan. Det var en av rubrikerna från säsongen. Anna Hammar blev den första kvinnan att döma i HockeyAllsvenskan (och någon av de två högsta serierna) när hon debuterade 29 september. Linjedomaren gjorde totalt tolv matcher under sösongen.

Rivstart, det var det många juniorer som fick på sin allsvenka karriär under vintern. Hela åtta (!) juniorer gjorde mål i sin allsvenska debut: Filip Ekberg, Almtuna; Theo Keilin, Djurgården; Ludwig Laband, Mora; Jacob Ringman, Karlskoga; Simon Robertsson, Västerås; Edwin Sandahl, Karlskoga; Filip Sitar, AIK; och Elias Sjöström, Almtuna. I slutspelet så fick Noah Steen debutera i Mora… och då gjorde han också mål i sin seniordebut. Helt otroligt att nio juniorer alltså gjorde mål i sin första seniormatch i HockeyAllsvenskan.

Sexton raka segrar (inklusive övertid och straffar), det slog MoDo till med under hösten och det var tangerat allsvenskt rekord (Timrå hade också sexton raka segrar 2020/21). Noterbart är att MoDos svit både inleddes och avslutades med förlust mot nykomlingen Östersund.

Tora Bowenius är en hängiven Vita Hästen-supporter. För andra säsongen i rad så lyckades nioåringen besöka ALLA allsvenska arenor under vintern, inget annat än helt otroligt. Hatten av!

Utsålt. Det var det i de fyra derbyna i Avicii Arena mellan AIK och Djurfården under säsongen. De matcherna satte en extra krydda på säsongen och var snackisar i hela hockey-Sverige.

Videll, Linus, startade säsongen trevande, han plågades av skador, men varvade sedan upp rejält och var en av ligans absolut hetaste spelare från slutet november och till mitten av februari då han blev skadad. 37-åringen sopade in 57 poäng på 42 matcher och blev tvåa i poängligan, men hade ligans bästa poängsnitt med 1,36 poäng per match. Videll, som hade en poängsvit på 16 raka matcher under säsongen vilket är den fjärde längsta sviten någonsin, blev efter säsongen prisad som både Årets Forward och Årets MVP.

{!D}

Weigel, Fredric, var en av de stora förgrundsfigurerna i slutspelet. Björklöven-centern tog det hela till en ny nivå när han bytte sin profilbild i sociala medier till en chihuahua efter att ha blivit kallad just chihuahua av Djurgården-tränaren Johan Garpenlöv i en intervju.

X var en förbannelse för Vita Hästen under säsongen. Laget spelade tolv raka kryssmatcher utan att lyckas ta extrapinnen en enda gång. Förbannelesen bröts vid trettonde tillfället, 18 februri, när MoDo besegrades efter straffar. Totalt spelade Vita Hästen fjorton kryssmatcher under säsongen, men tog bara extrapoängen en enda gång.

{!E}

Yngsta målskytten någonsin i HockeyAllsvenskan blev Filip Ekberg när han 15 år och 238 dagar gammal gjorde mål för Almtuna mot Östersund den åttonde mars. Men det var inte det mest otroliga. Dels så var det Ekbergs allsvenska debut, dels så gjorde Ekberg hattrick (!) i matchen. Vi tar det en gång till: 15-årige Ekberg gjorde allsvensk debut, blev tidernas yngsta målskytt i ligan och slog till med ett hattrick. Helt makalöst. Ekberg blev den blott tredje spelaren någonsin att göra hattrick i sin allsvenska debut. Noterbart: tidigare var Nils Höglander tidernas yngsta målskytt när han gjorde mål för AIK i en ålder av 16 år och 8 dagar.

Zorro-mål? Tyvärr inte den här säsongen.

Åtta raka förluster. Det noterade Almtuna under hösten. Samtliga förluster kom dessutom efter ordinarie tid. Det är den sjunde längsta raden matcher med noll poäng (delat med några andra lag) i ligans historia. Nu gjorde Almtuna en riktigt bra säsong till slut, och den blir än mer imponerande med tanke på den djupa svackan under hösten. Noterbart är att Almtuna-coachen Robert Kimby fick pris som Årets Tränare i ligan.

Årets pristagare i HockeyAllsvenskan Awards: Linus Videll (Årets MVP och Årets Forward), Carl Lindbom (Årets Målvakt och Årets Rookie); David Bernhardt (Årets Back), Robert Kimby (Årets Tränare); Per Kenttä (Årets Sportchef), Fredric Andersson (HockeyAllsvenskans Stora Pris) samt Moa Böhlmark och Oliver Renmark (Årets Eldsjäl).

Över en miljon i publik blev det under säsongen. I grundserien landade totala publiksiffran på 1 029 134. Adderar vi kvalet och slutspelet så landade publisiffran på 1 254 282 personer. Ni supportrar är fantastiska! Passionen, engagemanget och glöden hos alla som följer sitt lag i ur och skur, på hemma- och bortaplan, genom vinster och förluster - det är ni som är HockeyAllsvenskan!

Jonas Gustavsson