Profilerna: "Han sätter tonen"
Publicerad: 2022-08-27
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring Björklövens lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Björklöven har massor av etablerade nyförvärv av hög dignitet, men nog känns Maxime Fortier som den kanske mest spännande spelaren. Vindsnabb foward med härlig teknik som river stora sår i motståndarförsvaren med sin speed. Har potential att bli en publikfavorit (om han inte redan är det?). Scott Pooley är också en riktigt het värvning.

JOKERN

Björklöven har värvat etablerat och det vimlar inte av spelare med överraskningspotential, men nog är Joel Mustonen något av en joker. 29-åringen har varit en slitstark energispelare i SHL de senaste åren och varit uppskattad för sitt arbete, men det offensiva utrymmet har varit begränsat. Möjligheterna att leverera framåt ökar i Björklöven.

TALANGEN

Viljami Juusola är en elegant back med fint offensivt och kreativt sinne som skaffade gott om rutin i fjol. Ett råämne som kan bli riktigt, riktigt bra. Nu är backsidan ett getingbo och det kan bli svårt att spela till sig en prominent roll bland annat etablerade namn, men det är inget snack om att 19-åringen har en ljus framtid.

KULTURBÄRAREN

Hemmasonen, granitbacken och kravställaren Daniel Rahimi betyder oerhört mycket för Björklöven, och att han till slut beslutade sig för att köra en säsong till var så klart ett glädjebesked för klubben. Rahimi bidrar med rutin, tuffhet, Löven-hjärta och är som bäst när det gäller som mest i täta slutspelsmatcher. Var grymt bra i vårens slutspel, lagets MVP då.

ASSISTKUNGEN

Fredric Weigel må inte ha haft karriärens bästa säsong i fjol, men centern dunkade ändå upp 21 assist i AIK. Nu lär centern, oavsett om det blir spel i tredjekedjan eller högre upp i hierarkin, få en skarpare omgivning än förra året, och då kan han spräcka 30-assistvallen igen.

{!A}

MÅLKUNGEN

Scott Pooley, som sköt fyra mål i torsdags, kan bli en storskytt i ligan. Den 28-årige amerikanen är en dokumenterat vass målskytt och sköt 18 mål i finska högstaligan i fjol, vilket imponerar. Pooley är en stor och stark forward med ett tungt skott. Fjolårets interna målkung Christopher Bengtsson, 22 baljor, lär säkert också vara med och konkurrera om titeln.

POÄNGKUNGEN

Björklöven har ingen given offensiv superspelare som bär offensiven på sina axlar, utan istället är det bredden som gör spetsen med många lirare som kan leverera poäng. Det finns många aspiranter på titeln, men nog känns Gerry Fitzgerald som en het kandidat efter en stark debutsäsong. Får han vara hel och frisk (missade matcher i fjol) och kan växla upp efter att ha körts in i Löven-systemet i ett år, så känns han definitivt som en potentiell poängkung.

MVP

Daniel Rahimi är lagets viktigaste spelare. Han sätter tonen med sitt rejäla, robusta, stundtals elaka och uppoffrande backspel, men är också en stark ledare som pushar på laget i alla lägen. Centralgestalt både på och utanför isen.

Jonas Gustavsson