Panelen: "Behöver inte känna någon panik"
Publicerad: 2023-05-27
Tre experter ger sin syn på Björklövens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Ludvig Gulliksson, journalist Västerbottens-Kuriren/Folkbladet
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com
Jesper Nilsson, snackar i Radio 1970

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Ludvig Gulliksson: Det har varit väldigt lugnt så här långt, bara två spelare har plockats in i Liam Dower Nilsson och Myles Powell. Men Björklöven ser i nuläget också ut att få behålla merparten av sina viktigaste spelare. Hela förstakedjan med Nick Schilkey, Fredric Weigel och Scott Pooley är intakt och backklippan Daniel Rahimi har skrivit på ett nytt kontrakt - för att bara nämna några. Så någon vidare panik behöver man som Lövenanhängare nog inte känna - Björklöven har redan nu en bra grund att stå på. Intressant också att man väljer att satsa på den egna målvaktstalangen Melker Thelin som backup till Joona Voutilainen. Thelin, som är nyligen 18 år fyllda, har en väldigt hög potential och kan nog överraska många i vinter.

John Wikberg: Det har visserligen inte värvats så mycket, men nyförvärven som tillkommit är å andra sidan högintressanta, samtidigt som ingen av förlusterna känns i närheten av “oersättliga”. Många vassa spelare från förra säsongens framgångsrika lag är kvar, vilket är det viktiga. Det behövs helt enkelt inte så mycket mer för att göra Björklöven konkurrenskraftiga i toppstriden och är ingen som helst panik.

Jesper Nilsson: En lugn silly season där det inte har plingat till allt för mycket sen säsongen tog slut. Stommen är satt sen innan och desto längre tiden går utan att det ryktas att stjärnorna i laget är på väg till en annan liga så är det positivt. Spännande med Liam Dower Nilsson som fått mycket lovord från Västerås håll och kan bli ett fint fynd av Kenttä. Förlängning av Weigel och Rahimi sticker ut och blir intressant att se vad Powell kan uträtta i Björklöven. Inte den roligaste silly season men för Björklövens del är det positivt med lite omsättning.

Vad är styrkan i lagbygget?

Ludvig Gulliksson: Litegrann som jag var inne på tidigare, nämligen spetsen. Kedjan med Schilkey, Weigel och Pooley var loket i det här laget förra säsongen och det är otroligt viktigt att man får behålla dem. Sen är Myles Powell ett riktigt spännande nyförvärv. Han fick det inte att lossna i SHL, men i hockeyallsvenskan har han ju bevisat sig sedan tidigare. Per Kenttä var ju uppenbart intresserad utav Powell under den förra säsongen också, så honom har man bra koll på.

{!A}

John Wikberg: Björklöven har tre starka lagdelar. Lägstanivån är väldigt hög och västerbottningarna har gedigna kvaliteter i såväl offensiven som defensiven. Mixen är eminent. Umeås hockeystolthet har ett gediget målvaktspar, material till tre vassa backpar och tre fenomenala kedjor i ett läge där truppen inte ens är spikad, vilket imponerar.

Jesper Nilsson: Stommen och rutinen från Daniel Rahimi där bak till Fredric Andersson där fram är grunden för att Björklöven ska lyckats att utmana och vara en av toppkandidaterna återigen. De har varit med och vet vad som krävs i den dagliga verksamheten och sätta de krav som behövs för att Björklöven ska kunna gå långt och utmana om SHL-platsen även 23/24. En styrka är också att omsättningen på spelare och ledare runt laget inte har rubbats allt för mycket vilket gör att laget kan göra en ny satsning hyfsat problemfritt igen. Vad det verkar just nu så blir Schilkey och Pooley kvar och det skulle vara av yttersta vikt för laget. Två av ligans mest sevärda och viktiga spelare som nu vet vad som krävs för att kuska runt i Sveriges andraliga under en lång säsong till att sen leverera under ett slutspel. Lägg till Fortier som inte snackats upp allt för mycket men är en attraktion och kan göra det oväntade som jag tror kommer bli ännu bättre under nästa säsong.

Vad mer måste in?

Ludvig Gulliksson: Det är väl framförallt ute på kanterna det saknas folk i nuläget. Liam Dower Nilsson har plockats in, men sedan tidigare har ju Christopher Bengtsson, Alex Hutchings och Jens Lööke lämnat klubben. Så en två-tre forwards behöver tas in för att både bredda och spetsa till truppen. Sen vore det även bra att få in ytterligare en eller två toppbackar, just nu har man bara sju backar under kontrakt. Sen får man även sätta ett litet frågetecken kring Mattias Nörstebö, som nyligen lämnade VM efter en huvudskada. Blir norrmannen borta en längre period så är det extra viktigt att fylla på backsidan.

{!B}

John Wikberg: Det måste in ytterligare en back som kan bredda den lagdelen ytterligare under en lång och tuff säsong. Helst en tvåvägspjäs som är mer offensiv än defensiv. I övrigt så handlar det om minst ett par forwards. Skickliga lirare som kan vara mönsterbrytare och göra det lilla extra när matcherna står och väger. Sedan så lär väl Per Kenttä - som vanligt - även värva under säsongens gång för att krydda anrättningen ytterligare, men dessa tre spelare räcker när det handlar om att få ett lag som blir att räkna med på allvar till seriestarten.

Jesper Nilsson: En stor och stark center som kan axla rollen som förstacenter och leda laget tillsammans med Powell och kanske en till lekkamrat. Målvaktssidan är satt med Joona och en ung Thelin men frågan är om det verkligen håller fram mot våren? Skulle inte bli förvånad om Kenttä smäller in med en rutinerad målvakt om det visar sig att det kan behövas mer rutin utmed Joona även om Thelin har gjort det bra sen tidigare. Dags för Joe att komma tillbaka snart?

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Ludvig Gulliksson: Det väcktes ju en strimma hopp om att Lucas Wallmark skulle återvända till Björklöven efter att han lämnat ZSC Lions - men den förhoppningen dog rätt snabbt då han istället skrev på för Fribourg-Gottéren. Så vad kan man plocka in istället då? Jag slår ett slag för att titta på Modospelare som inte kommer få chansen i SHL. Där kan sådana som Daniel Mannberg och Marcus Vela ingå. Hårt jobbande Mannberg skulle bli en perfekt ytterforward till en tredjekedja och tekningsstarke Marcus Vela skulle bli en bra krydda till Björklövens centersida.

John Wikberg: Rutinerade Niklas Olausson gjorde det riktigt bra i Luleå i slutet av den gångna säsongen. Han har aviserat att det är intressant med en fortsättning som hockeyspelare. En härlig karaktär och artist som fortfarande skulle kunna ösa in poäng på allsvensk nivå. Visst - Olausson börjar bli till åren, men lever mycket på sin spelskicklighet, kyla och höga “hockey-IQ” i allmänhet. Åldersaspekten påverkar mer för spelare som till exempel har en fysisk prägel och/eller lever mycket på skridskoåkningen. En motiverad och skadefri Niklas Olausson skulle kunna lyfta vilket lag i HockeyAllsvenskan som helst.

Jesper Nilsson: Wallmark, haha. Det var en eftermiddag att minnas när de inbitna vågade tro på att Wallmark skulle åter till Löven men så blev inte fallet. Tidigare Björklöven -pelaren Oskar Steen som nu huserar i AHL hade varit en dröm att få tillbaka även om det är ett långskott, men man måste våga drömma.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson