Panelen: "Har något lovande på gång"
Publicerad: 2023-05-23
Tre experter ger sin syn på Moras silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Mathias Andersson, frilansjournalist som bland annat kommenterar HockeyAllsvenskan
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com
Andreas Hanson, kommentator Rego och C More

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Mathias Andersson: Ja, herrejösses vilken omsättning på folk. Mora går igenom en rejäl ombyggnation till nästa säsong. Det var dock något vi alla visste om ganska tidigt i våras. Det var därför väldigt spännande att se vad klubben skulle göra för värvningar på alla positioner och hittills får man väl säga att de har överraskat ganska positivt. Mora älskar att göra guldfynd i relativt anonyma spelare, det har vi sett egentligen varenda säsong, och i år är inget undantag. Ludvig Levinsson, Philip Schultz och Jakob Stöffling har alla stor potential att kunna ta nästa steg i Dalarna. "Hemvändare" har också varit lite av ett annat tema där man har tagit tillbaka Henrik "Hank the Tank" Eriksson och William Pethrus. Viktigt också att lyckas behålla de norska supertalangerna som har invaderat Mora de senaste åren. Det har snackats om att det har ryckts i princip alla av dem från olika håll, däribland SHL. Nya tränarduon Daniel Hermansson/Fabian Gunnarsson känner till dessa spelare väl från J20 och är det några tränare som ska få norrmännen att lyckas så är det väl "Hempa" och Gunnarsson. Det går heller inte att understryka nog så viktigt det är att få ha kvar Daniel Ljunggren, Johan Persson och Måns Carlsson (även om SHL-klubbar fortfarande kan plocka från HA). Trion har varit ryggraden i MIK i flera år och bra att kunna fortsätta bygga laget kring dessa så länge som de håller toppklass i ligan.

John Wikberg: Mora har något lovande på gång. Förra säsongen var väldigt framgångsrik utifrån förutsättningarna och MIK har goda möjligheter att göra minst lika bra ifrån sig under 2023/2024. Andreas Hägglund har gjort ett bra jobb hittills. Många viktiga pjäser är kvar från förra säsongens manskap och det har tillkommit några högintressanta spelare. Jag tror dessutom att Daniel Hermansson är klockren som huvudtränare och att Mora står sig riktigt bra där, tappet av profilen Johan Hedberg till trots.

Andreas Hanson: Inget lag har blivit mer brandskattat än Mora IK. Imponerande då hur snabbt och effektivt sportchef Andreas Hägglund har lyckats hitta ersättare och vara ett av lagen som ligger längst fram i att få en trupp klar. Det blir väl något av en nystart för laget nu, med nya tränaren Daniel Hermansson och alla nya spelare. Överlag ser det spännande ut, med ett antal X-faktorer, grovjobbare och målskyttar. Det som inte ersatts tillräckligt ännu, enligt mig, är spelskickligheten som Johannes Johannesen, Olle Strandell och Kalle Miketinac tagit med sig.

Vad är styrkan i lagbygget?

Mathias Andersson: Bredden, trotjänarna och spelidén. Precis som under den senaste säsongen så kommer Mora att ha en stabil bredd. Det kommer att finnas spelare i flera formationer som kan leverera, och det blir ack så viktigt i ett slutspel när motståndarna försöker nöta ner en. Och så trotjänarna, som Ljunggren, Persson, Carlsson, Gunnarsson, som får fortsätta driva klubben i rätt riktning. De har satt standarden och kan tillsammans visa för de nya vad som gäller. Spelidén är den samma som under Hedbergs ledning eftersom klubben bestämde sig när han klev in att alla lag i föreningen skulle följa samma strategi som A-laget. Det vore dumt att rucka på den nu.

{!A}

John Wikberg: Forwardssidan håller hög klass. Beskedet att Johan Persson blir kvar betyder extremt mycket och sänder oerhört positiva signaler i allmänhet.. Det finns mycket spetskompetens i övrigt - framför allt i form av Daniel Ljunggren - och en bra balans mellan offensiv spetsar, kryddat med mer defensivt inriktade spelare. Balansen avseende åldersmixen är också på en bra nivå och stommen känns urstark.

Andreas Hanson: Tycker att det finns gott om poänggörare. Det finns rätt många säkra kort – Daniel Ljunggren och Johan Persson är kvar, Fabian Ilestedt och Måns Carlsson har hög kapacitet (för Måns blir väl kvar?), Gustav Willman-Borvik och Markus Modigs ska kunna bidra också, Ludvig Levinsson är en spännande värvning som säkert kan ta ett steg till, och en massa spännande talanger.

Vad mer måste in?

Mathias Andersson: Backsidan är fortfarande alldeles för tunn. Bra värvningar i form av Pethrus och Roope Laavainen, det får väl ses som spetsen i detta läget, men det räcker inte. Någon mer spetsback och fler breddvärvningar lär krävas för att Mora inte ska bli ett mittenlag. Jag tar för givet att man siktar på topp sex, trots alla tapp. Förutom det så saknas det en andracenter bakom Daniel Ljunggren. Mora har tappat både Kalle Miketinac och Kevin Hancock är inte kvar. Här måste tomrummet fyllas. Till helheten ser det ganska stabilt ut för Mora, men det är den extra kryddan som saknas än så länge. Och finns inte den, då kan man inte utmana i toppen av HockeyAllsvenskan. Särskilt inte när det finns lag som Brynäs, Djurgården och Björklöven.

{!B}

John Wikberg: Målvaktssidan ser stabil ut som läget är nu. Backsidan behöver kryddas med 1-2 namn med det lilla extra (framför allt framåt). Forwardssidan är som sagt var stark, men om Mora ska kunna ta nästa steg behöver MIK få ett större djup gällande spetsen på bland annat forwardsfronten. Minst ytterligare en bärande forward som kan avlasta Johan Persson & Co vore guld värt.

Andreas Hanson: Framförallt är det ju en offensivt drivande förstaback och två centrar bakom Daniel Ljunggren som saknas, sen borde man vara klara.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Mathias Andersson: Jacob Nilsson vore väl inte fel att få "hem"? Frölunda valde att inte behålla centern som haft det tungt de två senaste säsongerna med en hel del skadebekymmer. En omstart i HockeyAllsvenskan och få lite av en nytändning i Mora med målet att föra upp dem i SHL kanske är vad han behöver? Där har vi också en center som Mora skulle ha stor nytta av. Kan bidra med både offensiv spets och vara en förebild för de yngre förmågorna som det kryllar av. En back då. Ja, varför inte en sådan som Erik Ullman? Vi vet alla vad som har hänt med Vita Hästen och i dagsläget så finns han tillgänglig. I Norrköping fick 26-åringen ett riktigt lyft och gjorde sin poängmässigt bästa säsong i karriären. I så fall får Mora tre högklassiga, HA-mått mätt, rightfattade backar i sin backbesättning.

John Wikberg: Rutinerade Michael Haga är ledig på marknaden. En spelare som har ett förflutet i Mora sedan tidigare och gjort bra ifrån sig där på en ännu högre nivå än HockeyAllsvenskan. Ett relativt säkert kort, som skulle kunna avlasta “de stora drakarna” i laget på ett utmärkt sätt samt göra MIK mindre skadekänsliga.

Andreas Hanson: Dröm och dröm, men en spelare som skulle kunna passa ganska bra som ersättare till Johannesen i första backpar är Tom Hedberg. Spelskicklig och kreativ, som med rätt förtroende skulle kunna hitta tillbaka till det han visade i Modo 2019/20. Skulle vara spännande att se honom i en större roll efter några år på bänken i Brynäs.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson