Panelen: "Roligaste sillyn för AIK på länge"
Publicerad: 2023-06-06
Tre experter ger sin syn på AIK:s silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Andreas Hanson, kommentator C More och Rego
Fredrik Klang, skribent svenskafans.com
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Andreas Hanson: Jag är inte helt övertygad om AIK:s lagbygge hittills, än så länge har jag svårt att säga var jag ska placera in AIK i tabelltipset för nästa säsong med 2-3 väldigt viktiga förstärkningar kvar att göra. Men visst, något hack upp från tiondeplatsen senast borde det kunna bli av att nya sportchefen Niklas Persson har satsat på en förbättrad centerlinje. Gerry Fitzgerald och Kristoff Kontos är två spetsiga centrar som borde ge lite mer stabilitet och även mer mål. Det blir även spännande att se om forwarden Branden Troock kan göra 20+ mål som det naturligtvis är tänkt att han ska, och visst behövde offensiven förbättras. Men det stora minuset var ju defensiven och hur man skapade problem för sig själva i egen zon gång på gång. Kanske kan mer spelskickliga centrar och lite nya idéer spelmässigt (för det måste man väl ha?) lösa det. Men: i flera år i rad har jag inte riktigt fått grepp om vad AIK Hockey är eller står för, och den känslan kommer nog finnas kvar tills man blir bevisad något annat.

Fredrik Klang: Den får en 4 av 5 av mig än så länge. Det här är den roligaste sillyn på mycket länge för en AIK:are. För det första har vi äntligen en sportchef värd namnet i Niklas Persson som redan börjat göra skäl för lönen. På spelarfronten har AIK förlängt med alla de spelare man kunde önska sig på förhand. Viktigast av allt är att Oscar Nord signerat för två nya år. Gällande nyförvärv så är det en spännande mix med tre kanadensare samt de mer ”okända” Hampus Falk, Tom Hedberg och Tobias Normann. Att AIK lyckats rekrytera en av HockeyAllsvenskans bästa centrar i Gerry Fitzgerald ger sportchefen många, många plus.

Marie Hallman: Lite spretig vilket kanske kan bero på att man har en ny sportchef i Niklas Persson som inte har hunnit jobba i klubben så länge. ”Pajen” har dessutom tagit in några oväntade pjäser som forwarden Branden Troock som mest spelat i ECHL och AHL och nu senast i Slovakien liksom centern Kristoff Kontos som spelat i OHL, ECHL, Usports, Frankrike, Hockeyettan och allra senast i Slovakien även han. Två oskrivna och lite osäkra kort i HockeyAllsvenskan. Persson har även signat Gerry Fitzgerald, senast i Björklöven där den 29-årige centern gjorde 20+22=42 poäng på 49 matcher och det känns ju som en lite tyngre värvning än de två andra nordamerikanerna. AIK har hoppat än hit och än dit i sina värvningstrategier i många år nu vilket tyvärr även avspeglat sig på isen. Ena stunden har AIK:are varit huvudspår, andra säsonger något helt annat. AIKs silly så här långt (2 juni) känns som lite av varje och så här långt är jag mest nyfiken på vad nye assisterande coachen Fredrik Stillman kommer att tillföra. Han hade hur mycket hockeysmartness som helst på isen som spelare. Rutinen är guld värd. Hur långt det räcker här blir intressant att följa.

{!A}

Vad är styrkan i lagbygget?

Andreas Hanson: Kontinuiteten, förutsatt att det är rätt att bygga vidare på en trupp där 12 av 19 spelare var med och slutade tia och släppte in mest mål i ligan. Kanske hade man inget val eftersom man bytte sportchef på våren. På papperet har man dock rutinerade och vanligtvis stabila backar, så nog borde man kunna komma en bit med en omstart. Även på forwardssidan har man flera stabila och rutinerade spelare. Jag gillar centerlinjen med Fitzgerald, Kontos och Nord.

Fredrik Klang: Forwardsbesättningen. AIK kommer att kunna få ihop två kedjor av högsta klass. I princip oberoende av hur man väljer att sätta ihop dem. Det finns många olika möjligheter. Dessutom kan man även få ihop en rätt produktiv tredjekedja med de spelartyper som finns i truppen. Samtliga topp-tre målskyttar från förra säsongen finns kvar (Gynge, Bagenda och Nord) Centersidan är förstärkt med Gerry Fitzgerald och Kristoff Kontos. Dessutom har AIK värvat Branden Troock som känns som en Kent McDonell-typ. Finns ingen anledning att tro att AIK kommer producera färre mål än den gångna säsongen. Snarare fler.

Marie Hallman: Hm. Ja det var ju spretigt som sagt men det var viktigt för AIK att man fick behålla Richard Gynge och Daniel Muzito Bagenda som fortsätter vara de tunga kulturbärarna i laget. Just ”Musse” klev ju fram när det som bäst behövdes på vårvintern också och var stundtals lysande men var tyvärr ganska ensam om att ha en hög lägstanivå och om att prestera med en hög jämnhet i match efter match. Jag tycker det är kul att spelare som William Nilsson Ignberg och Oskar Magnusson är kvar. Båda har driv, jävlar anamma, spelar med stort hjärta och har den där kör bara kör attityden som många AIK:are älskar. Det behövs också.

{!B}

Vad mer måste in?

Andreas Hanson: Det man väntar på är ju förstemålvakten. Det blir tydligen inte Joe Cannata, så vem blir det? AIK hade den statistiskt sämsta målvaktssidan ifjol, mycket givetvis på grund av alla problem man hade i egen zon. Det behövs också en riktigt bra back till, lyckas man få in en riktigt bra tvåvägsback där så hade det sett mycket bättre ut. Jag väntar med spänning på att se av vilken dignitet de här två värvningarna kommer vara.

Fredrik Klang: Det är ju bara en målvakt klar. Så det är det viktigaste. Men det får inte bli vem som helst. Den målvakt som värvas in måste vara topp tre i ligan. En målvakt som vinner matcher på egen hand. Sedan ska det in två topp-fyra backar (varav en är topp-två) och en center till fjärdekedjan.

Marie Hallman: En till målvakt till att börja med. Gärna en med lite mer erfarenhet, känns shaky att lita på en 21-åring. Från Norge dessutom…(jag hoppas jag har fel här!). Det behövs mer tyngd på backen och mer spets bland forwards. Bygget är tunt än så länge (2 juni).

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Andreas Hanson: Här ska man väl slänga in en AIK-relaterad spelare, men jag tar en göteborgare (förlåt!) som är en hyfsat realistisk värvning. Victor Brattström har varit en väldigt bra målvakt på allsvensk nivå tidigare i Timrå, han har haft det tyngre i de nordamerikanska farmarligorna och hoppas på en fortsättning där. Men blir det inte så, då skulle AIK kunna bli ett alternativ. Frågan är hur attraktivt AIK är för en målvakt efter förra säsongen? Det krävs nog hårt jobb och goda argument för att motivera en målvakt att komma till AIK nu.

Fredrik Klang: Har dålig koll på vad som finns ledigt. Men en drömvärvning som tyvärr känns orealistisk är om AIK kan få hem Patrik Nemeth. Det är tyvärr för tidigt för att få hem alla lite äldre AIK:are från Nordamerika. Men Nemeth eller Mattias Janmark hade varit kryddan på moset.

Marie Hallman: Kommer inte på någon som är lös och ledig just nu. Och tyvärr har AIK genom åren haft talanger som man inte har tagit till vara på och som nu är tongivande i andra klubbar. Men att någon av dessa skulle vilja komma ”hem” här och nu? Nja, de är lite för unga och på väg uppåt, framåt, tror jag.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson