Panelen: "Det ser lovande ut"
Publicerad: 2023-06-03
Tre experter ger sin syn på Djurgårdens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Mattias Ek, journalist hockeynews.se
Anton Högsander, skribent svenskafans.com
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Mattias Ek: Den har varit rätt lugn. Det är kämpigt att tappa 04:orna Liam Öhgren och Jonathan Lekkerimäki till SHL och troligen följer Noah Östlund efter. Dels för att de är väldigt bra, dels för att de har varit billiga och därför i praktiken omöjliga att ersätta. Men Viktor Andrén kommer in och är en bra målvakt och Anton Gradin har ju öst in mål i HockeyAllsvenskan.

Anton Högsander: Kikar vi på renodlade nyförvärv så ser det ändå lovande ut. Viktor Andrén är en högklassig värvning och han har alla verktyg som behövs för att vara en absolut toppmålvakt i HockeyAllsvenskan. Hugo Hävelid är en av landets mest intressanta målvaktslöften som mycket väl kan explodera under målvaktstränaren Fredrik Mikkos vingar. Axel Andersson är en spännande, spelande back som dryper av potential och det ska bli intressant att se om han kan vara en ledande pjäs på Djurgårdens försvarssida. Bland forwards har Anton Gradin och Albin Grewe tillkommit – där speciellt Gradin sticker ut med hela 27 baljor under den gångna säsongen. En blivande målkung i Djurgården? Även Grewe blir kul att följa i hans återkomst. Förra gången växte han fram till en publikfavorit med sin fysiska spelstil. Förhoppningsvis kan han axla den rollen, men även tillföra en del offensivt också.

Marie Hallman: Den har till stor del handlat mer om vilka young guns som lämnar än vilka nya namn som kommer in och helt klart kommer förlusten av spelare som Carl Lindbom, Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren att märkas. Liksom att en rutinerad back som Linus Arnesson går vidare. Djurgården har satsat mestadels ungt då man letat ersättare i de egna leden och när man tog in 19-årige målvakten Hugo Hävelid från Linköping och ungt är som alltid lite gambling. Vi får se hur det slår ut.

Vad är styrkan i lagbygget?

Mattias Ek: Stommen med Marcus Krüger, Daniel Brodin, Linus Klasen, John Norman och några äldre finns kvar. Förra säsongen tog Edvin Hammarlund ett jättekliv och avslutade som en av de bästa backarna i laget. Djurgården har en fin mix av yngre och äldre spelare med olika egenskaper och potential.

{!A}

Anton Högsander: Likt förra säsongen så är det svårt att blunda för lagets centersida. Med Marcus Krüger, John Norman, Ludvig Rensfeldt, Emil Berglund – men också Wiktor Nilsson och Fredrik Schlyter som centeralternativ – är det förspänt på den positionen. Självklart går det även att slå ett slag för målvaktssidan. Viktor Andrén var otroligt vass i Almtuna under förra säsongen och en stor bidragande orsak till att laget överraskade så positivt under grundserien. Hittar han rätt i huvudstaden kan han växa fram till en vägg för Djurgården. Dessutom har Hugo Hävelid enormt mycket potential, även om han i första hand måste anpassa sig till seniorhockeyn.

Marie Hallman: Att rutinerade Djurgårdshjärtan som Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman kör ett år till liksom Linus Klasen, Ludvig Rensfeldt och Olle Liss. Här finns en stark kärna av erfarenhet och driv i massor för de yngre att luta sig emot och lära sig av och – som det visade sig senast – är väldigt viktig när man går in i slutspelet och det mentala spelet blir allt viktigare.

Vad mer måste in?

Mattias Ek: Troligen behöver Noah Östlund ersättas av en annan toppcenter.

Anton Högsander: Med beskedet att Calle Odelius stannar en säsong till ser backsidan mer eller mindre spikad ut. Det som K-G Stoppel har flaggat för är snarare att en spelare kan försvinna ur truppen – och där vet vi sedan tidigare att Djurgården tittar på möjligheten att någon annan klubb tar över Cameron Schillings kontrakt. Sedan finns det utrymme för ytterligare en backvärvning, beroende på hur saker och ting utvecklar sig. När det gäller Noah Östlund hoppas fortfarande Djurgården att han blir kvar, men det får ses som en väldigt stor bonus då Växjö rycker i honom. Försvinner löftet behöver Djurgården hitta en ersättare och kommer nog i så fall att söka efter en center som kan kliva in i någon av toppkedjorna. Efter det lär truppbygget vara klart, även om det inte går att utesluta att någon eller några spelare tillkommer under säsongens gång för att krydda till det.

{!B}

Marie Hallman: Spets i mellanåldern, det vill säga spelare som är 24-28 år, som både har hunnit bygga upp skills och som kan vara ledande på isen utan att behöva dras med de förslitningsskador som riskerar att hålla de äldre spelarna i laget utanför spel. En sådan forward vore önskvärd men mer spets behövs allra mest på backsidan där det sammantaget ser lite trubbigt ut just nu.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Mattias Ek: Ser man till det lag Djurgården har så är det ska det kunna räcka väldigt långt. Skadorna kan väl knappast bli lika många den här säsongen och Djurgården kommer inte att tappa fem spelare till JVM mitt i alltihopa likt förra säsongen.

Anton Högsander: Det är klart att Patric Hörnqvist är ett drömnamn, men där finns det en osäkerhet kring hans fysiska status efter en lång karriär. Annars smäller en riktigt vass back högst av allt. Om det är något Djurgården behöver förbättra till den kommande säsongen så är det spelet i egen zon. Med Cameron Schilling på väg bort saknas den där naturliga härföraren bland försvararna. Går det att plocka in en luttrad och stenhård back som framförallt kan sätta agendan i defensiven skulle det vara en match made in heaven. Tyvärr lär flera lag hugga efter just den spelartypen. Den växer ju knappast på träd.

Marie Hallman: Tänk om Mika Zibanejad kom hem? Men det faller nog på ”kan göra” i några år till.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson