Panelen: "Nyförvärven känns välscoutade"
Publicerad: 2023-05-16
Tre experter ger sin syn på Karlskogas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Bengt Olsson, BIK-tyckare
Dennis Pavlovic, journalist Karlskoga Tidning
Emil K Lagnelius, Sportbladet

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Bengt Olsson: Jag tycker det ser bra ut! Bättre än förra året då jag tidigt var oroad över balansen i laget. Lite besviken är jag över att vi tappat David Lindqvist, men i övrigt tycker jag att förlusterna varit väntade och motiverade. Så klart tungt att tappa en hemmason som David Lilja, men jag förstår att han vill gå vidare i SHL. Det är många välskolade och etablerade spelare som kommit in i truppen. Lite oro på målvaktssidan med en etablerad Hellgren Smed och en förvisso lovande backup, men oprövad i seniorhockey. Ser också fram emot vad vår nya tränare Dennis Hall kan erbjuda och vilket spel man vill spela kommande vinter. Tror och hoppas på att det kommer att bjudas en mer publikvänlig hockey i hemmahallen kommande säsong.

Dennis Pavlovic: Den känns bra – men med BIK Karlskoga-mått mätt ska tilläggas. Problemet för BIK är att BIK satsar mot den enda SHL-plats som finns samtidigt som det finns en handfull andra klubbar som visar upp helt andra ekonomiska möjligheter och satsar på ett helt annat sätt.

Emil K Lagnelius: Jag tycker att nyförvärven ser välscoutade ut, plus att man har lyckats behålla så många som åtta nyckelspelare från förra säsongen (Marcus Hellgren-Smed, Henrik ”Kingen” Larsson, Alexander Leandersson, Wilhelm Westlund, Gustaf Franzén, Jesper Kokkonen, Albin Eriksson och Kalle Jellvert). Faran är väl att svensk hockeys system är så skevt att man inte kan andas ut förrän 27 juni. Fram till dess kan ju spetsspelarna norpas av SHL-klubbar.

Vad är styrkan i lagbygget?

Bengt Olsson: Just nu ser det välbalanserat ut med många potentiella poänggörare, hårt jobbande forwards, både defensiva och offensiva backar och bra tyngd i laget. Inga utpräglade rollspelare utan många som kan ta olika roller beroende på skador och form. Bra avvägning mellan rutin och ungdom också. Jag har höga förväntningar på flera av de nyförvärv vi plockat in hittills, och de som är kvar vet vi vad vi kan förvänta oss av.

{!A}

Dennis Pavlovic: Känslan är att backsidan är starkare kommande säsong. Lang tillbaka kommer göra gott för defensiven och jag tror att Albert Lyckåsen kommer få förtroendet han behöver för att göra succé i offensiv riktning.

Emil K Lagnelius: Jag gillar att BIK har plockat in en del tyngd, och även tagit tillbaka spelare som fungerat i BIK tidigare. Karl Helmersson är en duktig tränare, absolut, men mycket av BIK:s dna försvann under hans tid i klubben. Jag hoppas att Dennis Hall kan göra BIK obekvämt igen och då tror jag att spelare som Viktor Lang och Filip Sveningsson passar som hand i handske. Synd bara att man inte fick behålla Arvid Aronsson, Åke Stakkestad och Gustav Willman Borvik, som har agerat så som BIK uppträdde på den gamla goda gristiden.

Vad mer måste in?

Bengt Olsson: Målvaktssidan och backsidan ser jag som full och inget som behöver kompletteras om inget händer i sista minuten. Vi behöver däremot ha in 1-2 forwards till. Vi har ju fyra juniorer som tränar med A-laget och min bedömning är att minst en forward kommer att gå in i truppen. Alla fyra - en back och tre forwards - har gjort det bra redan förra året och visat att de duger gott i allsvenskan, men att ta in alla fyra på ett bräde kan vara lite tufft. Jag har lite dålig koll på våra nyförvärv för att veta annat än vad jag kan utläsa av statistik i flera av fallen, men just nu tänker jag en riktigt powerforward med fysik, bra skridskoåkning, småelak och aggressiv runt kassen. Alternativet är en skridskosnabb och teknisk spelare som kan öppna upp ytor för sina kompisar. Och jag tror på en ytterforward, centersidan ser full ut även om jag på papperet saknar en självklar förstecenter.

Dennis Pavlovic: Minst två spetsiga åtminstone snudd på garantispelare framåt. Annars känns BIK som ett lag som ska kämpa om topp sex snarare än att prata om SHL.

{!B}

Emil K Lagnelius: Just nu är Albin Eriksson den ende snajpern i laget och om han slutar producera – som han gjorde i slutet av förra säsongen – så krävs att någon tar vid. Den spelartypen växer inte på träd, men det är vad som behövs. Och så vill jag såklart ha in en riktigt jobbig jävel av Kåbergs eller Wessners kaliber.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Bengt Olsson: Jag hade två före silly season egentligen. Jag hade en liten, svag förhoppning att Simon Bertilsson skulle kunna förmås att komma hem till moderklubben, men han valde ju tyvärr tidigt att stanna i Brynäs. Och den andra är Gustaf Thorell som ju dock står under kontrakt. Men han hade ingen toppsäsong och har ryktats bort från klubben. I övrigt har jag nog inget konkret namn som jag drömmer om. Bättre att inte spekulera så slipper man bli besviken… Men visst finns det några före detta BIK:are man gärna skulle se i den blåvita dressen igen.

Dennis Pavlovic: Det finns tre solklara, men dock först nästa år. Vännerna Henrik Björklund, Gustaf Thorell och Erik Thorell har alla ett år kvar på sina kontrakt.

Emil K Lagnelius: Svårt med BIK:s ekonomi att snacka om drömvärvningar. Det är väl knappast troligt att Alexander Wiklund lämnar Björklöven nu när han har kontrakt över nästa säsong, men det är en typisk BIK-spelare som jag gärna skulle se i BIK igen. När han spelade i BIK för tio år sedan var han bara en brunkare, men sedan dess har han utvecklat sitt spel och har i mitt tycke hela paketet. Förra säsongen var dock hans poängsvagaste på länge och då kanske en nytändning i BIK skulle sitta fint.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson