Panelen: "Han kan vara årets Axel Ottosson"
Publicerad: 2018-08-25
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Björklövens lag och chanser den här säsongen.

Panelen:
Tomas Ruuth, sportchef Folkbladet/VK-sporten
Gustav Pettersson, bloggare Lövenbloggen på vk.se
John Wikberg, driver bloggen Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om Björklövens silly season?

Tomas Ruuth: Tre plus. Forwardssidan har fyllts på Fagervallskt med hårt arbetande, skridskostarka och fysiska spelare, Alexander Hellström är åter på en i övrigt intakt och allsvenskt högklassig backsida. En till center skulle behövas och även om Mattias Pettersson är ett bra namn så är målvaktssidan ett litet frågetecken att räta ut under säsongen.

Gustav Pettersson: Den har varit aktiv och intressant. Björklöven byggs mer och mer som ett riktigt arbetarlag i Fagervall-anda. Ut med poängspelare Farley och Hutchings, bort mer artister som Lindqvist och Ottosson. In med hårt arbetande spelare som sätter laget först. Laget har förbättrats sedan förra säsongen, men blivit tråkigare och jämnare.

John Wikberg: Den har varit fantastiskt bra. Värvningarna känns genomtänkta i allmänhet och det märks att Björklöven har höga ambitioner. Fredrik Grönberg har utan tvivel förbättrat laget i jämförelse med förra säsongen.

Vad är Björklövens styrka?

Tomas Ruuth: Den starka defensiven, den offensiva tyngden samt tydligheten i Joakim Fagervalls ledarskap.

Gustav Pettersson: De har en rysligt stark backsida både defensivt och offensivt samt är oerhört fysiska och tunga att möta.

John Wikberg: Bredden utgör den största styrkan. Björklöven har en bred trupp vad beträffar alla lagdelar och är - till skillnad från många konkurrenter - inte så himla skadekänsliga.

Vad är Björklövens svaghet?

Tomas Ruuth: 149 poäng har försvunnit från i fjol samtidigt som Lövens sju forwardsförvärv tillsammans gjorde 74 poäng i fjol. Lite slarvigt kan man säga att kreatörer och konstnärer (kanske fel att kalla Roope Talaja för en hockeykonstnär, men ni fattar…) ersatts av grovisar med luthersk arbetsmoral. Det finns alltså en risk för trubbighet i vinterns Lövenupplaga.

Gustav Pettersson: De har ingen klar etta i målet som vinner matcher och går väldigt kort med bara tre naturliga centrar i laget bland de som förväntas få speltid.

John Wikberg: Det skulle behövas fler offensivt skickliga backar. Spelare som kan göra det lilla extra framåt.

Vem blir årets poängkung i Björklöven?

{!A}

Tomas Ruuth: Emil Lundberg gjorde succé senast i Löven. Det blir en nytändning nu. Jacob Peterson en ung outsider, han har en fin potential.

Gustav Pettersson: Filip Cruseman eller Emil Lundberg. Den första tar assistligan och den andra målligan i laget.

John Wikberg: Filip Cruseman. En riktig tungviktsvärvning på den här nivån.

Vem blir årets utropstecken i Björklöven?

Tomas Ruuth: Ska Björklöven gå långt så måste det bli Mattias Pettersson (eller Oscar Masiello). Adam Werner växte ut till något stort i fjol, nu är han borta och Löven får börja om med ny förstakeeper. Mattias Pettersson gjorde bra ifrån sig i Mora men var inte klar etta där och har trots allt bara två säsonger på den här nivån (eller högre). Målvaktsposten blir en nyckel till framgång för Löven.

Gustav Pettersson: Jacob Peterson. Kan vara årets Axel Ottosson.

John Wikberg: August Tornberg. Bodensaren är ett väldigt underskattat nyförvärv. En spelare med väldigt mycket hockey i sig.

Hur går det för Björklöven i år?

Tomas Ruuth: Namnkunnigare lag än Lövens har ju floppat genom åren i HockeyAllsvenskan, men jag tror på topp 5.

Gustav Pettersson: Slutar fyra i serien och tvåa i Slutspelsserien.

John Wikberg: Björklöven blir ett topp fyra-lag i grundserien och kommer vara med i toppstriden i Slutspelsserien. Det är dock tveksamt om det räcker till för kvalspel mot ett SHL-lag. Det finns helt enkelt minst två allsvenska lag som är ännu bättre.

» #14lag14analyser

HockeyAllsvenskan