Reinhardt: "Gillar när det blir hett"
Publicerad: 2020-07-02
Efter fem år i Nordamerika så är Hugo Reinhardt hemma i Sverige igen och nu berättar han om valet av Timrå, tiden på college, sitt ledarskap, spelstilen och förväntningarna.

Efter fem år i Nordamerika, de fyra senaste åren vid American International College, så vänder Hugo Reinhardt hem till Sverige igen och har skrivit på för Timrå.

24 år gammal ska han göra seniordebut på svensk mark.

– På college var snittåldern 23-24 år och alla var vältränade, så även om det inte var seniorhockey på det sättet så var vi ändå lite äldre spelare. Att kliva in i seniorhockeyn på det sättet är jag inte orolig för, jag har mött stora och vältränade spelare innan. Det handlar mer om hur jag passar in i svensk hockey. Vissa spelstilar passar bättre i Nordamerika, vissa passar bättre i Sverige. Jag hoppas bara hitta en bra roll i Timrå, säger Hugo Reinhardt.

Den vägen han valt blir allt vanligare bland svenskar.

Det vill säga att dra till Nordamerika och gå på college där man på ett bra sätt kan kombinera studier med att spela ishockey.

– Jag har alltid velat utbilda mig. Jag snackade en del med Villiam Haag (numera i Almtuna) som tog den vägen och han var väldigt nöjd, och då ville jag också testa det. Jag kom in på det spåret ganska tidigt, säger han.

Tiden i Nordamerika blev också framgångsrik.

Ifjol, sista collegeåret, så var Hugo Reinhardt till och med lagkapten.

– Det var kul, säger han.

Har du alltid varit en ledartyp?
– Jo, det skulle jag nog säga. Det är inget som jag pressat fram utan det har nog kommit ganska naturligt. Jag läste ju också "management and leadership", jag gillar ledarskap och att vara den som finns där för människor. Jag är en lagspelare helt enkelt. Jag är inget för golf eller tennis där man är ensam, utan gillar lagsammanhållning.

På sociala medier fick du mycket lyckönskningar och beröm från college när det var klart att du skulle spela i Timrå?
– Väldigt roligt. Speciellt berömmet från min coach som var väldigt positiv i en intervju med Sundsvall Tidning.

Att flytta hem till Sverige var inte givet från början, men beslutet kom snabbt efter att covid 19-pandemin slagit till.

– När säsongen tog slut så åkte klassen till Florida i några dagar för att fira, men då bröt kaoset ut. Jag fick åka iväg i förtid, och efter en del krångel så lyckades jag att ta mig hela vägen till Sverige, säger han.

– Tanken var annars att stanna kvar och få chansen i någon professionell liga. Jag hade en tanke på att skriva på ett tryout-avtal med en AHL-klubb och se hur jag skulle hävda mig i den ligan. Jag var öppen för det mesta. Sedan blev det som det blev, och jag är skitnöjd med att jag ska spela i Timrå till hösten.

Eftersom Hugo Reinhardt drog till Nordamerika tidigt så är han ett tämligen okänt namn i Sverige.

– Jag har ju inte spelat seniorhockey i Sverige innan och sedan har jag varit på college, så jag förstår att så många inte känner till mig. "Nubben" (Kent Norberg, sportchef Timrå), har dock följt mig sedan Frölunda-tiden, så han vet vem jag är. Men visst, jag har nog flugit lite under radarn, säger han.

– Sedan är nog jag lika omedveten som alla andra om vad jag håller för klass i HockeyAllsvenskan. Det får vi se i höst.

Vad har du för förväntningar?
– De är höga. Jag förväntar mig att vara en spelare som verkligen bidrar till laget. Jag får kliva in och ta den rollen jag får. Börjar jag i fjärdefemman så får jag jobba mig uppåt helt enkelt. Jag tar stolthet i den roll jag får, oavsett vilken det blir.

Är du en offensiv eller defensiv center?
– Lite både och skulle jag säga. Jag har alltid varit en ganska defensiv center och jag gillar att täcka skott, men ändå haft ganska god näsa för målet. På college så fick jag alltid chansen i slutet av matcherna, oavsett om vi skulle försvara en ledning eller hämta in ett underläge, så jag kan hantera både defensiven och offensiven.

"Nubben" beskriver sitt nyförvärv som en "het spelare".

– Haha, ja, det kan jag nog skriva under på. Jag gillar när det blir hett ute på isen. När matcher betyder något. Jag är en spelare som inte viker ner mig, som gillar att vara i centrum och som vill sprida energi till resten av laget. Jag vill vara en inspirationskälla till att aldrig ge upp.

Det är mycket som blir nytt till hösten.

Hugo Reinhardt ska spela seniorhockey för första gången, han har aldrig varit i Sundsvall eller Timrå förut och han känner ingen i laget sedan tidigare.

– Det är mycket nytt, men själva situationen är inget nytt för mig. Det var samma när jag drog till Nordamerika. Det kommer nog att lösa sig, men visst är det spännande, det måste jag medge.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!

Jonas Gustavsson