Truppen: "Har byggt med kontinuitet"
Publicerad: 2022-08-30
#14lag14analyser: Karlskoga har fått behålla ovanligt många spelare och har därmed kunnat bygga med kontinuitet. Här är Karlskogas trupp.

Noterbart om Karlskogas trupp:

– Karlskoga har 24 spelare i truppen. Sjutton av dem är kvar sedan i fjol, så Karlskoga har sannerligen byggt med kontinuitet. Nyförvärvet Max Wennlund har varit i klubben tidigare, så det är bara sex spelare, alltså en fjärdedel, som är helt nya i BIK-miljön.

– Tyngsta tappet är givetvis Henrik Björklund. Veteranforwarden, tidernas främsta mål- och poänggörare i HockeyAllsvenskan, har betytt väldigt mycket både på och utanför isen. 31-åringen spelar kommande säsong i SHL med Färjestad. I övrigt på frånvarolistan så sticker pålitlige poängforwarden Aleksi Rekonen och pensionerade lagkaptenen Mikael "Daggen" Eriksson ut.

– Tränarna Karl Helmersson och Johan Schoultz går in på tredje säsongen tillsammans i båset. Även där finns alltså kontinuitet.

– Karlskoga hade bäst målvaktsspel av alla lag i ligan i fjol med en total räddningsprocent på 91,9 %. Klubben har kvar båda målvakterna från förra säsongen där Marcus Hellgren och Lars Volden växeldrog, vilket borgar för bra målvaktsspel även den här säsongen.

– Gustaf Franzén har utnämnts till ny lagkapten efter att Mikael "Daggen" Eriksson avslutat sin karriär.

{!A}

– Backen Alexander Leandersson täckte flest skott i hela HockeyAllsvenskan i fjol med totalt 91 blockade skott.

– Markus Modigs är ett ytterst spännande nyförvärv. Forwarden inledde piggt i MoDo förra säsongen innan han bröt sitt avtal för spel i SHL med Linköping. När han lämnade så hade han gjort 32 poäng på 36 matcher och var bäst i ligan med 29 poäng i spel fem mot fem.

– Åke Stakkestad fick förra hösten förstörd på grund av skada men lyckades ändå ta en plats i JVM-truppen (turneringen ställdes sedermera in). Forwarden tog plats i JVM även i augusti, och var då en av lagets bästa spelare när det blev VM-brons. Får 20-åringen sitt stora allsvenska genombrott i år?

– Ludwig Persson lånas in från Frölunda under hela säsongen. Talangen valdes i tredje rundan i NHL-draften i somras. Han hade en ytterst produktiv säsong i J20 Nationell i fjol där han sopade in 61 poäng på 41 matcher och kom tvåa i hela poängligan (men hade bättre poängsnitt än ettan Nils Bolin, 1,49 mot 1,26). 18-åringen var också ombytt i tio SHL-matcher förra säsongen.

– Edwin Lindström skadade sig i premiären i fjol, tvingades till operation och missade hela säsongen. BIK-produkten fick trots det nytt kontrakt och är hel och frisk nu.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Marcus Hellgren Smed
Lars Volden - Nytt kontrakt

BACKAR
Henrik Larsson
Arvid Aronsson
Alexander Leandersson
William Pethrus
Wilhelm Westlund - Nytt kontrakt
Måns Krämer - NY från Vimmerby
Johan Larsson - Nytt kontrakt
Philip Eriksén - Nytt kontrakt

FORWARDS
Sebastian Collberg
Gustaf Franzén
Juliuz Persson
David Lilja - Nytt kontrakt
Kalle Jellvert - Nytt kontrakt
Ludwig Persson - NY från Frölunda
Åke Stakkestad - Nytt kontrakt
Albin Eriksson - NY från Ässät
Markus Modigs - NY från Linköping
Edwin Lindström - Nytt kontrakt
Max Wennlund - NY från HV71
David Lindquist - Nytt kontrakt
Logan Cockerill - NY från Boston U
Gustav Willman Borvik - NY från Södertälje

TRÄNARE
Karl Helmersson
Johan Schoultz

FÖRLUSTER
Albert Lyckåsen, b, AIK
Henrik Björklund, f, Färjestad
Aleksi Rekonen, f, Plzen
Marc-Olivier Roy, f, Pustertal
Emil Öhrwall, f, Visby Roma
Joel Kiirikki, f, Lindlöven
Janne Tavi, f, oklart
Sebastian Fakt, f, Östersund
Viktor Lennartsson, f, Tingsryd

Jonas Gustavsson