Panelen: "De är största positiva överraskningen"

18 december 2016 16:00

Nu drar vi gång en panel på hockeyallsvenskan.se som återkommer då och då. Tre frågor till fyra profiler - och det är olika profiler varje gång.


Panelen:

Björn Oldéen, C More

Andreas Hanson, journalist Mittmedia-koncernen och Länstidningen

Henrik Söderlund, journalist Upsala Nya Tidning

Mikael Norén, bloggare vikfancentral.se

***

1 Vilket lag tycker ni är den största positiva överraskningen i HockeyAllsvenskan hittills och varför?

Björn Oldéen: Det finns flera lag som står ut, men ingen i mitt tycke så mycket som Västervik. Att som nykomling tappa så många tongivande spelare som man gjorde inför säsongen och ändå prestera på den toppnivå är sanslöst starkt. Och att man gör det med en offensiv i toppklass gör utropstecknet ännu större.

Andreas Hanson: Västervik. BIK och Mora har också imponerat stort, men Västervik var utdömda av de flesta inklusive mig själv och har gjort en otroligt imponerande resa. Som nykomling och att de tappade flera viktiga spelare och värvade från Norge och Danmark vilket är väldigt svårt att lyckas med, och de har anpassat sitt spel perfekt till HockeyAllsvenskan. Mästerligt taktiskt av Mattias Karlin och mästerligt lagbygge av Tomas Lind.

Henrik Söderlund: Ganska enkelt val för mig: Västervik. Är med och hotar i toppen trots att de är nykomlingar och dessutom tappade några tongivande spelare inför säsongen. Starkt att ta så mycket poäng på bortaplan som de gör.

Mikael Norén: Västervik är det solklara valet, de har ju gjort en fantastisk resa. Spelar trevlig hockey och lyckades värva rätt. Kommer ihåg att jag innan säsongen talade med en på expert på "insidan" som sa att deras backsida var klart svagast i HockeyAllsvenskan. Snacka om att motbevisa det. Annars har ju såklart Mora och Karlskoga spelat bra, men vi som följt HockeyAllsvenskan under många år vet att det är två lag som nästan oavsett trupp alltid ligger från mitten och uppåt i tabellen, och med jämna mellanrum får de ihop riktiga topplag som nu. Det är två lag som har en stark kultur i väggarna.

***

2 MODO har ett liknande läge som Leksand hade i fjol (nya från SHL och långt ner i tabellen halvvägs), tror ni att MODO kan resa sig precis som Leksand gjorde då?

Björn Oldéen: Just nu är det ju inte så mycket som tyder på det, men om Modo skulle få ihop laget likt det Leksand gjorde ifjol är det absolut ingen omöjlighet. För tittar man på laget spelare för spelare har dom absolut kompetens för att kunna konkurrera om topplatserna, även om det känns rätt långt dit just nu.

Andreas Hanson: Nej. Svårt att jämföra, men Modo har inte alls samma djup i truppen och det finns ingenting i Modos spel som talar för att de ska börja rada upp segrar.

Henrik Söderlund: De kan absolut resa sig och nå en slutspelsplats, det är ju tajt i tabellen. Men att de gör om Leksands bedrift och går hela vägen upp i SHL tror jag inte på. Det var för otroligt för att vi ska få se det igen. Men ett kvalmöte mellan dessa båda lag även i år skulle ju kittla.

Mikael Norén: Nej. Modo har inte den dynamik som Leksand hade ifjol, även innan det lossnade, av det jag sett. LIF kunde vända på matchbilder och komma tillbaka från exempelvis 0-4 och vinna genom att fullständigt "tokköra". Den kraften ser jag inte i Modo. Dessutom har de inte samma tryck på läktaren och stöd som Leksand.

***

3 HockeyAllsvenskan tar inte uppehåll under JVM och bland annat Timrå kommer sakna tre tongivande spelare under turneringens gång, vad tycker ni om det upplägget och hur skulle ett alternativ kunna se ut?

Björn Oldéen: Hm, ja visst är det trist att enskilda klubbar blir drabbade under turneringen, och det har ju även hänt mer än en gång att juniorerna sett en rejäl svacka när dom väl kommit hem till klubblaget också. Det kanske faktiskt är en mer kostsam effekt än att dom saknas några matcher kring jul/nyår.

Andreas Hanson: Det är klurigt, men jag förstår att man gör så här. Lagen blir ”straffade” för att ha bra juniorer, men det är klart att man vill ha serien igång när folk i allmänhet är lediga och har tid att gå på matcherna. Det är inte optimalt, men konsekvenserna skulle bli större om serien tog ett långt uppehåll – då skulle klubbarna antagligen förlora ekonomiskt på det. Ser man det i ett större perspektiv så tjänar klubbarna ändå på att ha de här JVM-spelarna som blir sevärda profiler och därmed drar upp intresset för sina lag och ligan.

Henrik Söderlund: Det är klart det är tufft för Timrå att tappa så skickliga spelare men jag gillar inte långa serieuppehåll och antalet uttagna allsvenska spelare är oftast för få för att motivera det. En annan säsong drabbas någon annan klubb hårdare. Så kör på!

Mikael Norén: Jag tycker det är orättvist då lag som fått fram fina egna talanger faktiskt straffas för det. Jag gillade det inte då mitt Västerås tvingades spela utan Patrik Berglund och Mikael Backlund då det begav sig. Antar att man i Timrå känner likadant. Ofta avgörs tabellen med någon poäng hit eller dit. Dock har jag inget svar på annan modell, antar att man försökt fixa detta med spelprogrammet men att det varit totalt omöjligt att lägga matcherna annorlunda.