Enström: "Tycker vi har den kapaciteten"
Publicerad: 2018-12-28
I skuggan av storebror Tobias Enström så leker hockeylivet för lillebror Tommy Enström som äntligen är skadefri och spelar sin bästa hockey på flera år.

Det har varit stort fokus kring Enström både inför och under säsongern i MODO.

Tobias Enström, alltså.

Det har snackats mindre om Tommy Enström. Det trots att han äntligen är skadefri och gör en av sina bästa säsonger på länge.

– Min säsong har varit helt okej. Jag har hittat en jämnare nivå i mitt spel, jag har inte de där dipparna i spelet som jag haft förut, säger Tommy Enström.

– Sedan trivs jag med sättet som vi spelar på i MODO just nu, det passar mig väldigt bra.

Sättet Tommy Enström menar är den hockeyfilosofi som nye coachen Björn Hellkvist infört i MODO med en mer rak, offensiv och tempofylld hockey.

– Det är ett rakt och tydligt system, alla vet vad de ska göra, och det är ett spel som passar mig väldigt bra. Det är riktigt kul att spela.

Annars har de senaste säsongerna inte varit speciellt roliga för Tommy Enström.

32-åringen kom hem till MODO igen 2016 men hann bara spela 15 matcher innan han bröt handleden och missade resten av säsongen. Han förväntade sig vara redo för spel till säsongen efter, men missade hela hösten och kom in först under våren.

I år har han äntligen fått vara med från start.

– Skadeperioden med handeleden var tuff. Det var svårt att få ordning på den. Jag fick operera den två gånger. Tanken var att jag skulle vara redo till förra säsongen men fick några bakslag. Till slut blev handleden bra igen, men det tog väldigt lång tid och det var en frustrerande period för mig, säger han.

– Samtidigt får jag säga att jag aldrig varit så bra fystränad som jag är nu. Jag körde hårt under skadeperioden och hade fantastiskt stöd av MODO:s fysteam, de gav mig motivation och sporrade mig.

Du är bättre tränad än någonsin alltså?
– Ja, det tycker jag faktiskt att jag är. Jag har jättebra värden, jag tror inte jag legat så högt innan. Det har underlättat för mig.

Var det svårt att kliva in mitt i säsongen ifjol?
– Ja, det var lite halvtufft. Hur bra tränad man än är fysiskt så finns inte tajmingen i spelet med en gång. Jag tycker det gick bättre än jag trodde det skulle gå, jag hittade mer och mer rätt, men visst är det skillnad att få vara med från start i år. Det är aldrig kul att vara skadad, speciellt inte så länge som jag var, och det är många tankar som snurrat. Nu är det skönt att vara hel och frisk och kunna spela igen.

{!B}

Tommy Enström är en offensiv och konstruktiv back.

Att det blivit så är naturligt.

Han var nämligen forward ända tills han hamnade i Rögle som 21-åring.

– Oj, jag har nästan glömt att jag varit forward, jag känner mig verkligen som back nu, säger han.

Inte aktuellt att lira forward igen alltså?
– Nej, det tror jag inte, haha.

Du bytte position väldigt sent?
– Så gammal var jag ändå inte, men visst, det är väl inte så vanligt att byta position när man är 21 eller 22 år. Jag hade ändå spelat forward ganska länge då.

Vad tänkte du när det kom på tal?
– Det var Tommy Sjödin som skolade om mig. Tommy tyckte det skulle passa mig med min skridskoåkning och mitt spelsinne. Jag hade testat det lite innan och var öppen för att köra fullt ut. Jag tror inte ens jag tvekade. Sedan blev jag kvar på backplats. Nu har jag väl spelat back i tio år eller något.

Var det svårt att byta?
– Inte vad jag minns. Jag hade en bra mentor i Daniel Glimmenvall också. Han lärde mig mycket.

{!C}

Familjen Enström är en riktig hockeyfamilj - men resan för de tre bröderna Enström har varit annorlunda.

För Tobias Enström ledde det till en lång och framgångsrik karriär i NHL.

För Thomas Enström blev det spel i SHL och HockeyAllsvenskan innan skadebekymmer tvingade honom att lägga av.

För Tommy Enström ledde det till spel i SHL och HockeyAllsvenkan.

Nu är cirkeln sluten. Alla tre bröderna bor hemma i Örnsköldsvik, och Tobias och Tommy får spela tillsammans igen.

– Det var kul att Tobias valde att komma hem igen från NHL. Han har gjort många år där borta, har massor av rutin och är en viktig pusselbit i vår lag. Han kommer till träningarna och jobbar stenhårt. Han är viktig för oss, säger Tommy.

För Tommy Enström har resan från MODO till MODO innehållit ett SHL-avancemang med Rögle, spel i klassiska Leksand och Tingsryd, en sejour i Norge och ett allsvenskt avancemang med Sundsvall.

– Jag fick inte spela så mycket i MODO när jag var ung, fyra, fem minuter per match, så jag var utlånad till Sundsvall ett år innan jag valde att lämna för Rögle. Det var en jättebra lösning för mig. Jag fick spela med Kenny Jönsson, honom lärde jag mig enormt mycket av. Vi gick också upp i SHL. Det var en rolig resa, säger han.

– När Rögle åkte ur så hörde Leksand av sig och det kändes som en kul utmaning så jag flyttade dig. Jag åkte på en skada där, en hjärnskakning, så jag var borta ett tag. Därefter blev det ett år i Tingsryd och sedan en sväng i Norge. Familjen trivdes dock aldrig i Norge, så vi åkte hem och jag spelade med Sundsvall i ettan. Sundsvall satsade för att gå upp då så jag stannade ett år till.

Kändes det inte som ett nedköp att hamna i ettan?
– Jag kände ett sug efter att få vinna något. Sundsvall ville verkligen upp. Jag ville vara med på den resan. Det fanns ju spelare som Christian Söderström och Mathias Månsson i laget då också. Vi tog oss upp och det var ett minne för livet.

{!D}

Sundsvall rasade dock ur efter blott ett år i HockeyAllsvenskan.

– Då ringde Per Svartvadet och ville ha hem mig till MODO. Det var inget att tveka om. Drömmen är att ta tillbaka MODO till SHL.

Tommy Enström har varit med och tagit upp Rögle i SHL och Sundsvall i HockeyAllsvenskan. Han vet vad som krävs för att MODO ska kunna göra samma resa.

– Varje grupp är unik och det finns inga segerrecept, men en gemensam nämnare för åren med avancemangen är att grupperna var så tajta. I Rögle så var det inte många som trodde på oss och vi hade inte det bästa laget, men vi jobbade kopiöst hårt tillsammans och kom verkligen samman som grupp. Samma med Sundsvall. Det spelar ingen roll hur många skickliga spelare du har om du inte får ihop gruppen.

Hur är det att gå upp med ett lag?
– Det har varit fantastiska upplevelser. Jag spelar för att få vinna något och att avancera i seriesystemet är enormt stort.

Kan MODO gå upp i år?
– Ja, jag tycker att vi har den kapaciteten. Vi har visat en bra nivå stundtals under säsongen. Dock så har vi varit alldeles för ojämna. Vi släpper bland annat alldeles för enkla mål. Det hårda jobbet måste alltid finnas där. Alltid. Det måste vi inse.

Jonas Gustavsson