Panelen: "Solida och starka värvningar"

2 juni 2022 08:30

Tre experter ger sin syn på Västerås silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Oliver Åbonde, journalist Vestmanlands Läns Tidning
Mikael Norén, driver bloggen vikfancentral.se
Henrik Olsson, Västerås-skribent på svenskafans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Oliver Åbonde: Att den har varit ungefär som väntad. Med tanke på att rätt många spelare redan satt på kontrakt över kommande säsong var det inte så att det väntade en stor ombyggnad i truppen, men snarare att man skulle värva för att många i den befintliga truppen kanske skulle åka ett litet hack nedåt i hierarkin. Det är tydligt att man har tagit ett kliv uppåt och konkurrerar på allvar om spelare som sannolikt även andra klubbar i serien vill ha. Även om man gjorde en stark silly på papper förra sommaren var det ju så att de riktiga profilvärvningarna alla på olika sätt hade kopplingar till klubben och/eller området. Värvningarna av Trevor Cheek och Jesper Kokkonen säger i alla fall mig att man konkurrerar på en lite högre nivå nu.

Mikael Norén: Helt klart solida och starka värvningar i Cheek, Lindelöf och Kokkonen. Aronsson blir nog bra som tekningsstark fjärdecenter. Cheeks tuffhet och nätnärvaro har saknats under många år. Lindelöfs mjuka handleder är efterlängtade på blå, då han som få kan smeka fram passningar till exempelvis Lukas Zetterbergs högerslägga. Men tunga defensiva tapp då seriens bästa BP tappat Wikman, skottblockskungen Jesper Johansson, Filip Karlsson, Rigelius och backarna Roe och Tornberg. Denna sextett loggade klart mest BP-tid och där finns nu en enorm lucka att fylla. Speciellt Wikman dödade makalös med utvisningar och hade väldigt fina siffror där.

Henrik Olsson: Det har varit en ganska seg silly season hittills, samtidigt som nästa säsongs lönebudget höjs ordentligt och både krav och förväntningar ökar rejält. Alla väntar på att man ska göra klart med Kalle Östman som den där så oerhört viktige "topp 2 centern". Men där tar det tid. Bara hoppas att det finns en överenskommelse mer eller mindre klar i och med att anledningen till att det drar ut så på tiden verkar vara att Östman ej är överens med sin förra klubb, Malmö, om saker gällande ersättning. Samtidigt som detta började dra ut på tiden ryktades även förra säsongens förstecenter Mikael Frycklund till SHL. Dessa rykten har lugnat sig, men i och med de ofattbara övergångsreglerna som gör det möjligt för SHL-klubbarna att värva spelare från Hockeyallsvenskan långt in på sommaren, kan man aldrig vara säker. Truppen är ändå relativt välfylld. Starka värvningar på forwardssidan med Trevor Cheek och Jesper Kokkonen. Men spetsen måste bli bredare. Samtidigt så har man också tappat viktiga kuggar i Jesper Johansson och William Wikman, som varit viktiga allroundspelare och starka i boxplay. Tunga tapp också på backsidan i Logan Roe och August Tornberg som gjorde det oerhört bra förra säsongen.

Vad är styrkan i lagbygget?

Oliver Åbonde: Man har väldigt mycket skicklighet i laget. Trevor Cheek, Alexander Lindelöf och Jesper Kokkonen ska alla bidra med poäng framåt, och man har kvar alla förutom två på topp tio i den interna poängligan i fjol. Så som Patrik Zetterberg bygger laget just nu bör man kunna bli ett av ligans vassaste offensiva lag nästa säsong.

Mikael Norén: Att Johan Gustafsson fortsätter år två på sitt treårskontrakt. "JG" är inte bara kanske seriens bästa målvakt, utan även en pådrivare och kravställare av rang, dessutom med självinsikt. Nu vet JG lite mer från dag 1 vad som kommer krävas av honom själv och laget. Också bra att tungt SHL-meriterade Köpingsson nr. 2, Daniel Gunnarsson, blir kvar och nu vet vad som krävs efter en ojämn första säsong i VIK.

Henrik Olsson: Man har i nuläget en bra grund att stå på, där känslan är, att lyckas man få in de spelartyper man är ute efter så kommer flera kedjor vara offensiva hot nästa säsong. Det är en förutsättning om man ska nå målet kommande säsong. Men den största styrkan är ändå han som står där längst bak. Målvakten Johan Gustafsson som även är oerhört viktig i omklädningsrummet med sin rutin, sina meriter och sin vinnarskalle.

Vad är svagheten i lagbygget?

Oliver Åbonde: Det stora frågetecknet just nu rör nog defensiven. Man har tappat duon August Tornberg och Logan Roe på backsidan, och defensivt skickliga William Wikman, Jesper Johansson och Filip Karlsson på forwardssidan. Det är spelare som alla hade stora roller i boxplay och när VIK skulle döda matcher i slutet, och den enda spelaren med liknande profil som kommit in än så länge är Emil Aronsson.

Mikael Norén: Lite svårt att säga just nu då det ska in fyra viktiga spelare till. Tidigare var svagheten att Mikael Frycklund var alldeles för ensam som drivande toppcenter, men om Kalle Östman kommer ur sitt kontrakt på ett rättvist sätt med Malmö vore det ju en mycket stark centervärvning. Backsidan skulle behöva både lite mer skicklighet och tuffhet, men det ska ju som sagt in två viktiga pjäser till, där nog en sådan som exempelvis Oliver Bohm kan bli en defensiv nyckel. Sedan tror jag att Patrik Zetterberg kommer avvakta lite och försöka hitta en vass ytter och mer spelskicklig back från AHL eller rentutav NCAA (college) för att försöka fynda och hitta något mer "spännande" med lite mer "high risk/high reward", även om det såklart handlar om att scouta grundligt.

Henrik Olsson: Allt beror ju på vilka mål man har och vart man siktar. Västerås siktar mot SHL och för att nå dit behöver spetsen bli bredare än vad den var förra säsongen. Förra säsongen hade man äntligen återigen spelare högt upp i poängligorna i grundserien. Men när Björklöven lyckades få dessa spelare ur balans i kvartsfinalen hade man inga andra spelare som lyckades kliva fram. Det saknas en del tuffhet och tyngd bland ett flertal av de forwards som i nuläget ligger på gränsen att på pappret få spela i en andrafemma.

Vad mer måste in?

Oliver Åbonde: Först och främst är det en till spetsig offensiv center som kan hjälpa Mikael Frycklund att bära lagets offensiv. Där var man alldeles för svaga när det kom till kritan förra säsongen. Men sen är det, som sagt, defensiva ersättare. Två backar till ska in i laget, och jag förutsätter att det blir en mer defensivt stark profil på de båda.

Mikael Norén: Det behövs en till vass högerskytt utöver Lukas Zetterberg på yttersidan, och alltså en toppcenter, plus en defensiv toppback och någon lite mer offensiv back.

Henrik Olsson: En poängstark "topp2-center" måste definitivt in och det är sportchef Patrik Zetterbergs största prioritet. Skulle gärna också se att man adderar truppen med en högerfattad sniper. Sen ska två backar till in. Där åtminstone den ena ska vara den typen av back motståndarna inte vill vara i närheten av. En back som kan smälla på rejält i egen zon.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Oliver Åbonde: Drömvärvningen som ligger på bordet är Kalle Östman, och det har Patrik Zetterberg varit tydlig med i en och en halv månad redan. Med tanke på hur lugnt sportchefen ändå verkar sitta i båten förvånar det mig inte om det avtalet redan är klart i praktiken, bara Östman och Malmö löser sina affärer sinsemellan. Annars tror jag att Zetterberg mer än gärna skulle plocka hem Niclas Lundgren som ännu inte presenterats för någon ny klubb. Det är en spelare han redan för ett par år sedan försökte få hem permanent, men det verkar mindre sannolikt att han ska lyckas även denna sommaren.

Mikael Norén: Kalle Östman är en sådan realistisk drömvärvning. Sedan hoppas nog många att VIK kan hitta någon "stjärna" i AHL, så att Cheek får minst en engelskspråkig lekkamrat.

Henrik Olsson: Av flera skäl ser jag Kalle Östman som lite av en drömvärvning. Dels är han såklart en skicklig hockeyspelare. Men den typen av vinnarskalle han visade upp när han var här senast har vi inte sett på länge här i Västerås. Med förra säsongens facit i färskt minne, där man otroligt nog inte lyckades vända en enda match där motståndarlaget gjorde matchens första mål, skulle det vara fantastiskt att få in Östman som knappast accepterar att halva laget "tar ledigt" en tisdag i Tingsryd i november.

» Transfercentralen