HockeyAllsvenskan år för år: 2011/12

4 juli 2020 09:00

Sjunde säsongen i HockeyAllsvenskan - där Linus Klasen var den stora fixstjärnan i ligan, där poängtoppen dominerades av transatlanter och där Rögle svarade för en spektakulär väg till Elitserien.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-3 till Kvalserien till Elitserien.

– Lag 4-7 till förkvalserien. Alla mötte alla hemma och borta, totalt sex omgångar, och vinnaren gick vidare till Kvalserien till Elitserien.

– Kvalserien till Elitserien spelades med sex lag (två från Elitserien) och i tio omgångar, där ettan och tvåan kvalificerade sig för Elitserien.

– Lag 13-14 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– Lag ett till tre i tabellen (Örebro, Leksand och Karlskoga) gick direkt till Kvalserien, medan lag fyra till sju (Västerås, Rögle, Oskarshamn och Malmö) fick spela förkvalserien. Rögle vann förkvalserien, och kvalificerade sig därmed till Kvalserien.

– Rögle gick upp i Elitserien (nuvarande SHL), medan Djurgården åkte ner i HockeyAllsvenskan.

– Borås och Sundsvall fick kvala för att hålla sig kvar i ligan. Borås lyckades försvara sin plats, medan Sundsvall åkte ur. Istället så kvalificerade sig Karlskrona för HockeyAllsvenskan.

– Borås degraderades under sommaren eftersom klubben inte klarade elitlicensen. Istället flyttas Asplöven, trea i Kvalserien, upp i HockeyAllsvenskan.

– Rögles resa upp till Elitserien var spektakulär. Laget blev femma i HockeyAllsvenskan, vann förkvalserien efter att ha besegrat Oskarshamn med 7-0 (!) i sista omgången, och lyckades sedan bli tvåa i Kvalserien.

– Broc Little, Västerås, blev förste import att vinna poängligan i HockeyAllsvenskan. Amerikanen sköt 35 mål och noterade 66 poäng på 51 matcher. Faktum är att plats ett till tre i poängligan beslagtogs av transatlanter då Eric Himelfarb, Rögle, blev tvåa och Jared Aulin, Örebro, blev trea.

– Conny Strömberg, Örebro, blev fyra i poängligan. Dock så var han bästa svenska poängplockare, en titel han tog för tredje året i rad då han de två föregående åren vunnit hela poängligan.

– William Karlsson, Västerås, blev tidernas tredje vinnare av Guldgallret som går till HockeyAllsvenskans främsta junior. Karlsson bildade en av ligans bästa kedjor, "LÖK-kedjan", tillsammans med Broc Little och Peter Öberg.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Linus Klasen, Malmö. Den stora fixstjärnan i ligan som efter att ha slagit igenom i SHL och varit över i Nordamerika en vinter, där han fick fyra NHL-matcher, valde att lira allsvenskt med Malmö. Var lagkapten och lastade in 50 poäng på 51 matcher.

– Broc Little, Västerås. Fyndvärvning som blev en fullträff. Dominerade, vann poängligan och sprang vidare till framgångar i större ligor.

– William Karlsson, Västerås. Succéjunioren som spelade ett moget och dominant centerspel, och bildade en av ligans bästa kedjor med Broc Little och Peter Öberg.

– Eric Himelfarb, Rögle. Exploderade under sin andra säsong i Rögle och smackade in 60 poäng, och var en av härförarna när klubben gick upp i SHL.

– Jared Aulin, Örebro. Var sådär i Leksand året innan, men exploderade i Örebro och vräkte in 58 poäng.

– Conny Strömberg, Örebro. Vräkte in pinnar för tredje säsongen i följd, blev fyra i poängligan och var en av HockeyAllsvenskans största artister och profiler.

– Daniel Wessner, Karlskoga. 20 mål och 132 utvisningsminuter sammanfattade en typiskt stark Wessner-säsong.

– David Åslin, Troja. Fick sitt seniorgenombrott och bjöd på många delikatesser, inte minst det klassiska zorro-målet mot Södertälje.

– Sam Lofquist, Oskarshamn. Amerikanen med den sköna personligheten, "Kaviar-Sam", som sköt som en häst sparkar blev snabbt en profil i ligan.

– Jens Jakobs, Mora. Den lille liraren, ständigt i samarbete med parhästen Niklas Fogström, levererade sin bästa allsvenska säsong med 49 poäng vilket öppnade upp dörren till SHL.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2011/12

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: Förkvalserien

Statistik: Kval till Elitserien

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020