Hedberg: "Det bästa som kunde hända"

11 juli 2018 10:00

Tom Hedberg levde i en resväska ifjol. Nu har han sökt tryggheten i Örnsköldsvik - och hoppas kunna ta nästa steg som hockeyspelare i MODO.


Det kändes som att Tom Hedberg levde i en resväska den gångna säsongen.

– Jo, så var det väl. Lite fram och tillbaka under några veckor. Men jag tyckte bara det var kul. Matcherna är det roligaste i hockeyn och jag fick spela en hel del, säger Tom Hedberg till Transfercentralen.

– Jag hade en stor roll med Oskarshamn i HockeyAllsvenskan och en mindre roll med HV71 i SHL, men det var bara inspirerande och utvecklande för mig att få spela i båda lagen.

Var kände du dig hemma?
– Eftersom jag bodde i Oskarshamn kändes det lite mer hemma även om jag hade lägenhet på båda ställena.

Talangen kritade på för HV71 förra sommaren, men lånades omgående ut till Oskarshamn.

Det blev 30 matcher i HockeyAllsvenskan, plus fem matcher i Svenska Spel Trophy.

Det blev 28 matcher i SHL, plus två matcher i SM-slutspelet.

Tom Hedberg tycker inte att den gångna vintern var rörig, men ändå är det tydligt att det är trygghet som står i fokus till kommande säsong.

Han har skrivit på för moderklubben MODO och återvänder till Örnsköldsvik där han vuxit upp.

Han får återigen Björn Hellkvist som tränare, precis som han hade i Oskarshamn.

– Det är självklart skönt att veta att man ska vara i ett och samma lag hela tiden så jag kan få lite mer lugn och trygghet, det är klart att det är positiva saker, säger han.

– Jag bestämde mig efter den gångna säsongen att jag behöver ett fullt år i HockeyAllsvenskan, och när jag fick chansen att komma till staden där jag är uppvuxen i och få Björn som tränare igen så var det inte så mycket att tveka kring. Det var många pusselbitar som föll på plats och det känns helt rätt.

Vad säger du om Björn Hellkvist?
– Jag fick bra intryck av honom när jag hade honom i Oskarshamn. Han är duktig på att hjälpa unga spelare att utvecklas. Han är inte rädd för att låta dem ta plats. Jag gillar det.

Tom Hedberg får alltjämt stämplas som en talang även om det känns som han varit med i en evighet.

Backen debuterade i HockeyAllsvenskan som 16-åring och tog då en plats i Leksand. Ifjol spelade han juniorhockey i Kanada, innan han förra sommaren återvände till Sverige.

I mitten av augusti fyller han 19 år.

– Jag har fått vara med om en del, säger han.

Under den succéartade debutsäsongen i Leksand så fick han spela ihop med veteranen Jonas Frögren.

– De var det bästa som kunde hända. Han körde sitt sista år och jag fick spela med honom under största delen av säsongen, säger Hedberg.

– Han hjälpte mig otroligt mycket på alla sätt. Överlag var den säsongen en upplevelse. Det var en fantastisk atmosfär med alla fans. Samtidigt kunde jag fokusera på spelet när jag väl var på isen. Hela den säsongen var enormt utvecklande för mig.

Sedan valde du ett år i Kanada?
– Jag har alltid velat testa att flytta dit och tycker det är coolt med Kanada och deras hockeykultur. Jag fick chansen och ville ta den. Året där var... både bra och dåligt. Allt handlade om hockey och det var en rolig upplevelse med spel på liten is, men jag hamnade i ett av de sämre lagen i ligan. Jag fick spela en hel del utan puck så jag förbättrade i alla fall defensiven.

Blev du besviken över att inte bli draftad ifjol?
– Lite grand. Det är klart att det har varit ett mål. Det tror jag alla hockeyspelare har som dröm. Samtidigt är det inte så mycket att fundera över nu, det är bara att köra på.

Året i Nordamerika betydde mycket för Tom Hedberg ifjol - och kommer säkert betyda mycket i höst.

Björn Hellkvist förordar en intensiv ishockey, något som det blir på de små rinkarna.

– Jag tycker att den hockeyn är den roligaste att spela så jag hade nog en del fördel av att ha spelat i Nordamerika när vi spelade på det sättet i Oskarshamn ifjol, säger han.

Trots att Tom Hedberg bara är 18 år så omnämns han som ett av de hetaste nyförvärven inför kommande säsong.

En spelare som en del tror kan bli en av ligans absoluta toppbackar.

– Det är kul att höra sådant, säger Hedberg.

Känner du extra press?
– Nej, det gör jag inte. Det är klart att vissa kan ta det som press och det kanske det blir sen, det vet jag inte. Nu ser jag inget negativt med det. Det är roligt att få lovord, sedan gäller det att leva upp till dem.

Vad har du för förväntningar på säsongen i MODO?
– Jag vill ta en stor roll, precis som i Oskarshamn. Jag vill utveckla mitt spel och bli en spelare som gör skillnad. Sedan vill jag så klart att laget ska gå bra och att vi kan klättra uppåt i hockey-Sverige.

Resväskan kan Tom Hedberg dessutom låta stå i garderoben.

I höst sover han i en och samma säng hela tiden.

– Det ska bli skönt, säger han.

Vad blir det bästa med att bara ha en lägenhet?
– Det är nog maten. Ifjol fick jag handla dubbla uppsättningar av många grejer och basvaror. Det blev en hel del vändor till mataffären. Det slipper jag nu, det ska bli väldigt skönt.

» Transfercentralen