Panelen: "Ungt men med stor potential"

16 augusti 2020 13:15

Tre experter ger sin syn på Mora - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Alexander Nilsson, reporter hockeynews.se
Andreas Hanson, reporter hockeypuls.se
John Wikberg, bloggare Dragskott

Vad säger ni om lagbygget?

Alexander Nilsson: Spännande. Många unga spelare som ska ta sina första skär som seniorer på heltid eller som lämnat juniorhockeyn med ett år kvar som junior, vilket borde innebära att det inte kommer vara något fel på motivationen att bli bättre för varje dag i vinter. Johan Hedberg kommer in med ett nytt och piggt tänk efter sina år i Nordamerika och det blir intressant att se hur den omställningen går. Backsidan är bred och stabil, där det ska bli extra intressant att se vad Kalle Valtola kan uträtta under en hel säsong i allsvenskan efter hans fina avslutning i vintras. På forwardssidan finns succéduon Johan Persson-Daniel Ljunggren kvar vilket var oerhört viktiga kontraktsförlängningar för klubben. Dessutom är det kryddat med rutin i Robin Johansson samt Ludvig Larsson som trots att han bara är 24 år gammal hunnit med fyra år på college och har meriter från New Jersey Devils organisation.

Andreas Hanson: Väldigt ungt överlag, men med ett antal rutinerade spelare som kommer få mycket ansvar på sig att leverera. Flera spelare kommer göra sitt andra eller tredje år i HockeyAllsvenskan vilket kanske kan tala för några genombrott. Mest rutin finns ju på backsidan precis som förra säsongen, försvarsspelet imponerade inte i Mora överlag så det blir upp till tränarparet Hedberg/Lindmark att få ordning på det nu. Det känns spontant som ett lag byggt för att spela kontringshockey med snabba omställningar och det kan säkert fungera då flera andra lag kommer vilja vara puckförande. Offensivt är några viktiga spelare kvar och centersidan ser vass ut men det känns svårbedömt vilka som ska vara spetsen offensivt förutom Daniel Ljunggren, Johan Persson och Robin Johansson – det blir avgörande att Oskar Stål-Lyrenäs och Lukas Wernblom kan vara de bärande spelare som vi vet att de har potential att vara. Men det krävs att fler kliver fram – vilka? Det finns ett antal unga spelare i laget som ännu inte fått sitt genombrott på seniornivå - det kommer nog krävas att en eller flera lyckas blomma ut om Mora ska kunna hota de bästa lagen.

John Wikberg: Lagbygget är helt okej - varken mer eller mindre. Spelare som Brendan Ranford och Brant Harris är tunga tapp, samtidigt som det inte värvats pjäser som, på förhand, är spetsmaterial. Det finns många stora frågetecken i laget och de rutinerade rävarna (till exempel Viktor Amnér, Adam Masuhr och Johan Persson) får dra ett extremt tungt lass.

Vem blir poängkung?

Alexander Nilsson: Daniel Ljunggren.

Andreas Hanson: Daniel Ljunggren och Johan Persson är ju båda kvar och känns som de givna valen här.

John Wikberg: Redan nämnde Johan Persson och Daniel Ljunggren var överlägset poängbäst i Mora-lägret förra säsongen. Jag tror att det står mellan dessa spelare även den här säsongen.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Alexander Nilsson: Det finns många med fin potential i Moralaget. Jag tänker på namn som Nils Thomasson, Isac Andersson, Isak Garfvé, Wilson Johansson med flera. Men ska jag välja ett namn så får det bli Måns Carlsson. En offensivt skicklig center som nu har ett år i allsvenskan i ryggen med godkänt resultat. Men en rejäl sommarträning i benen och vis av förra året tror jag att han kan ta rejäla kliv i vinter.

Andreas Hanson: Väldigt svåbedömt, det hänger helt på vem som är mest mogen att ta en stor roll. Är det dags för Wilson Johansson att bidra i en offensiv kedja? Hur bra är Ludvig Larsson som verkar vara tänkt i en offensiv roll? En spelare som definitivt kan ta en större roll och som många förväntar sig ska slå igenom är ju Måns Carlsson, men jag är också väldigt nyfiken på Isac Andersson som kanske är den mest spännande av alla 00/01:or i truppen.

John Wikberg: Olof Lindbom har en tung fjolårssäsong bakom sig - mycket på grund av skadebesvär. Den 20-årige burväktaren har emellertid goda möjligheter att studsa tillbaka med besked. Det är ingen tillfällighet att han draftades redan i andrarundan för ett par år sedan. Ekerö-produkten besitter potentialen att bli etablerad på en högre nivå.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Alexander Nilsson: Jag vet inte om man kan ha särskilt höga förväntningar på Mora i vinter. Först och främst så kommer en för rollen orutinerad Johan Hedberg in, som dock har tonvis med rutin från sin karriär, i en roll som för honom är okänd. Han har dock en tydlig spelidé med kraftiga influenser från den nordamerikanska hockeyn som han verkar ha fått spelarna att köpa vilket kommer vara en av grundbultarna om Mora ska utvecklas gentemot förra året och det ska bli intressant att se hur spelsättet fungerar i svensk hockey. Laget är, bortsett några undantag, ett ungt och hungrigt gäng som jag tror kommer kunna störa många lag när de är på humör. Samtidigt kan det komma att bli en del misstag då det rör sig om unga spelare som i många fall ska göra sina första ordinarie säsonger i ett seniorlag med allt vad det innebär, men en fartfylld och frejdig ishockey bör passa de unga spelarna.

Andreas Hanson: Tar sig Mora till kvartsfinal (dvs slutar topp 10 och tar sig förbi åttondelsfinalen) så får de vara nöjda. Frågan är om det stämmer överens med självbilden? Men med ett så här ungt lag som har så få beprövade spelare så kan man inte ha alltför stora förväntningar, tycker jag.

John Wikberg: Mora känns för bra för bottenträsket, men saknar för närvarande nog mycket spetskompetens för att utmana de bästa lagen i det långa loppet. En placering i mittenskiktet får betraktas som en rimlig målsättning för MIK:s del. Kvartsfinal vore en rätt så bra prestation utifrån omständigheterna.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Alexander Nilsson: Att den unga målvaktsduon med Olof Lindbom och Matteus Ward får vara friska och utvecklas. Båda har fina meriter från juniorhockeyn men är inte lika testade på allsvensk nivå då Ward bara har tre matcher och Lindbom sexton. Klart är däremot att det finns stor potential hos båda och om Mora ska nå bra resultat krävs det att minst en av dem tar stora steg framåt i vinter.

Andreas Hanson: Att det blir lugn och ro på tränarsidan och att Johan Hedberg visar sig vara rätt val som tränare – det vill säga att han lyckas styra Mora i rätt riktning igen. Kan man få utveckling på de unga spelarna så kan man ha ett väldigt spännande lag säsongen 2021/22. Den här säsongen borde handla om att bygga för framtiden.

John Wikberg: Mora har många ungtuppar som besitter mycket potential. Inte minst på forwardssidan. Klarar spelare i stil med exempelvis Isac Andersson, Wilson Johansson och Nils Thomasson av att bli utropstecken på den här relativt höga nivån redan den här säsongen? I så fall kan MIK bli ett positivt överraskningslag.

» Transfercentralen - full koll på silly season!