Beslut: Raphaël Lavoie får böter

20 januari 2021 16:00

Väsbys Raphaël Lavoie får böter för "illegal equipment" i matchen mot MODO.


BESLUT

Efter match mellan Väsby IK HK – Modo Hockey, HockeyAllsvenskan, den 18 januari 2021 åläggs Raphael Lavoie, följande straff för illegal equipment (felaktig skyddsutrustning).

Böter 5 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Raphael Lavoie samt en filmsekvens och bilder från matchen.

Anmälan: I matchen mellan Väsby-Modo 2021-01-18 kontrollerade domarna spelarnas utrustning innan nedsläpp enligt gällande direktiv. Samtliga spelare kunde vid detta tillfälle uppvisa korrekt utrustning. Under spelets gång uppmärksammade domarna att Väsbys nr. 13 Raphael Lavoie inte längre bar halsskydd på ett korrekt sätt och därmed brutit mot regel 68 Illegal equipment. Händelsen anmäls till disciplinnämnden enligt gällande rutin.

Raphael Lavoie har genom Tom Tärnström uppgett följande. Jag kan nu i efterhand självfallet se på bilderna att mitt halsskydd åkt ned och inte syns i bild. Precis som anmälaren påpekar kontrollerades mitt och mina lagkamraters halsskydd innan matchen och jag fick då ett påpekande att det hade åkt ned lite väl långt. Jag rättade då till problemet men uppenbarligen ville det inte sitta på plats. Jag har kastat detta skydd och skaffat mig ett nytt halsskydd som kan bäras på korrekt sätt och förstår självklart hur viktigt det är att bära skyddet rätt. Jag kommer tänka på det i fortsättningen och vara mer vaksam kring hur det sitter även under matcherna.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Syftet med skyddsutrustning är att skydda spelaren från typiska skaderisker. Även om matchfunktionären gör en inledande kontroll av bl.a. halsskydd åligger det spelaren själv att vid var tid se till att skyddsutrustningen bärs på ett korrekt sätt på isen som uppfyller ändamålet med skyddsutrustningen. Av utredningen framgår att Raphael Lavoie inte burit halsskydd på ett ändamålsenligt sätt. Nämnden anser att Raphael Lavoie gjort sig skyldig till illegal equipment (felaktig skyddsutrustning). Förseelsen bör leda till bestraffning i form av ett måttligt bötesstraff.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 14 p RF:s stadgar, Svenska ishockeyförbundets spelregel 68.7.