Åhlund: "Farten som ska stoppa motståndarna"
Publicerad: 2017-09-02

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Pantern har gjort två imponerande säsonger i HockeyAllsvenskan. Nu räknar ingen ut laget längre - och den här säsongen får skåningarna leva med större förväntningar.

Pantern har gjort en stark resa sedan man gick upp i HockeyAllsvenskan. Som nykomling blev man tia i tabellen och säkrade tämligen komfortabelt nytt kontrakt, och ifjol blev man fyra.

Det trots att laget båda säsongerna varit nederlagstippat.

Nu är det dock annorlunda. De två senaste årens framgångar, tillsammans med ett intressant lagbygge, gör att förväntningarna skruvats upp på Pantern.

– Jag lägger inget speciellt fokus på det. Sedan är det något som vi och spelarna måste kunna hantera. Presterar man bra blir det uppmärksamhet. Den största pressen kommer dock inifrån, från den egna gruppen. Vad andra tycker och tänker om oss kan vi inte råda över, säger tränaren Håkan Åhlund.

– Tanken i år är att vi vill fortsätta att utveckla oss själva och bli ett stabilt allsvenskt lag. Vi vill visa att vår tabellplacering ifjol inte var en engångsföreteelse.

Vad har ni för målsättning?
– Vi har inte pratat om det ännu men det är inga stora hemligheter att vi vill spela ett positivt kval. Sedan om vi blir etta eller åtta spelar mindre roll. Det är många som vill vara med där uppe så det gäller att hålla en hög nivå.

Hur ska ni nå dit?
– Det där är något som kommer med den dagliga verksamheten. Gör vi bra saker över tid och driver på varandra så kommer resultaten. De handlar om att spela så bra hockey som möjligt och vinna matcher och sedan får vi se var det tar oss.

Pantern har haft en stark stomme sedan man gick upp i HockeyAllsvenskan. Delar av den är kvar, men den har urholkats en del till i år där inte minst backkuggarna Filip Windlert och Emil Carnestad försvunnit till allsvenska konkurrenter.

– Vi har tappat lite många på backsidan, men det är så det är och den värld vi lever i, säger Åhlund.

Laget har nio backar på kontrakt – varav åtta (!) är nyförvärv (då räknar vi in Jesper Mångs och Johan Ivarsson som stundtals spelade i Pantern på lån från Malmö ifjol). Sju av backarna är mellan 19 och 23 år.

– Men jag är inte så fixerad vid ålder. Vi har några äldre med lite erfarenhet och sedan har vi några unga backar som är kvar sedan ifjol som får ett stort ansvar. Jag tycker nog att vi har en bättre bredd på backsidan i år än samma tidpunkt ifjol. Vi kanske inte har någon topp som Johan Björk var under andra halvan ifjol, men bredden är intressant.

Offensivt så har Pantern valt att plocka in fler högerskyttar – Olle Liss, Stefan Söder, Sebastian Selin – för att få fler alternativ, och inte minst för att få igång spelet i powerplay där man var seriesämst ifjol.

– Vi har plockat in killar som kan spela powerplay och som förhoppningsvis får den spelformen att lossna. Hade vi haft fem, åtta procent mer i powerplay ifjol så kan man ju räkna ut var vi hade hamnat i tabellen.

Ni är störst och tyngst i HockeyAllsvenskan, är det en tillfällighet?
– Det är klart det finns en strategi i hur vi bygger vårt lag. Kan vi kombinera det med långa och tunga spelare så är det bra. Men det är ändå farten som ska stoppa motståndarna, det är vapnet för oss.

Ni får ofta beröm för er arbetsetik, vad säger du om den?
– Jag förväntar mig alltid att alla kommer in och gör ett bra jobb. Vi har en hög kravställning i gruppen. Vi vill att man ska jobba hårt.

Så var det ju det här med sommarens turbulens också. På grund av en försent inlämnad årsredovisning valde licensnämnden att degradera Pantern till HockeyEttan, ett beslut som sedan upphävdes av appelationsnämnden när klubben till slut kommit in med sina uppgifter.

Några dagar svävade klubben i ovisshet.

– Oss i sporten berörde det inte alls, vi fortsatte med vårt arbete. Jag har inte lagt något fokus alls på det, säger Åhlund.

TRUPPEN

Målvakter
Robin Jensen - NY från Djurgården 
Jonatan Bjurö - NY från MODO

Backar
Tobias Ekberg - NY från Oskarshamn
Johan Ivarsson - NY från Malmö
Jesper Mångs - NY från Malmö J20
Hugo Danielsson - NY från Skellefteå J20
William Pethrus - NY från Mora
Valentin Pilet - NY från Lausanne J20
Anders Grönlund - NY från Lillehammer 
Andreas Söderberg - Nytt kontrakt
Fredrik Styrman - NY från Oskarshamn

Forwards
Oscar Nord
Emil Sandin
Dennis Svensson
Axel Wemmenborn
Martin Janolhs - Nytt kontrakt 
Carl Åsell - NY från Västervik 
Stefan Söder - NY från Troja-Ljungby
Andreas Heier - NY från Stjernen
Olle Liss - NY från Västervik
Kim Johansson - Nytt kontrakt
Sebastian Dyk - Nytt kontrakt
Sebastian Selin - NY från Almtuna
Sebastian Strandberg - NY från Odense
Robin Dahse - Nytt kontrakt

Tränare
Håkan Åhlund
Fredrik Hallberg

Förluster
Oscar Malm, mv, KRIF
Tex Williamsson, mv, Malmö
Johan Björk, b, slutar
Emil Carnestad, b, MODO
Filip Windlert, b, AIK
Victor Björkung, b, Hvidovre
Tommi Juntunen, b, klubb ej klar
Ludwig Karlsson, f, Milton Keynes Lightning
Lars Bryggman, f, Malmö
Patrik Blomberg, f, Västervik
Mattias Persson, f, Rungsted

 

Jonas Gustavsson