HockeyAllsvenskan år för år: 2006/07

31 maj 2020 10:00

Andra säsongen i HockeyAllsvenskan - och då infördes för första gången playoff-spel för att ta sig till Kvalserien till Elitserien.


SÅ SPELADES LIGAN

– 16 lag och 45 omgångar.

– Lag 1-3 till Kvalserien till Elitserien.

– Lag 4-7 till playoff: fyran mot sjuan, femman mot sexan, bäst av tre. Vinnarna möttes i bäst av tre, vinnaren där till Kvalserien tilL Elitserien.

– Kvalserien till Elitserien spelades med sex lag (två från Elitserien) och i tio omgångar, där ettan och tvåan kvalificerade sig för Elitserien.

– Lag 15-16 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med fem lag och i åtta omgångar (eftersom Arboga valde att tacka nej till kval på grund av ekonomiska orsaker), där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– Playoff infördes i HockeyAllsvenskan. Lag ett till tre i tabellen (Södertälje, Rögle, Leksand) gick direkt till Kvalserien, medan lag fyra till sju (Västerås, Björklöven, Växjö och Nyköping) fick spela Playoff. Björklöven vann playoff, och gick också till Kvalserien.

– Södertälje gick upp i Elitserien (nuvarande SHL), medan Malmö - som gått upp året innan - åkte ner i HockeyAllsvenskan igen.

– Arboga och Huddinge fick spela negativt kval för att hålla sig kvar, men Arboga valde att dra sig ur kvalet på grund av ekonomiska problem. Huddinge lyckades försvara sin allsvenska plats, medan Borås blev tvåa i Kvalserien och därmed gick upp (och ersatte Arboga).

– Pär Arlbrandt, Rögle, vann poängligan i överlägsen stil. Forwarden svarade för 72 poäng vilket var 22 (!) poäng bättre än tvåan Morten Green, Leksand.

– Linus Klasen, Huddinge, svarade för 50 poäng och blev därmed fyra i poängligan. Det anmärkningsvärda? Huddinge blev sist i HockeyAllsvenskan och gjorde "bara" 101 mål, och Klasen var således inblandad i 50 % av lagets tillverkade mål.

– Patrik Berglund, Västerås, gjorde 48 poäng som junior. Det är alltjämt den bästa juniornoteringen i HockeyAllsvenskan (uppdaterat 2020-04-28).

– Johan Gustafsson fick göra debut i Arbogas målbur - som 14-åring!

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Linus Klasen, Huddinge. En av ligans största stjärnor och kreatörer, och bildade en av ligans bästa kedjkor med Johan Älgekrans och Dick Axelsson.

– Morten Green, Leksand. Den outröttlige centern som är den poängbästa importen någonsin i HockeyAllsvenskan. Dunkade in hela 50 poäng.

– Jan Huokko, Leksand. Backen med det stenhårda skottet. Dunkade in 16 kassar.

– Mike Siklenka, Leksand. En fighter från Nordamerika som levererade 12 mål, 31 poäng - och 164 (!) utvisningsminuter.

– Pär Arlbrandt, Rögle. Den lille snidaren, framförallt en playmaker, som var så vass. Vann poängligan i förkrossande stil (22 poäng före tvåan...).

– Kenny Jönsson, Rögle. Givetvis, även om det var en skadedrabbad säsong. Hade en förmåga att aldrig göra en dålig match.

– Patrik Berglund, Västerås. Var junior, men en av ligans bästa spelare och noterade hela 48 poäng från centerposition.

– Jhonas Enroth, Södertälje. Succéjunior slog igenom stort. Delade på spaden med Magnus Lindquist i serien, men var etta i kvalet när Södertälje tog klivet upp i Elitserien (nuvarande SHL).

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2006/07

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: Playoff till Kvalserien

Statistik: Kval till Elitserien

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020