Tre påståenden om varje lag: "Det där är falskt!"

21 september 2021 12:00

Fjorton spelarprofiler fick under HockeyAllsvenskans upptakt bemöta tre påståenden om sitt lag. Kan Västerås spela powerplay? Är Kristianstad ligans mest svårtippade lag? Joggar HV71 hem HockeyAllsvenskan? Svaren kommer här!


Christian Sandberg, AIK

Christian Sandberg är AIK.
– En del av det. Jag har varit AIK:are i större delen av mitt liv och spenderat nästan hela min karriär här. Nu har jag varit iväg i två år och sett en ny organisation och nya människor, det har också varit nyttigt.

Pavel Khomchenko har lärt alla i laget ryska.
– Haha, jag hade önskat att det var så, men vi jobbar hårt på det. Framförallt Pavel själv jobbar med kommunikationen. Det är viktigt för att han ska komma in i laget så bra som möjligt och trivas med oss. En skön gubbe att ha att göra med.

Anton Blomqvist är en av Sveriges mest spännande tränare.
– Definitivt. Han är ambitiös, driven och har bra känsla för ledarskap och hur gruppen ska tas.

Emil Berglund, Almtuna

Almtuna har för orutinerade tränare.
– Nej. Det är bra med nya ögon. Vi kan inte bara ha tränare som suttit i båsen i 20 år. Vi får energi av våra tränare.

Almtuna har den bästa offensiva uppställningen på väldigt, väldigt länge.
– Jag tror inte vi kommer göra lite mål i vinter. Den här forwardsuppställningen utmanar, i alla fall i skicklighet, de bästa uppställningarna som vi hade under mina år i Timrå. Jag skulle säga att vi har topp tre bland skickligaste forwardssidorna i HockeyAllsvenskan.

Det blir jobbigt att spela en säsong i HockeyAllsvenskan med en målvakt.
– Ja, men det kommer en till målvakt, så då blir det två. Vi har inte släppt inte så mycket mål under försäsongen, så vi är inte oroliga. Jag grubblar inte över vilka målvakter vi har, det löser våra sportchefer.

Fredric Andersson, Björklöven

Det råder en förbannelse över Björklövens avancemangsmöjligheter.
– Ja, men det bryts väl när restiktionerna bryts, 29 september. Då kommer förbannelsen vara borta. Vi har haft otur med det där viruset ett par gånger. Hade man fått välja så hade vi så klart inte velat att viruset kom och ställt till det, men det är lika för alla och det är inget som vi skyller på. Vi hamnade i skottgluggen, speciellt första året.

Björklöven har HockeyAllsvenskans bästa centeruppsättning.
– Ja, absolut. Jag tror alltid på mina egna spelare och vi har bra centrar med Gerry Fitzgerald, Felix Girard och Axel Ottosson, och jag som spelar center också. Om jag bara får snacka om de andra tre så är det tre riktigt skickliga spelare. Girard är stenhård, medan Ottosson och Fitzgerald är finurliga och kan göra det där lilla extra.

Björklöven har ett sämre lag på pappret i år jämfört med i fjol.
– Nej, jag håller inte med. Kollar man utifrån och bara kollar namn för namn så hade vi ett gäng bra spelare i fjol. Visst, vi har tappat några riktigt duktiga spelare som gjorde bra med poäng, men vi har andra som kan fylla de skorna. Vi har mer fart i laget i år.

Simon Önerud, HV71

HV71 har för bra lag för att lyckas.
– Nej, det tycker jag inte, och jag tror inte man kan ha för bra lag. Vi har en sund konkurrenssituation och är noga med att alla är viktiga och måste dra sitt strå till stacken.

Istiden räcker inte för alla stjärnor i laget.
– Det tror jag det gör. Vi har sett under försäsongen att det kan komma skador och sjukdomar, och då gäller det att vara redo. Alla kanske inte kan spela powerplay och boxplay i alla matcher, men alla spelare kommer behövas.

HV71 kommer jogga hem HockeyAllsvenskan.
– Nej, det tror jag inte. Vi är väl medvetna om att det blir en tuff utmaning för oss. Jäkligt tuffa matcher hela tiden. Vi ska se till att vara väl förberedda och vinna så många matcher det går för att vara med så högt upp i tabellen som möjligt.

Mikael Eriksson, Karlskoga

Det är o-BIK att sikta mot SHL.
– Nej, det tycker jag inte. Det är rätt i vår plan att vi ska vara i SHL i vår nya arena. Vi slår fortfarande ur underläge eftersom HV71 är storfavoriter, och det är ju BIK-igt.

Henrik Björklund gör 20+ mål för fjärde året i rad.
– Ja, stämmer. Han är en grym hockeyspelare och jag fattar inte varför han inte fått chansen i SHL. Han har varit en av ligans bästa spelare under många år. Men att han är här tackar vi i Karlskoga för.

Mikael "Daggen" Eriksson är Sveriges bäst tränade spelare.
– Eh... ja, det stämmer! Jag är i bra form. Jag är inte ett träningsfreak, men jag tränade mycket mellan 18 och 24 år då jag lade en bra grund, och är nog ganska lättränad. Jag känner mig bättre än någonsin, framförallt konditionsmässigt. Jag skulle nog kunna spela i tio år till.

Dennis Svensson, Kristianstad

Kristianstad kan inte spela powerplay.
– Jo, det kan vi. I år i alla fall. Vi har värvat in lite mer spets så det ser bra ut. De tidigare åren har vi inte haft någon riktigt vass målskytt, men det tycker jag att vi har nu.

Kristianstad är det mest svårtippade laget i förhandstipsen.
– Det skulle jag nog hålla med om. Jag tror faktiskt vi kan skrälla lite i år. Bara för att vi varit nere i botten i några år så tippar folk oss där nere, men jag tror vi kan vara längre upp. Vi har ett rätt nytt lag så det är inte så många som har koll på spelarna hos oss.

Linus Pettersson blommar ut i år.
– Han har sett bra ut under försäsongen, så det tror jag absolut. Han är finurlig och riktigt skicklig med puck.

Daniel Sylwander, MoDo

Mattias Karlin kan inte lyckas utanför Västervik.
– Det är falskt. Tycker han fått ihop en riktigt bra grupp. Han har en starkt tro på hur han vill spela och han har fått med sig hela gruppen på det tänket.

Riley Woods blir en av ligans främsta nordamerikaner.
– Jag vet inte alla som är med i ligan, men han kommer vara med där uppe och konkurrera. Väldigt skicklig spelare med ett bra skott, så får han det att lossna så kan han vara med där uppe och nosa på det.

MoDo blir inte ett topplag i år.
– Det är falskt. Så som vi känner i gruppen nu så känns det som att vi har mycket bra framför oss, men vi vet att det är en lång resa. Nyckeln är att få ihop laget på ett bra sätt och framförallt kriga för varandra.

Lukas Wernblom, Mora

Daniel Ljunggren och Johan Persson är bröder.
– Haha, det kan man faktiskt tro. Det är nog falskt, men jag förstår tanken. De sitter ju mer eller mindre ihop, både på och utanför isen. Eller i alla fall i omklädningsrummet, sedan har de kanske lite olika intressen vid sidan om. "Ljungan" hänger mycket på golfbanan, medan Persson har familj. Men i hallen så ser man alltid de där två ihop.

Mora har för orutinerad backbesättning för att bli ett topplag.
– Nej, det tror jag inte. Tycker vi har sju, åtta backar som är hungriga. Visst, de är unga, men de vill framåt och det brukar vara en bra drivkraft.

Lukas Wernblom spelar i SHL 2022.
– Det vet jag inte. Det får vi se. Självklart vill jag framåt och främst så vill jag ta mig upp med Mora. För mig handlar det att ta ännu mer ansvar i år, både offensivt och defensivt, för att ta nästa steg som spelare.

Andreas Hjelm, Södertälje

Colin Smith vinner poängligan i HockeyAllsvenskan.
– Det är mycket möjligt. Hade inte så bra koll på honom innan, men han har ett grymt driv i sitt spel och vill verkligen hela tiden göra poäng.

Södertälje har flest "jobbiga att möta"-forwards i ligan.
– Ja, det tror jag faktiskt. 100 %. Än så länge har det varit ganska lugnt på träningarna, men när serien drar igång så tror jag att det här kommer att visa sig.

Södertälje väger för mycket.
– Det hoppas jag inte. Vårt problem har varit att vi inte kommit ner i motståndarnas zon så bra, men när vi väl kommer ner så är vi starka och svåra att flytta på. Vår akilleshäl är kanske farten och det blir en spännande uppgift för oss att ha tillräckligt med fart i spelet.

Daniel Öhrn, Tingsryd

Tingsryd spelar tråkigt.
– Nej, det tycker jag inte alls. Framförallt inte i fjol. Vi vil fortsätta utveckla det offensiva spelet.

Magnus Bogren är Sveriges mest underskattade tränare.
– Ja, det skulle han kunna vara. En väldigt bra tränare som har en klar spelidé och ett bra ledarskap. Han är tränare i en mindre förening, det har nog del i att det inte snackas så mycket om honom.

Kim Tallberg gör 30+ poäng i år.
– Det tror jag absolut. Han har sett bra ut på träning och han är otroligt revanschsugen. Jag har spelat med honom när han hade sin "peak" och jag vet precis vad han har i kroppen. Han kommer bli viktig för oss.

Daniel Karlsson, Troja

Jesper Emanuelsson blir HockeyAllsvenskans största överraskning.
– Instämmer helt och hållet. Han har mycket verktyg i sin låda så det kan bli succé. Han har gjort en raketkarriär från divison två och upp i HockeyAllsvenskan, han kommer utvecklas mycket i år.

Troja kommer hamna i playout.
– Stämmer inte. Som nykomlingar är det lätt att vara nederlagstippade, men jag tror vi kan bli en positiv överraskning och har två lag bakom oss. Viktigast för oss blir att hålla ihop spelet match efter match, spela tajt hela tiden.

Daniel Karlsson hittar inte ut från Ljungby.
– Haha, jo, jag har passerat de där 50-skyltarna och har sett hela Sverige. Troja har spelat hockey på en bra nivå länge, familjen är i stan och jag har alltid haft ett bra jobb vid sidan om hockeykarriären, så jag har aldrig känt att jag behövt flytta. Det har varit nära några gånger, men det har varit alternativ inom samma liga och då har jag till slut känt att jag ändå kan stanna.

Erik Borg, Vita Hästen

Marcus Eriksson kommer aldrig lägga av.
– Sant. Jag tycker att han bara blir bättre och bättre. En härlig kompis. Det är klart att det kommer en vacker dag där även han kastar in handduken, men han ser väldigt bra ut så hoppas han spelar länge till. Han är proffsig.

Vita Hästen har HockeyAllsvenskans mest spännande målvaktspar.
– Ja, absolut, det tycker jag. Två målvakter som väntar på att blomma ut ordentligt. Både Jesper Myrenberg och Adam Ohre har stor potential att ta ett jättesteg i år.

Vita Hästen hamnar i playout.
– Falskt. Om den grupp som vi har nu drar åt samma håll så tror jag att vi kan överraska många. Vi har ett hårt jobbande lag. Alla måste dra åt samma håll och alla måste nå så nära sitt max det går på både träning och match, lyckas vi med det så blir det här riktigt bra.

Victor Öhman, Västervik

Västervik kraschar utan Mattias Karlin.
– Nej, det är falskt. Det är klart att han varit här i många år och gjort det bra, en duktig matchcoach framförallt. Nu har vi fått in Martin (Gudmundsson) som är lite åt samma håll, verkar också vara duktig taktiskt coach.

En nordamerikan vinner Västerviks interna poängliga.
– Nja, det är inte omöjligt, vi får se hur många matcher 21:an gör i år, haha. Nä, men vi har en kille i Myles Powell som ser riktigt bra ut, han skulle mycket väl kunna vinna poängligan.

Jens Holmström är HockeyAllsvenskans mest underskattade spelare.
– Kan jag nog hålla med om faktiskt. Han gör alltid ett gediget jobb men får sällan rubrikerna. En fantastisk människa. Han pendlar från Norrköping, tar en och en halv timme, men kommer alltid glad till hallen. Han kan spela överallt, både i förstakedjan och i fjärdekedjan. Han kan nog till och med vara materialare, faktiskt.

Jimmie Jansson Lorek, Västerås

Västerås kan inte spela powerplay.
– Fel. Kolla på vår trupp, kolla på de tio vi har. Kunde de spela powerplay i fjol? Ja, så de borde kunna göra det i år igen. Jag köper att det är lite snack, de senaste åren har vi inte haft den procenten som vi ska ligga på. Blivit lite enformigt kanske, så jag förstår att det snackats om det, men vi har en annan trupp nu.

Västerås är inte tuffa eller elaka nog för att gå upp i SHL.
– Fel. Vi har ett annorlunda lag i år och vi har värvat in tuffhet som vi inte haft tidigare. Jag köper frågan, men vi har blivit elakare nu. Till och med på träning. Vi är större, starkare och elakare än i fjol.

Västerås har en för tunn trupp.
– Nej, det tror jag inte. Anledningen till att vi tippas högt i tabellen är ju för att vi har ett bra lag, alla har sett vad vi har värvat. Sedan har juniorerna som kommit in och fyllt upp på våra träningar varit riktigt, riktigt bra. Det kanske bara ett plus att någon junior får stämpla in. Jag tycker snarare att vi känns breda, så jag är inte ett dugg orolig.