Nilsson: "Ära att bli jämförd med honom"

26 november 2020 15:30

Johannes Nilsson och Väsby håller på att varva upp och nu berättar forwarden om sin hockeyresa, tiden i ettan, kaffemaskinerna, Conny Strömberg-liknelsen, målskyttet och lagets säsongsstart.


Han har väntat på chansen i HockeyAllsvenskan.

Nu har han fått den - och tagit den.

Johannes Nilsson håller, precis som hela Väsby, att bli varm i de allsvenska kläderna.

Forwarden inledde med en assist på de fem första matcherna, men har därefter levererat tolv poäng på tretton matcher. Ett snitt som imponerar, inte minst med tanke på att Väsby som lag haft problem med att få resultaten med sig i säsongsinledningen.

Det blev en tung 2-7-plump mot MODO under onsdagen, men innan dess tog Väsby två imponernade segrar och Nilssons poängmakande hade stor del i det.

– De två segrarna var fruktansvärt sköna och viktiga för laget. Vi ser att det går att vinna i den här ligan. Vi har spelat bra i många matcher på sistone men inte fått med oss poäng, så det var skönt att äntligen få vinna lite. Extra kul att vi slog två tippade topplag, säger Johanens Nilsson.

Nilsson sköt både 2-0 och 3-0 mot Karlskoga, och gjorde sedan 3-3 och spelade fram till 4-3 mot Björklöven.

– Det är kul att leverera. Det är det här jag strävat efter sedan jag lämnade Brynäs för fem år sedan, säger han.

Det har tagit tid för Johannes Nilsson att ta sig till HockeyAllsvenskan. Han är juniorskolad i Brynäs och var ombytt i nio matcher i A-laget, men fick aldrig något seniorkontrakt.

– Det är klart att jag var besviken över att inte få vara kvar i Brynäs efter junioråren. Jag var väl ombytt i nio matcher men spelade nog bara i fyra, så jag fick inte riktigt chansen i A-laget heller. När jag väl fick höra att jag inte fick vara kvar så var det bara att ställa in sig på en längre resa för att ta sig uppåt.

En längre resa blev det.

Han hade spelat i HockeyEttan i fem säsonger innan Väsby avancerade till HockeyAllsvenskan i somras.

Nu gör han sin första allsvenska vinter - som 25-åring.

– Det var lite tal om HockeyAllsvenskan efter Brynäs, men det rann ut i sanden. Istället blev det Nybro. Min tanke var ju satt studsa upp i HockeyAllsvenskan tidigare än vad det blivit, men jag har haft roliga år i ettan och har varit runt i flera klubbar. De två sista åren med Väsby i ettan var kanon och jag utvecklades mycket.

Fick du någonsin känslan av att ha fastnat i HockeyEttan?
– Om jag ska vara ärlig så var det lite så. Jag tyckte jag gjorde bra säsonger i ettan, men samtidigt lossnade det väl inte riktigt förrän jag kom till Väsby heller. Jag trodde kanske att jag skulle komma upp i HockeyAllsvenskan snabbare än jag gjorde, men bättre sent än aldrig.

Har du haft chansen att kliva upp tidigare?
– Jag har haft något samtal, men det blev aldrig något av det.

Hur är det att vara i HockeyAllsvenskan nu då?
– Superkul. Roligare än HockeyEttan.

Varför?
– Det finns inga bottenmatcher. Alla lag är superbra och alla måste vara på tå hela tiden. Det gäller verkligen att prestera. En annan del är så klart att spela hockey på heltid, det är otroligt kul.

Du fick jobba vid sidan om ifjol?
– Ja, jag jobbade med att serva kaffemaskiner. Det var ett bra jobb och slet inte så mycket fysiskt.

Så du har alltså gått från att servera kaffe i ettan till att servera mackor i HockeyAllsvenskan?
– Haha, så kan man säga.

Ja, för det är ju mackor Johannes Nilsson är känd för att servera på isen.

Snygga passningar alltså.

Fast i höst har han varit med av en målskytt. 18 matcher har resulterat i åtta mål och fem assist.

– Jag gått och blivit en snajper, men vanligtvis skulle jag säga att jag är en playmaker som gillar att ha mycket puck och hitta lägen för mina medspelare. Min främsta styrka är blicken för spelet, säger han.

I Johan "MrMakhawk" Svenssons och Sanny Lindströms podd på SportExpressen så kallades du "Väsbys Conny Strömberg"?
– Haha, en kompis skickade ett sms och berättade det. Det var en kul grej och en ära att bli jämförd med Conny.

Men som sagt, du har gjort ovanligt mycket mål i år... hur kommer det sig?
– Det är små detaljer. Inför i år sa jag till mig själv att jag skulle försöka ta mig in på mål oftare och ta slitet där, för det är just där som målen ofta tillkommer. Hittills har det gått bra och jag har varit på rätt plats vid rätt tidpunkt. Annars brukar jag ju passa mer än att skjuta, men nu är det mer lite av både och.

Kedjan med Johannes Nilsson, Christoffer Gozzi och Elliot Lorraine var grym i HockeyEttan ifjol och fick också spela tillsammans i början av den här säsongen.

Utebliven produktion gjorde dock att trion splittrades.

Nu spelar Nilsson och Lorraine med Henrik Rommel, en trio som varit väldigt bra senaste matcherna.

– Vi spelade otroligt bra ifjol. Puckarna trillade in som de skulle, och kanske lite till, men i år gick det lite tyngre. Då måste det kanske bytas lite för att det ska lossna. Rommel har kommit in med oss och gjort det väldigt bra, och även Gozzi har gjort det bra med Johan Lorraine och Christian Holmblad. Det är tuff konkurrens i laget.

Nykomlingen Väsby hade en riktigt tuff start på säsongen med bara två segrar på de femton första matcherna, men tog sedan alltså dubbla vinster innan storförlusten mot MODO.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte är frustrerande att torska massa matcher. Speciellt efter två år i HockeyEttan där vi vunnit mer eller mindre allt. Jag tycker ändå att vi har hållit modet och humöret uppe, och nu har vi spelat ganska bra under lång tid. Det gör att man inte blir så orolig. Men visst är det viktigt att vinna lite matcher, så är det ju, säger Nilsson.

– Nu gäller det att fortsätta komma till jobbet varje dag, för att använda en sliten klyscha. Det finns bara bra lag i den här ligan och vi måste vara med från start hela tiden. Vi har haft några matcher där vi hamnat i underlägen tidigt och då blir det en tuff uppförsbacke, så det gäller att vara redo hela tiden. Noggrannheten är också viktig för oss, det går inte slarva något i den här ligan för då straffas man direkt.

Känslan är att ni håller på att bli varma i kläderna nu?
– Jag håller med. Vi har spelat upp oss rejält och slarvar inte lika mycket. Nu gäller det bara att fortsätta på den inslagna vägen.