Svensson: "Nu är allt upp till mig själv"

25 juni 2019 12:30

Anton Svensson har hunnit bli 26 år gammal. Nu ska forwarden - som är klar för Tingsryd - äntligen uppleva drömmen om att spela ishockey på heltid.


Det har tagit tid, men nu är han äntligen där.

Anton Svensson har hunnit bli 26 år men nu ska han äntligen få chansen att spela hockey på heltid. Forwarden, som fick sitt stora genombrott i Köping ifjol, är klar för spel i Tingsryd till kommande säsong.

– Det har varit många år med hårt slit där jag tränat mycket men den gångna säsongen kom äntligen utvecklingen. Jag kan inte svara på varför, men nu kom den äntligen och jag hade en bra säsong, säger Anton Svensson.

– Jag har länge haft som mål att leva på ishockeyn och nu är jag äntligen här. Det ska bli hur kul som helst. Jag längtar redan till säsongen.

Anton Svensson har tagit en annorlunda väg till HockeyAllsvenskan.

2013, 20 år gammal, valde han att lämna Nyköping för att gå på college i USA. Det blev fyra år vid University of Winsconsin-Superior.

– Utbildning har alltid varit viktigt i min familj och i Sverige är det tufft att plugga samtidigt som man spelar i HockeyEttan. På college i USA så anpassar sig skolan efter idrotten, så det var ett självklart val för mig. Att dra över tid är det bästa beslutet jag någonsin tagit.

Hockeymässigt blev det en tuff start, men Svensson acklimatiserade sig och sista säsongen var han lagkapten i collegelaget.

– Det var mycket dump'n'chase och fysiskt spel och jag hade svårt att komma in i det spelet till en början. Allt gick så mycket fortare på liten rink. Det var en svår inledning. Laget spelade fredag och lördag och ofta under den första säsongen så spelade jag fredagen och satt på läktaren lördagen. Det tog en säsong att komma in i allt, säger han.

– Andra säsongen ådrog jag mig en skada tidigt, axeln hoppade ur led. Jag kom tillbaka och trots att jag spelade färre matcher lyckades jag vinna poängligan. Tredje året fick jag också fortroende och sista året var jag kapten, hade en stor roll och vann poängligan.

Hur var det att utses till kapten?
– Det var ett stort förtroende. Det var spelarna som röstade fram mig, det gjorde det extra stort. Jag tror jag var den första från Europa som utsetts till kapten i skolans lag.

Det låter som det gick framåt med hockeyn för varje år?
– Det var en bra resa. Det började inte optimalt, men i takt med att jag blev tryggade så växte jag också spelmässigt.

Efter college valde Anton Svensson att åka hem till Sverige.

Han har spelat i HockeyEttan med Köping de två senaste åren.

I vintras kom den stora islossningen. Anton Svensson svarade för 53 poäng på 37 matcher och skrev strax innan transferfönstret stängde på för Västerås och avslutade säsongen i HockeyAllsvenskan.

– Jag har haft en väldigt bra tid i Köping. Det är en klubb som får spelare att växa och det har jag gjort. Jag har fått spela väldigt mycket, säger han.

Att ta chansen i Västerås tvekade han inte alls på.

– Det var inget snack. Jag är inte 19 år längre, jag kommer inte få så många chanser så det gäller att ta de som kommer. Det var ett lätt val.

Hur var det att göra allsvensk debut?
– Otroligt häftigt. Det var på Hovet borta. Det var mycket adrenalin i kroppen då.

Du fick verkligen chansen direkt också?
– Ja, absolut. Det var också tanken, att jag skulle få komma in i tredjekedjan och spela, inte åka runt i en fjärdekedja där jag kanske inte passar. Jag är inte så stor och är mer av en offensiv spelare. Jag fick också chansen i powerplay direkt. Det var kul och nyttigt. Jag tycker att jag tog chansen. Jag fick inte spela lika mycket i Slutspelsserien, men jag gjorde mitt bästa och är nöjd med tanke på situaitonen. Det är speciellt att komma in i ett nytt lag mitt under säsongen med allt vad det innebär.

Någon fortsättning i Västerås - sejouren resultarade i tre poäng på sju allsvenska matcher samt fem poänglösa matcher i Slutspelsserien - blev det inte.

– Tingsryd visade stort intresse tidigt. De ville verkligen ha mig. Jag vill inte bli en utfyllnadsspelare som jag kanske blivit i Västerås, det blev ett lätt val att välja Tingsryd, säger Svensson.

Den allsvenska chansen kom alltså till slut.

– Nu gäller det att ta chansen. Vill jag leva på hockeyn så är det nu det gäller, säger han.

Ingen risk att du får prestationsångest med tanke på det?
– Så känner jag inte. Jag måste inte prestera men jag vill prestera. Allt är upp till mig själv.

Har du några mål med säsongen?
– Jag har lite mål som jag själv vill uppnå för att vara nöjd poäng- och spelmässigt. Jag har testat den här nivån, ifjol med Västerås, och vet att jag kan spela här. Nu ska jag bara bevisa det för alla andra också.

Erfarenheten från HockeyAllsvenskan är knaper, men det är ändå en ledargestalt som Tingsryd får in. Anton Svensson var lagkapten på college och har varit assisterande kapten i Köping.

Med sina 26 år blir han dessutom en av de äldre i Taif.

– Det är en intressant grej. Jag har inte varit så mycket på den här nivån, men är ändå en av de äldsta i laget och känner själv att jag har ledaregsnskaper som kan hjälpa Tingsryd. Det kan låta konstigt, men jag ska försöka leva lite på min rutin.

» Transfercentralen - full koll på silly season