Så var säsongen 2019/20: Timrå

14 april 2020 11:00

Säsongen fick ett abrupt slut - och nu summerar vi säsongen, klubb för klubb, och det är dags att titta på Timrå.


SUMMERING

Det blev bara en säsong i SHL för Timrå som efter succéresan upp för två år sedan åkte ur högsta serien ifjol efter en rafflande och dramatisk matchserie mot Oskarshamn.

Timrå, med sportchefen Kent "Nubben" Norberg i spetsen, fick behålla en del pjäser från ifjol, fyllde på med fina talanger och, framförallt, fick hem Jonathan Dahlén från Nordamerika. Dahlén bildade en av ligans bästa kedjor med sensationen Albin Lundin och skicklige Jens Lööke, och Timrå var ett topplag under hela säsongen, och blev också trea i tabellen till slut.

Timrå startade Slutspelsserien med att tvåla dit Karlskoga med hela 8-3 och såg ut att ha hittat formtoppen vid precis rätt tillfälle innan corona-pandemin tvingade säsongen till ett för tidigt avslut.

LAGETS STATISTIK

Poäng: 107 (3)
Poäng på hemmaplan: 57 (3)
Poäng på bortaplan: 50 (2)
Gjorda mål: 178 (4)
Insläppta mål: 116 (2)
Powerplay: 25,99 % (3)
Boxplay: 81,11 % (6)
Räddnings-% målvakter: 91,17 % (2)

(placering i HockeyAllsvenskan inom parentes)

SPELARSTATISTIK

Poängkung: Jonathan Dahlén, 77 poäng (36+41)
Målkung: Jonathan Dahlén, 36 mål
Assistkung: Albin Lundin, 42 assist
Bäst +/-: Jonathan Dahlén, +29
Mest istid: Albin Lundin, 20:20 min/match

» Mer spelarstatistik

SIFFRORNA

5 mål i boxplay skickade Sebastian Ohlsson in, och det var bäst i HockeyAllsvenskan och dessutom tangerat allsvenskt rekord (Jimmie Kraft och Christopher Fish har lyckats med det tidigare).

9 matchvinnande mål matade succécentern Albin Lundin in under säsongen, och det var bäst i ligan. Lundin blev för övrigt fyra i poängligan och tvåa i assistligan.

36 mål dunkade Jonathan Dahlén in och han vann därmed skytteligan. Noteringen var dessutom bara ett mål från det allsvenska rekordet på 37 mål, som sattes av Magnus Wernblom, Skellefteå, 2005/06.

1125 tekningar tog Albin Lundin under säsongen, och det var mest i ligan. Han vann 54,22 % av tekningarna vilket var elfte bäst i ligan bland spelarna som tog mer än 500 tekningar.

2707 minuter spelade Victor Brattström under vintern, och han var därmed den målvakt som matchades hårdast av alla i HockeyAllsvenskan. 23-åringen gjorde en stark säsong och var också en av tre nominerade spelare till "Årets Målvakt" i Guldtröjan.

VISSTE DU ATT...

107 inspelade poäng är rekord för Timrå i HockeyAllsvenskan? Laget vann HockeyAllsvenskan 2018 (samma år som man gick upp i SHL) men då räckte 99 poäng för serieseger.

5 SAKER VI MINNS

ALBIN LUNDINS GENOMBROTT

Albin Lundin stod för ett av tidernas genombrott i vintras.

Ja, vad annars ska vi kalla det...?

24-åringen var inte önskvärd i Almtuna så sent som säsongen innan och lånades ut till Djurgården och Skellefteå där han fick agera gnuggare i fjärdekedjan. Han kom till Timrå förra sommaren med ett något stukat självförtroende, och sågs i första hand som en pålitlig tvåvägscenter och ryggradsspelare att bygga laget kring.

Att han skulle bli en perfekt lekkamrat till Jonathan Dahlén, en mål- och poängmaskin, och ett hett SHL-villebråd nu i vår lär det knappast ha funnits speciellt många som trodde, men just så blev det.

Lundin hade inför den gångna säsongen gjort 53 poäng på 209 matcher under seniorkarriären i HockeyEttan, HockeyAllsvenskan och SHL, i vintras blev det 68 poäng på 52 matcher, en fjärdeplats i poängligan och en andraplats i assistligan. Wow, helt enkelt.

JONATHAN DAHLÉNS FYRVERKERI

Jonathan Dahlén kommer från en kanonsäsong. Även om han inte syntes i alla matcher och i alla moment så klev han fram när det behövdes, levererade i massor och gjorde makalösa 77 poäng.

Den främsta prestationen från säsongen är givetvis hans fyra mål (!) i en och samma period mot Almtuna. Att göra fyra mål i samma period har ingen spelare i HockeyAllsvenskan någonsin lyckats med tidigare, så Dahlén blev historisk.

Matchen vann Timrå med hela 11-1, säsongens största seger i HockeyAllsvenskan.

SEBASTIAN HARTMANNS AVSLUTNING

Värvningen av Sebastian Hartmann från Mora var rejält hajpad inför säsongen, men den store forwarden tog tid på sig att takta igång.

När han väl exploderade, då exploderade han rejält.

Den sista månaden var Hartmann helt galet bra. 25-åringen dunkade in tio mål och noterade totalt 18 poäng på de elva sista matcherna, och var då en av ligans hetaste spelare i en kedja med Morten Madsen och Sebastian Ohlsson (där även Madsen och Ohlsson skruvade upp sitt poängtempo efter nyår, så det var en trio som växte efter hand). Hyfsad skillnad mot de 38 första matcherna där Hartmann svarade för tolv mål och 21 poäng (poängsnitt på 0,55).

Att kedjan med Hartmann, Madsen och Ohlsson var så bra på slutet hade stor del i att hela Timrå var så bra just då, eftersom Jonathan Dahlén, Albin Lundin och Jens Lööke varit något ensamma i offensiven fram tills dess.

500 MATCHER FÖR JEREMY BOYCE

Jeremy Boyce har spelat i Timrå hela karriären.

Trots att han bara är 26 år så nådde han milstolpen 500 matcher i Timrå under säsongen, en fantastisk prestation med tanke på den unga åldern.

Boyce har varit Timrå trogen trots olika serietillhörigheter, och har alltid lyckats anpassa sig till nivån med sitt outröttliga slit och sitt fina defensiva jobb. Den gångna vintern levererade han återigen en solid säsong och starkt boxplay-arbete.

VICTOR BRATTSTRÖMS GENOMBROTT

Det kändes som att många tog Victor Brattströms succé i vintras för givet, men det var faktiskt ett genombrott vi fick se.

Trots att Brattström aldrig varit förstamålvakt i seniorsammanhang lyfte många fram målvaktssidan som en styrka inför säsongen, bland annat eftersom "Bratten" gjorde flera lovande matcher under fjolårets SHL-säsong. Att göra inhopp och spela kontinuerligt är dock två skilda saker. Normalt sett. Dock inte för Brattström, uppenbarligen.

23-åringen var precis så bra som alla trodde att han skulle vara, var den målvakt i ligan som matchades hårdast av alla och nominerades också till "Årets Målvakt" i Guldtröjan.

Hyfsat förstaår som förstamålvakt, med andra ord.

BILDEN

SÄSONGENS...

... samarbete

... avslut

... passning

... prisregn

Jonathan Dahlén var en av HockeyAllsvenskans bästa forwards i vintras och vann pris som både "Årets Forward" och "Årets MVP" i Guldtröjan.

... avslutning

Filip Lander gjorde två mål på 36 matcher... sedan dunkade backen in tre mål på de två avslutande matcherna i HockeyAllsvenskan. Hyfsad avslutning!

... "blev inte som tänkt"

Gustav Nielsen var en sensation i Timrå när han fick chansen under SHL-våren för ett år sedan och det byggde stora förväntningar inför den här säsongen. Det blev dock inte som tänkt. 21-åringen hade svårt att få speltid och lånades sedermera ut till Almtuna där han avslutade säsongen.

... fotbollsspelare

TIPPNINGEN INFÖR SÄSONGEN

Mike Helber, C More: 1

Harald Lückner, C More: 3

Supportarna, HockeyAllsvenskan: 2
(samlades in via hemsida och sociala medier innan säsongsstart)