Matchguide: Ikväll avgörs finalspelet

9 mars 2016 10:00

Den HockeyAllsvenska finalen har verkligen levt upp till förväntningarna. Efter fyra täta drabbningar har vi nu nått fram till en femte och direkt avgörande match. AIK tar emot Tingsryd på Hovet, där vinnaren avancerar till direktkval mot SHL.


Match:
9/3 19.00 AIK-Tingsryd, Hovet

Sändning:
C More Sport, cmore.se

Endast en seger skiljer såväl AIK som Tingsryd från en plats i direktkvalet mot SHL. Den dramatiska finalserien mellan HockeyAllsvenskan toppduo har hittills inte fått någon vinnare och ikväll ska det avgöras. Närmast i tidne kommer lagen från en drabbning i Nelson Garden Arena, där Tingsryd vann med 3-2 efter två tidiga ledningsmål.

- Jämfört med de andra matcherna i finalserien tycker jag att vår första period är vår kanske sämsta, trots våra två mål. Men efter det tycker jag att vi spelar av matchen precis som vi vill ha den, summerade Niklas Enberg vinsten för TAIF:s hemsida.

Backen kunde i den där första perioden se sitt lag tappa 2-0 till 2-2, innan Markus Persson sköt avgörandet i mittperioden. Segern var helt nödvändig för Tingsryd, som inför hemmamötet var i underläge i matchserien. Tack vare vinsten utjämnade laget till 2-2 i den HockeyAllsvenska finalen och pressade fram en femte match ikväll.

- Matchserien har väl blivit precis så som de flesta trodde att den skulle sluta, med tighta matcher och små marginaler. Att vi nu får en femte avgörande är helt perfekt och nu finns det bara att åka upp till Stockholm och knipa den sista segern också, resonerar Enberg.

Men just Stockholm och Hovet har annars varit AIK:s fort denna säsong. Solnalaget har gått urstarkt på hemmais, vilket man inte minst visat under denna finalserie. Vinst med 3-0 i match två följdes upp av 3-2 i match tre och det är därför inte konstigt att AIK-spelarna ser fram emot kvällens fight.

- Jag tycker att vi är ett ännu bättre lag här hemma på Hovet. Vi är mer självsäkra och kaxiga, spelar lite enklare och rakare och tar för oss på ett annat sätt framför motståndarnas mål, menar Simon Fredriksson för AIK:s hemsida.

Backen pekar även på betydelsen av att kunna hantera situationen med en avgörande match.

- Vi får inte bli skärrade av stundens allvar. Det är fakta att vi är bra här på Hovet och det ska grymt roligt att spela inför så mycket folk igen. Vi måste gå ut och våga vinna.

Med 2-2 i matcher är det just vinst som gäller för de båda lagen. I potten vilar en plats i direktkvalet mot SHL, där Karlskrona står för motståndet. När AIK och Tingsryd nu gör upp den platsen är Niklas Enberg laddad för avgörandet på Hovet.

- Det ska bli grymt kul att åka upp, med tanke på att vi spelade så bra där uppe den senaste matchen. Jag känner verkligen att vi har en bra chans att ta segern.

Läget i lagen:

AIK saknade i den senaste matchen Eric Norin, som ådrog sig ett matchstraff i final tre. Nu är dock avstängningen avtjänad och Norin väntas spela ikväll. Däremot kan AIK tvingas att klara sig utan Robin Kovacs, som klev av i måndags efter en tackling.

- Jag känner mig omtumlad, men kommenterar inte vad det är för skada. Vi får se hur det känns efter morgonvärmningen, skriver Kovacs i ett sms till Sportbladet.

Vad gäller gästande Tingsryd finns inga rapporter om några förändringar i laget.

Notera att:
* Det är resultatmässigt helt jämnt i finalserien, med 2-2 i matcher och 7-7 i mål.
* Emil Forslund är bäste målskytt i finalserien, med två fullträffar för sitt Tingsryd.
* AIK vunnit 25 av sina 28 hemmamatcher denna säsong.

Läs också:
AIK:s hemsida inför matchen
Tingsryds hemsida inför matchen