Ljunggren: "Det mesta sker på instinkt"

22 oktober 2021 10:45

Moras playmaker-ess Daniel Ljunggren berättar om magiska kemin med Johan Persson, övertidsmålet senast, att gå på instinkt, "ligans smartaste spelare" och jakten på första trean.


Det var väl ingen som missade Moras övertidsmål mot Västervik i tisdags?

Det var ett mål som egentligen bara Daniel Ljunggren och Johan Persson kan snickra ihop.

Mora-duon har en fantastisk kemi, ett ytterst väloljat samarbete, där Ljunggren är servitör och där Persson är avslutare. Mot Västervik så trädde Ljunggren fram en passning som skar igenom hela boxen och bakom alla spelare dök Persson upp och kunde enkelt och distinkt trycka in pucken i mer eller mindre tomt nät.

Det var otroligt vackert.

– Vi vet var vi har varandra, säger Daniel Ljunggren.

– Vi har bara den där känslan kring hur vi ska ska spela. Jag såg att han var på väg dit, fick in passningen och han var distinkt i avslutet.

Det var elegant?
– Ja, ibland går det inte bara slå de givna passningarna heller, utan det gäller att hitta andra vägar. Jag vet att Johan är bra på att hitta öppna lägen och då får jag lägga pucken på yta och hoppas att han hinner dit. Det gick vägen den här gången.

"Den här gången" är fel uttryckt, Ljunggren och Persson hittar varandra mer eller mindre hela tiden. Duon är inne på tredje säsongen tillsammans och har varit ett skarpt radarpar i Mora. Det är knappast någon tillfällighet att Ljunggren noterar fler assist än någonsin och att Persson gör fler mål än någonsin.

Ljunggren matade exempelvis in hela 43 assist i fjol, den tionde bästa noteringen någonsin i HockeyAllsvenskan, och Persson har gjort 24 respektive 25 mål senaste två åren efter att innan dess gjort femton mål som bäst under en allsvensk vinter.

– Kemin fanns direkt när vi fick spela tillsammans. Det var Jeff Jakobs som satte samman mig, Johan Persson och Emil Bejmo, och på den vägen är det. Sådan kemi som vi har tror jag inte är något man kan träna sig till, det finns bara där. Sedan försöker vi utvecklas hela tiden. Vi var bättre ihop i fjol än året innan och hoppas ta ett kliv till i år.

Ni hittar varandra hela tiden, är det saker som sker i ögonblicket eller har ni inarbetade varianter?
– Det mesta sker på instinkt. Vissa situationer uppstår oftare än andra, sådant går att snacka om, men annars går det så snabbt ute på isen att det måste hittas lösningar där och då. Det är svårt att träna på. Det sitter i ryggmärgen.

Därmed känns det också svårt att scouta er...?
– Det hoppas jag. Men en kille som Johan Persson är svår att stoppa även om du vet hur han spelar. Han är stor och stark och har en förmåga att hitta lösa puckar före alla andra.

Lukas Wernblom fick frågan inför säsongen om du och Johan är bröder, och han sa att det kan man faktiskt tro eftersom ni sitter ihop både på isen och i omklädningsrummet...
– Haha, ja, vi hänger en hel del ihop. Vi bot tillsammans på bortaresorna och gillar att hänga med varandra både på och utanför isen. Vi trivs tillsammans.

Daniel Ljunggren är hjärnan i duon. Playmakern med den fantastiska speluppfattningen och det magiska passningsspelet. Mora-coachen Johan Hedberg har stämplat 27-åringen som ligans smartaste spelare.

– Det är fina ord. Jag har levt på spelhuvudet hela karriären, säger han.

Moras säsongsstart har varit så där. Nu har dalalagets powerplay - med just Ljunggren och Persson som stora nyckelaktörer - börjat takta igång efter en trög inledning, men Mora väntar allltjämt på säsongens första trepoängare.

– Det är dags för den nu, säger Ljunggren inför bataljen mot AIK under fredagskvällen.

– Vi förlorade med 1-5 mot AIK i förra mötet så vi ska ta revansch. Hur det ska gå till? Svaret är tråkigt men det handlar om att börja i egen zon och sätta försvarsspelet. Det har gäckat oss tidigare, vi har varit lite för passiva, släppt in två, tre enkla mål i varje match. Sådant måste vi städa undan. Vi har släppt in för mycket. Offensiven har varit okej, men den blir också vassare om vi får igång försvarsspelet bättre.

Dags att sätta din första balja i höst också?
– Ja, det dröjde ju länge i fjol (fjortonde omgången, reds anm). Borde haft två, tre redan, men hoppas det kommer snart.