Berg: "Vill göra den där resan upp igen"

29 maj 2022 09:00

August Berg är klar för MoDo och berättar om resan upp 2019, sagostämpeln, skadefyllda vintern, rollen som forward och förväntningarna inför kommande vinter.


August Berg vet hur det är att skjuta upp ett lag från HockeyAllsvenskan till SHL.

Det gjorde han våren 2019.

Den dåvarande juniorbacken hade under säsongen etablerat sig i Leksand och i den femte matchen i direktkvalet mot SHL slog han till. Matchen mot Mora gick till övertid och då skickade Berg in sitt första (!) seniormål i karriären, vilket säkrade avancemanget.

Snacka om saga.

– Det där om att det är en saga har jag fått höra många gånger. Det var skitkul. Det var väl inte helt tippat att jag skulle avgöra, skrattar August Berg.

– Jag minns känslan fortfarade. Minnena. Bilderna. Det är något man bär med sig resten av livet.

Nu är 23-åringen tillbaka i HockeyAllsvenskan igen och målet är att skjuta upp ett nytt lag till högsta serien: MoDo.

– MoDo känns perfekt för mig. Jag vill göra den där resan upp igen... vem vill inte det? Det vore ett drömscenario att skjuta upp MoDo.

TUFFT I VINTRAS

Kommande säsong handlar också om att få karriären på rätt köl igen. August Berg följde med Leksand upp i SHL 2019, men har en guppig väg sedan dess.

Första året blev han utlånad till Södertälje under merparten av säsongen och den gångna vintern hann knappt börja innan han åkte på en skada som höll honom borta nästan hela vintern. Däremellan har han "tvingats" vikariera som forward istället för att spela på sin naturliga position som back.

– Den gångna vintern var tuff. Det var borta mot Frölunda som jag fick en smäll på knäet. Första prognosen var att hela säsongen var körd, det tar lång tid att komma tillbaka från sådana skador och det är viktigt att inte stressa fram någon comeback. Rehaben gick ändå bra och jag fick några matcher under slutet på säsongen, det var skönt, säger han.

– Sedan är det inget snack om att jag vill spela back. Under åren i Leksand har vi dock haft skador på forwards och Björn Hellkvist (tränare) tyckte jag var bäst lämpad av backarna att ta ett kliv upp. Han visste att jag skulle göra allt för lagets bästa så det var bara att spela forward. Det var kul att pröva på, men det blev kanske lite väl många matcher i den positionen tycker jag själv.

Du var för bra som forward eller?
– Ja, faktiskt, det sa både killarna i laget och Björn (Hellkvist). Jag var för bra där, det var därför det blev så många matcher. Det är kul att tränaren ser mångsidigheten i mig, men jag spelar back för att jag tycker att det är roligare.

Att August Berg ska spela back i MoDo är det således inget snack om.

VILL BIDRA MED RUTIN

Faktum är att han gjorde sin allsvenska debut mot just MoDo.

– Det var coolt att få åka till Örnsköldsvik och få sina första seniorminuter, och det gör det extra speciellt att komma till MoDo nu.

Vad har du för förväntningar?
– Jag brukar inte vilja ha för höga förväntningar. Jag ska bara in och spela så bra jag kan och förtjäna min istid. Anamma den roll som Mattias Karlin ger mig.

Är du en offensiv eller defensiv back?
– Jag fick en mer defensiv roll i Leksand och köpte den rollen, men ser mig mer som en tvåvägsback.

August Berg hoppas bidra med stabilt spel till MoDo men också tillföra rutin från sina år i SHL och från sitt avancemang upp med Leksand 2019.

– Jag har varit med tidigare och vet vad som krävs. När jag var med på resan 2019 var jag ung och tänkte inte så mycket, jag levde på, tränade, sov bra och skötte kosten. I efterhand, när sista matchen var avgjord, så märkte jag att den där slutspelsbubblan som alla snackar om sprack. Jag hade inte tänkt på att jag var i den, men det var jag. Det var tillbaka till verkligheten, säger han.

– Jag hoppas kunna hjälpa andra unga spelare med känslorna och nervositeten, att komma in i den där bubblan, att känna lugnet.

» Transfercentralen