HockeyAllsvenskan år för år: 2020/21

28 juni 2021 12:00

Sextonde säsongen i HockeyAllsvenskan - en säsong som präglades av corona-pandemin och där ett nytt slutspelsformat och direktuppflyttning till SHL infördes.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-6 direkt till slutspel. Lag 7-10 till playin. Lag 13-14 till playout.

– Slutspelsupplägget. Playin spelas i bäst av tre matcher, vinnaren vidare till kvartsfinal. Kvartsfinalerna spelas i bäst av fem matcher, vinnarna till semifinal. Semifinalerna spelas i bäst av sju matcher, vinnarna till final. HockeyAllsvenska Finalen spelas i bäst av sju matcher och vinnaren avancerar till SHL. Noterbart: vid varje nytt slutspelssteg får högst rankade lag välja motståndare från de lägst rankade lagen.

– Playout spelas i bäst av fem matcher. Vinnaren stannar i HockeyAllsvenskan medan förloraren flyttas ner i HockeyEttan.

TRÄNARBILDEN

Ingen fysisk upptaktsträff eller tränarbild på grund av corona-pandemin.

NOTERAT

– Säsongsstarten sköts fram från elfte september till andre oktober på grund av corona-pandemin. Det var publikrestriktioner hela säsongen.

– Totalt 168 matcher fick flyttas under säsongen till följd av corona-utbrott i lagen, men grundserien spelades klart inom utsatt tid. Slutspelet flöt på fram till finalspelet som fick göra ett tre veckor långt uppehåll efter två spelade matcher.

– Timrå, Karlskoga, Björklöven, Södertälje, Västervik och Mora blev 1-6 i tabellen och gick direkt till kvartsfinal.

– Västerås, Tingsryd, AIK och Almtuna blev 7-10 i tabellen och gick till playin. Västerås och AIK gick vidare till kvartsfinal efter att ha vunnit mot Almtuna respektive Tingsryd med 2-0 i matcher.

– Kvartsfinalerna spelades enligt följande: Timrå-AIK (3-1 i matcher), Karlskoga-Västerås (3-1 i matcher), Björklöven-Mora (3-1 i matcher) och Södertälje-Västervik (1-3 i matcher).

– Semifinalerna spelades enligt följande: Timrå-Västervik (4-2 i matcher) och Karlskoga-Björklöven (3-4 i matcher).

– Finalen spelades enligt följande: Timrå-Björklöven (4-1 i matcher). Björklöven vann första matchen med 6-3, därefter vann Timrå fyra raka matcher: 7-0, 6-3, 6-2, 5-0. Timrå avancerade därmed till SHL.

– Jonathan Dahlén, Timrå, vann det nyinstiftade priset som mest värdefulle spelare i slutspelet.

– Playout spelades mellan Väsby och Kristianstad. Kristianstad vann de två första matcherna på bortaplan innan Väsby kontrade och vann två matcher på bortaplan. Den femte och avgörande matchen avgjordes först i den femte (!) perioden då Rikard Olsén sköt segermålet för Kristianstad. Skåningarna blev därmed kvar i HockeyAllsvenskan medan Väsby flyttades ner i HockeyEttan.

– Till följd av pandemin så valde NHL att skjuta på sin säsongsstart vilket gjorde att många NHL-kontrakterade spelare valde spel i HockeyAllsvenskan under hösten. Bland annat fanns profiler som Marcus Sörensen, David Gustafsson, Linus Fagemo, Oskar Steen, Carl Grundström och Gustav Lindström, för att nämna några, i ligan.

– Albin Carlson, Timrå, slog nytt allsvenskt plusminus-rekord genom att notera +48. Oliver Ekman Larsson, Leksand, hade tidigare rekordnoteringen med +44.

– Jonathan Dahlén, Timrå, vann poängligan efter att ha noterat 71 poäng. Det var den femte bästa poängnoteringen någonsin i ligan och det är bara Dahlén och Pär Arlbrandt som lyckats göra dubbla säsonger med över 70 poäng i ligan.

– Calle Clang, Kristianstad, blev vinnare i Guldgallret som ligans främsta junior.

– HV71 förlorade playout-mötet mot Brynäs i SHL och spelar därmed i HockeyAllsvenskan 2021/22. Troja-Ljungby vann slutspelet i HockeyEttan och spelar därmed i HockeyAllsvenskan 2021/22.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Jonathan Dahlén, Timrå. Vann poängligan i stor stil samt vann pris som Årets Forward, Årets Poängkung och Årets MVP i Guldtröjan. Följde upp det med att vinna poängligan i slutspelet, bli slutspelets MVP och vara en stor bidragande orsak till att Timrå avancerade upp i SHL.

– Albin Lundin, Timrå. Följde upp sin succéartade säsong från året innan med att återigen vara en av ligans bästa centrar både spel- och poängmässigt. Ledde ligans genomgående bästa enhet med Jonathan Dahlén och Jens Lööke.

– Daniel Marmenlind, Västervik. Kom från Visby/Roma till Västervik och gjorde en strålande säsong vilket hade stor del i smålänningarnas framgångar. Han var inte minst lysande i slutspelet. Marmenlind vann pris som Årets Målvakt i Guldtröjan och fick efter säsongen ett SHL-avtal med Malmö.

– Claes Endre, AIK. Nära nog ett lika stort genombrott som Daniel Marmenlind. Kom från Boden till AIK utan någon allsvensk erfarenhet i bagaget men växte snabbt ut till AIK:s största nyckelspelare och en av ligans bästa målvakter.

– Henrik Björklund, Karlskoga. Ligans bästa målskytt och poängmakare genom tiderna slog till med sin tredje raka säsong med minst 20 mål, och vann också skytteligan med sina totalt 26 fullträffar. Med 56 poäng så blev 30-åringen trea i totala poängligan.

– Marcus Sörensen, Vita Hästen. En av de vassaste NHL-kontrakterade spelarna som spelade i HockeyAllsvenskan under säsongen. Ledde poängligan när han valde att pausa för att ladda inför NHL-vintern - och gjorde poäng i alla matcher han spelade (poängsviten med fjorton raka matcher är en av de främsta i ligans historia).

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2020/21

Statistik: Slutspelet 2021

Statistik: Playout

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2021