3 nycklar: "Vilken målvakt kliver fram?"

18 september 2020 12:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Södertälje i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


MÅLVAKTSSPELET

Det går att lyfta målvaktsspelet som en nyckel i alla lag, och Södertälje är inget undantag. Laget ser riktigt starkt ut på pappret både på back- och forwardssidan, men det finns ett litet, litet frågetecken på målvaktssidan.

Både Alexander Sahlin och Fredrik Bergvik har visat att de kan spela i ligan och att högstanivån är hög, men jämnheten har saknats. Alla lag som vill nå långt behöver en målvakt som står på huvudet och är så där omutligt bra, och den klassen visade varken Sahlin eller Bergvik under någon längre period ifjol.

Att någon av dem kliver fram och blir den där väggen är en nyckel för Södertälje i vinter. Sahlin får chansen inledningsvis eftersom Bergvik finns på skadelistan.

HANTERA ÖVERTALIGHETEN

Södertälje har varit offensiva på marknaden under våren och sommaren. Truppen var full så när som på en back när klubben lastade in fyra lån från NHL i form av Axel Andersson, Evan Bouchard, Lukas Vejdemo och Samuel Fagemo.

Under försäsongen har SSK brottats med ett gäng skador, bland annat på Christopher Bengtsson och Lucas Carlsson, så alla spelare har behövts, men när alla väl är hela och friska så finns en övertalighet i truppen, inte minst på forwardssidan där konkurrensen kommer att vara knivskarp.

Ingen vet hur länge NHL-lånen blir kvar, och fram till dess har Södertälje en övertalighet som måste hanteras, för alla kan inte få spela som läget är just nu - samtidigt lär spelarna behövas om eller när NHL-lånen försvinner. Att hitta en bra lösning för att hålla igång alla är en stor nyckel för SSK.

DISCIPLINEN

Södertälje drog på sig 249 utvisningstvåor i ligan ifjol, och det var mest av alla lag. Laget fick spela otroligt mycket i boxplay, tredje mest i ligan, och effektiviteten i boxplay landade in på 79,5 % vilket var nionde bäst i ligan. Det kostade således på med utvisningarna.

En förbättringspunkt inför i år är med andra ord disciplinen. Man får inte dra på sig så mycket utvisningar som ifjol, helt enkelt. Tränarna Nichlas Falk och Dennis Bozic pratar mycket om energi och vilja, men det gäller att hålla rätt balans i agerandet.

Det ska dock noteras att Södertälje gjorde hela nio (!) mål framåt i boxplay ifjol, det var klart mest i ligan.

» #14lag14analayser