Persson: "Jag spelar mer avslappnat i år"

6 december 2018 12:30

Juliuz Persson är just nu en av HockeyAllsvenskans mest formstarka spelare. Resan dit har inte varit helt okomplicerad då hela våren och sommaren ägnades åt rehab.


Det har varit många heta kedjor i HockeyAllsvenskan under hösten.

En av de mest formstarka kedjorna på sistone har det pratats om förhållandevis lite.

Karlskogas andrakedja i allmänhet och Juliuz Persson i synnerhet har varit glödheta de senaste veckorna.

Oskar Bäck, som togs ut i JVM-truppen igår, är centernavet och Fredrik Forsberg, inför säsongen stämplad som en av ligans bästa spelare, är målskytten i den där kedjan - två spelare som de flesta som följer HockeyAllsvenskan har koll på.

Tredjelänken Juliuz Persson, BIK-produkten som är en så skicklig tvåvägsspelare, är något mer okänd.

Med åtta poäng på de sex senaste matcherna så är Persson faktiskt en av HockeyAllsvenskans allra hetaste spelare just nu.

– Det har känts bra på slutet, det är kul, säger Juliuz Persson.

Oskar Bäck och Fredrik Forsberg har spelat ihop mer eller mindre hela säsongen, men det var när Persson kom in som tredjelänk för ett tag sedan som kedjan lyfte på allvar.

I den nya omgivningen har det också lossnat på allvar för Persson.

– Det var ett tag sedan som jag fick chansen i den kedjan och det kändes som att vi klickade direkt, säger Persson.

– Jag har lite kemi kvar med "Foppa" sedan ifjol då vi spelade en del ihop också. Jag vet var han åker och hur han agerar. Oskar Bäck är otroligt smart, han gör många bra saker. Med "Foppas" skott blir vi en bra kedja.

Vad är din roll?
– Jag ska försöka bidra både offensivt och defensivt, hålla i pucken en del och sedan spela fram de andra två.

Du är center i grunden, hur är det att lira forward?
– Jag spelade forward en del ifjol också, jag var vinge i en kedja med Fredrik Forsberg och Rodrigo Abols. Jag kan spela både och, det spelar ingen roll.

Resan till att vara en av HockeyAllsvenskans hetaste spelare har dock inte varit okomplicerad.

Hela våren och sommaren fick ägnas åt rehab.

– Det var inte den roligaste sommaren eller försäsongen, berättar 24-åringen.

– Jag fick ett diskbråck för två år sedan när jag körde benböj. I februari förra säsongen så fick jag ett nytt diskbråck i matchen mot Pantern. Det satt i länge, så jag har fått jobba mig tillbaka.

Karlskoga brottades i botten ifjol och på grund av diskbråcket fick Juliuz Persson följa dramatiken från sidan om. Karlskoga riskerade att få spela negativt kval och allt skulle avgöras i den sista omgången mot Västervik på bortaplan.

En speciell dag för Juliuz Persson på många sätt.

En avgörande match för hans moderklubb - på hans födelsedag.

– Jag kunde inte följa med på resan för jag kunde knappt gå just då. Det var ingen bra födelsedag för det var en rejäl nervpers, men det blev en väldigt bra födelsedag till slut eftersom vi lyckades vinna. Ja, en av de bättre födelsedagarna faktiskt. Men det var en nervpers. Jag mådde illa för att jag var så nervös.

Men bästa födelsedagspresenten till slut...?
– Ja, verkligen.

Några medieuppgifter gjorde gällande att Juliuz Persson säsong i år var i fara på grund av diskbråcket.

– Nja, visst har det varit lite halvstruligt, men säsongen har inte varit i någon fara. Målet med rehaben var att vara redo till seriepremiären. Jag var med i de två sista försäsongsmatcherna, så planen höll. Det var otroligt skönt att få spela igen då, att få en kick igen. Jag slet verkligen hela våren och sommaren för att få spela igen.

Hur motiverade du dig?
– Det handlade bara om att jag ville spela igen. Sedan fick jag mycket hjälp av Håkan Persson i Karlskoga och min personliga tränare som heter Anders Östlund.

Hur mår ryggen nu?
– Jag känner inget speciellt alls.

Han kom sent in i laget under träningsmatchandet och fick börja i en undanskymd roll men har nu alltså jobbat sig upp till en offensiv position i andrakedjan.

– Jag har kört hårt för att komma ikapp och nu känns det som att jag har gjort det. Jag fick börja en bit ner och man vill alltid spela så mycket som möjligt, men även om jag var en bit ner i kedjorna i början så fick jag ändå spela powerplay. Vi har fyra bra femmor. Man måste hela tiden kriga för sin plats i laget, varje dag och varje träning, och så är det fortfarande.

Juliuz Persson är inne på sin femte säsong i Karlskoga.

Han har ökat poängskörden varje säsong: 3, 13, 17 och 21.

I höst har han redan hunnit med 17 poäng. Då är halva säsongen spelad. Prognosen pekar alltså på 34 poäng, och kanske ännu mer med tanke på den stegrande formkurvan.

Nio poäng på de 20 första matcherna har blivit åtta poäng på de sex senaste matcherna.

– Jag har inte reflekterat så mycket på poängen, nu vill jag bara spela på och stanna kvar i den bubbla som jag befinner mig i, säger han.

– Jag känner själv att jag spelar mer avslappnat i år och därmed får ut med av mitt spel. Jag har haft en tuff sommar och känner bara att det är skönt att vara tillbaka, just den känslan gör att jag mest känner att jag har kul just nu.

Hela Karlskoga har mer roligt än ifjol.

Efter flera säsonger som topplag så blev det en kamp för överlevnad ifjol. I år är BIK tillbaka som ett topplag. Laget har bara sex nollpoängare på 26 matcher, har vunnit åtta av de tio senaste matcherna och ligger fyra i tabellen.

– Vi har hittat en bra grund att stå på och faller sällan igenom. Även om vi har små dippar i matcherna ibland så är de inte så långa, säger Persson.

– Jämfört med ifjol så har vi ett helt annat "go" i laget, alla har slutit samman. Vi slet ifjol också men fick inte samma utdelning. Nu vet alla vad de ska göra och gör det fullt ut.