Panelen: "Fått ihop ett slagkraftigt lag"

2 september 2020 11:00

Tre experter ger sin syn på Vita Hästen - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Kenny Wiis, journalist Norrköpings Tidningar
Andreas Höglund, bloggare Afterice på sportbloggare.com
Niclas Lekander, bloggar om Vita Hästen

Vad säger ni om lagbygget?

Kenny Wiis: Linus Andersson, Marcus Eriksson, Istvan Bartalis, Simon Fernholm och Jesper Samuelsson är inga spelartapp man skojar bort. Det hade tärt på vilket lag som helst. Men Tony Zabel har ändå fått ihop ett slagkraftigt lag. Viktiga kuggar som Christopher Fish, Filip Cruseman, Jens Holmström, Anton Johansson och Marcus Fagerudd är kvar, kryddat med gedigna nyförvärv i Emil Lundberg och David Åslin. En spelare som Patrick Blomberg får ju betecknas som ett nytillskott. Hans skadehistorik oroar, men vi vet alla vad han kan. Det har sett riktigt intressant ut på försäsongen för Blomberg. Hästen har en bra mix av rutinerat och ungt som säkerställer en hög lägstanivå över tid.

Andreas Höglund: Man kan väl konstatera att det varit ett par tunga spelartapp där bland annat målvakten Niklas Lundström valde spel i Linköping samt att Linus Andersson, Istvan Bartalis och Marcus Eriksson som ihop gjorde 100 poäng i grundserien förra säsongen lämnat för andra utmaningar. Även om det är spelare som inte är så enkla att ersätta så tycker jag lagbygget ser intressant ut. Tre nya finska spelare med lite mer rutin och en del unga spelare som tidigare testat på spel i SHL. Känns som en bra blandning.

Niclas Lekander: Ja, var ska man börja? Jag personligen har inte varit så förväntansfull och positiv till ett lagbygge inför säsongen, sedan man byggde laget som avancerade upp till HockeyAllsvenskan. En salig blandning mellan unga och lite äldre, rutinerade och gröngölingar. Precis som förra året är det ett lagbygge där man förlitar sig på att en fåtal spelare som leverera som planerat, medan man fyllt på med oslipade diamanter i diverse åldrar från olika nivåer. Spelare som OM dom tar steget, precis som flera gjorde förra året, kan leda Vita Hästen till än bättre höjder än förra året. Dessutom är det extra spännande med det finska spåret som fått en grogrund i klubben genom Jussi Salo som anslutit till ledarstaben. Självklart kommer det bli ovant och lite tomt utan kulturbärarna Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson, men samtidigt såg vi förra säsongen att deras frånvaro inte hade allt för stor påverkan (missförstå mig rätt), då det istället fick andra spelare i truppen att ta en än större roll och kliva fram i rampljuset när det krävdes.

Vem blir poängkung?

Kenny Wiis: Jag kan inte svara något annat än Topi Nättinen, bara han hittar rätt i svensk hockey och håller sig skadefri. Lovorden kring Nättinen har varit enorma, om allt fungerar så kan Vita Hästen ha gjort ett kalasnyförvärv i finländaren. Han kommer till Norrköping med stor press på sig.

Andreas Höglund: Jag tycker det finns flera spelare som kan vara med och utmana om denna utmärkelse, men mitt val blir nyförvärvet Topi Nättinen. Och det känns inte helt oväntat om så blir fallet. Topi har visat sig kunna göra poäng tidigare och jag är rätt övertygad om att han kommer hit för att få mycket istid av Tony Zabel.

Niclas Lekander: Förra säsongens topp-2 i interna poängligan har fallit bort i form av Bartalis och Linus Andersson. Det mest logiska vore då kanske att välja Jens Holmström som var hack i häl på den duon och dessutom stod för sin poängmässigt bästa säsong som senior, trots lite strul med sjukdomar och skador. Dock vill jag inte göra det så simpelt för mig själv. Det har kommit in ett par riktigt spännande namn, som med rätt miljö och utväxling, kan kliva fram och nog ta många i Hockeysverige med storm. Jag tänker då främst kanske på Topi Nättinen, Marcus Karlberg och även Patrick Blomberg, även om den sistnämnde inte direkt är okänd. Så vad blir då mitt svar? Jag säger David Åslin, logiskt va?

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Kenny Wiis: Albert Lyckåsen. Offensivt ska han redan ha en förmåga som kommer att räcka långt i allsvenskan. Det är defensiven som det ska slipas på mest. En startsträcka lär behövas, men det skulle inte förvåna mig om Lyckåsen blommar ut till en nyckelback för Vita Hästen kommande säsong.

Andreas Höglund: Jag tror att Karl Påhlsson, nyförvärvet från HV71, kommer bli väldigt bra på sikt. Om inte redan denna säsong, så nästa. Beskrivningen av en ung forward som har ett bra spelsinne och både snabb och bra på skridskorna låter helt klart intressant.

Niclas Lekander: En alldeles delikat fråga för en supporter till ett lag vars filosofi är att hitta mycket unga talanger, få dessa att blomma ut och sedan slussa in i SHL. Albert Lyckåsen har fått mycket lovord sedan tidigare, Karl Påhlsson kanske kommer in och tar serien med storm eller också så visar Marcus Karlberg att han menar allvar med att han minsann ska visa vad han kan, bara han får en ärlig och rättvis chans att visa upp sig på seniornivå. En spelare som Stöffling tror jag faller bort eftersom han redan fått sitt genombrott i tv-sammanhang under våren. Men visst vore det roligast att se ett genombrott från en back i laget likt Robin Press säsongen 14/15? Kör hårt Lyckåsen!

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Kenny Wiis: Slutspel, definitivt. Sen om det blir en sjätteplats eller tiondeplats eller nånting däremellan, det är oerhört svårt att svara på den är coronasäsongen. Förresten: jag kommer inte att sakna slutspelsserien ett dugg nu med det nya slutspelsupplägget.

Andreas Höglund: Efter en fin säsong är förväntningarna på Vita Hästen ganska höga. Man kommer nog få svårt att överträffa sin sjätteplats som man hade förra säsongen, men allt under topp åtta vore givetvis en besvikelse.

Niclas Lekander: Haha, fantastisk fråga att ställa till en av Norrköpings största sportpessimister. Men ärligt talat, Tony Zabel och Niklas Czarnecki gjorde ett fantastiskt jobb förra säsongen, både med rekrytering av spelare och att applicera sina idéer på isen. Varför skulle det gå sämre denna säsong, när herrarna fått en säsong, en vår och en sommar på sig att knyta banden ytterligare? Dessutom har man hämtat in Jussi Salo och Mikael Johansson för att stötta upp på juniorsidan, vilket förhoppningsvis även framledes kommer att visa sig på diverse sätt. Både när det kommer till utbildning av juniorer, men också rekrytering av spelare till föreningen och klubben. Jag tror på topp-5 och att vi jagar stora starka Löven, Modo och Timrå med blåslampa säsongen igenom. Välkomna att idiotförklara mig om ni vill!

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Kenny Wiis: Finländarna. Topi Nättinen blir extremt viktig, inte minst i power play nu när Marcus Eriksson är borta. Julius Pohjanoksa förväntas ta förstaspaden före August Hedlund (kan bli annorlunda om Adam Werner gör en sejour i klubben) och att Pohjanoksa når höga höjder får stor betydelse för Vita Hästens välgång. Jaakko Jokinen har minst tyngd på sina axlar, men det är klart att det välkomnas med öppna armar om han blir den försvarsklippan som det talas om.

Andreas Höglund: Jag tyckte vi såg förra säsongen hur viktigt det är med en bra målvakt som kan vinna matcher. Något vi fick se ganska tydligt när Niklas Lundström kom in och storspelade och laget vann fem av sex matcher då han vaktade kassen i grundserien. Så svaret på frågan är enkelt. Målvaktsspelet. Förväntningarna på finska nyförvärvet Julius Pohjanoksa är höga. Det finns ett gäng placeringar att vinna om han kan storspela mellan stolparna.

Niclas Lekander: Först och främst är det självklart att Tony och Niklas får ihop gruppen likt förra säsongen. Samtidigt står vi återigen med ett relativt orutinerat målvaktspar, men det gick ju bra förra säsongen så varför inte också i år? Nu är Adam Werner med och tränar med truppen, och lär väl stå majoriteten av matcherna i inledningen om han blir klar. Men förr eller senare lär han försvinna tillbaka över atlanten och då måste Julius och August vara redo att axla rollen. Självklart är också en av de största grundbultarna att de tilltänkta toppspelarna presterar. Cruseman, Åslin, Fish, Holmström och Lundberg är respektabla namn på denna nivå och där ska man kunna räkna med en diger poängskörd från samtliga blad. Jag antar att Nättinen är tilltänkt ersättare till Bartalis på sätt och vis, så även där finns det ett par viktiga och stora skor att fylla. Men som jag sa tidigare, det här kommer lösa sig galant. Välkomna till Norrköping – Segrarnas stad!

» Transfercentralen - full koll på silly season!