Leksand vann i sudden - klara för SHL

1 april 2016 22:20

Leksand hämtade upp ett tvåmålsunderläge i tredje perioden och avgjorde sedan i sudden i den sjunde och avgörande matchen i Direktkvalet till SHL. Därmed är Leksand klart för SHL och MODO klart för HockeyAllsvenskan.


Den sjunde och avgörande matchen mellan MODO och Leksand i Direktkvalet till SHL blev ett jättedrama. Leksand hämtade upp ett 1-3-underläge till 3-3 i den sista perioden, och avgjorde sedan i sudden.

5.52 in i den fjärde perioden så fick Brock Montpetit ett friläge och forcerade in pucken bakom Adam Reideborn.

– Jag har inga ord. Jag såg inte ens pucken gå in, sedan kom bara massa spelare och kastade sig över mig. Vi är ett lag som aldrig dör. Storstryk i tre matcher och sedan underlägsna i skotten och 1-3-underläge idag... men vi gav aldrig upp, sa segerskytten Brock Montpetit till C More.

Coachen Perra Johnsson försökte förklara vad som hände:

– Vem begriper det? Det finns en jävla vilja i de här killarna. Jag tycker nästan lite synd om MODO, jag kan inte hjälpa det, men jag är jävligt glad för mitt lag, sa han till C More.

Otrolig upphämtning

Det stod 1-1 efter första perioden (Jon Knuts och Nichlas Torp målskyttar) innan Victor Olofsson snärtade in både 2-1 och 3-1 för MODO i mittperioden. Då såg det ljust ut för hemmalaget.

Men Leksand kom tillbaka i slutperioden - och det var backen Alexander Ytterell som var regissör. Han sköt skottet som via Jon Knuts gick in fram till 3-2 med åtta minuter kvar, och med blott 52 sekunder kvar dunkade han utan hjälp in 3-3-pucken.

Och sedan kom alltså avgörandet i sudden death.

– Vilka killar, vilken förening, vilka fans. Det här slår nog allt. Det har varit en tuff säsong men vi har rest oss och rest oss, och har fått ett så otroligt stöd, sa Jonas Frögren, Leksandskaptenen som gjorde sin sista match i karriären.

"Uträknade miljoner gånger"

Leksand har varit uträknade åtskilliga gånger den här säsongen. Laget låg sist i HockeyAllsvenskan efter 24 omgångar (blev fyra till slut), var tvungna att vinna mot Mora med fyra mål i sista omgången av Slutspelsserien (vann med 6-0), hamnade i 0-2-underläge mot MODO (efter målskillnaden 0-9) och låg under med 1-3 efter två perioder i den sjunde och avgörande matchen (skotten i matchen var 50-18 i hemmalagets favör).

– Vi var inte med i matchen egentligen, vi var de enda som trodde på det här. Men vi sa till oss själva att vi går ut och vinner. Man måste ha flyt för att gå upp, sa Jon Knuts till C More, och fortsatte:

– Jag är så jäkla stolt över gruppen. Vi har varit uträknade miljoner gånger.

Resultatet innebär att Leksand spelar i SHL nästa säsong medan MODO spelar i HockeyAllsvenskan.

– Man får det man förtjänar här i livet. Jag ska inte beklaga mig. Vi måste göra fem, sex mål i andra perioden, gör man inte det ser sporten ut så här, sa MODO-tränaren Andreas Johansson till C More.

Matchstatistik: MODO-Leksand 3-4 (ot)

Matchens höjdpunkter i videoformat kommer att finnas tillgängliga 1:a april klockan 23.00 på HockeyAllsvenskan Play.