Panelen: "Kan vinna hela ligans poängliga"

25 augusti 2019 09:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Karlskogas lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Bengt Olsson, supporter och bloggare
Tomas Nilsson, journalist Karlskoga Tidning
Oliver Wåhlén, BIK-skribent på SvenskaFans.com

Vad säger ni om Karlskogas silly season?

Bengt Olsson: Jag är nöjd! Hade såklart sett att vi fått behålla ett par av de som lämnat, men nu ser näringskedjan ut som den gör, och vår ekonomi ser också ut som den gör. Utifrån det, bra jobbat med truppbygget!

Tomas Nilsson: Att Gustaf Franzén lämnade för SHL-spel var ett tungt avbräck. Precis som alltid försöker BIK fynda i lägre divisioner eller hitta unga spelare som ännu inte blommat ut på seniornivå. Tidigare har det oftast blivit mycket bra resultat.

Oliver Wåhlén: För en gångs skull har ju BIK fått behålla nästan alla viktiga spelare från förra säsongen och har därför haft möjlighet att bygga vidare på den redan duktiga truppen. De spelare som har kommit in känns dessutom väldigt spännande. På förhand ser den trupp som BIK ställer upp med i år starkare ut på pappret än någon annan trupp som BIK har haft de senaste åren.

Vad är Karlskogas styrka?

Bengt Olsson: Jämnheten! Många spelare som på papperet kan bidra framåt, och att alla också är beredda att ta skitjobbet.

Tomas Nilsson: Målvaktssidan. Henrik Lundberg var redan förra säsongen en av ligans bästa. Tim Juel känns intressant.

Oliver Wåhlén: Styrkan är utan tvekan bredden på forwardsuppsättningen. Det kryllar av offensiv talang här: Tor Immo, Fredrik Forsberg, Gustaf Thorell, Oliver Eklind, Filip Ahl, med flera. Dessutom återfinns också grovjobbarna Fredrik Höggren, Mikael Eriksson och Carl Berglund. BIK Karlskogas forwardssidan känns på förhand som en av de allra bästa i serien.

Vad är Karlskogas svaghet?

Bengt Olsson: Jag saknar en riktigt stabil och tuff back, en "sheriff". Få se om någon kan kliva in i den rollen.

Tomas Nilsson: Osäker på om laget är lika starkt i egen försvarszon. Sannolikt mer konstruktiva backar men har de samma defensiva styrka som förra årets backuppsättning?

Oliver Wåhlén: Svagheten i truppen finns i backuppsättningen där jag i nuläget bara ser tre-fyra backar av riktigt hög klass (Westlund, Berglind, Fröland, Ekman-Larsson) medan resterande backarna ännu inte bevisat att de håller på allsvensk nivå.

Vem blir årets poängkung i Karlskoga?

Bengt Olsson: Det tråkiga svaret är Fredrik Forsberg, men Tor Immo, Gustaf Thorell och Jesper Kokkonen kan absolut utmana. Kanske också Max Wennlund som sett vass ut på träning.

Tomas Nilsson: Fredrik Forsberg känns som en spelare som till och med kan bli hela HockeyAllsvenskans poängkung.

Oliver Wåhlén: Det uppenbara svaret på denna fråga är ju såklart Fredrik Forsberg och även jag tror att han kommer att vinna. Tor Immo och Oliver Eklind kommer att utmana.

Vem blir årets utropstecken i Karlskoga?

Bengt Olsson: Finns många som kan ta det stora klivet. Kevin Ekman-Larsson, Max Wennlund, Tim Juel... spelare som har en stor potential. Självklart också Fredrik Forsberg. Och, kanske inget utropstecken på det sättet, men Victor Berglind, Mikael Eriksson och Gustaf Thorell är grymt viktiga och ofta underskattade spelare som förtjänar lite mera uppmärksamhet än de får.

Tomas Nilsson: Nikola Pasic även om det kan vara ett år för tidigt att han ska slå igenom.

Oliver Wåhlén: Oliver Eklind tog redan under förra säsongen stora kliv och etablerade sig på allsvensk nivå men jag tror att han kommande säsong kommer ta ytterligare ett steg framåt i sin utveckling. Mycket tyder på att han kommer få en framträdande roll i laget, Där han då kommer spela powerplay vilket innebär att han nog kommer att komma upp i närmare 40 poäng i år. Jag tror Eklind kommer spela i SHL 2020 oavsett om BIK går upp eller inte.

Hur går det för Karlskoga i år?

Bengt Olsson: Nöjer mig med att säga topp fem, men i en jämn serie kan det bli allt mellan etta och tia.

Tomas Nilsson: Ett lag för den övre halvan. En het kandidat till en plats i Slutspelsserien. Blir knappast etta eller tvåa.

Oliver Wåhlén: Allt annat än topp fem hade varit ett fiasko med tanke på den trupp man har i nuläget. De enda lagen i serien som enligt mig har bättre trupper än Karlskoga är Timrå och MODO. Om någon av dem underpresterar är därför inte en plats i den allsvenska finalen omöjlig.

» #14lag14analyser