HockeyAllsvenskan år för år: 2013/14

11 juli 2020 09:30

Nionde säsongen i HockeyAllsvenskan - och det här var säsongen när flera juniorer blommade ut och när Djurgården lyckades ta klivet tillbaka till SHL.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-3 till Kvalserien till SHL.

– Lag 4-7 till förkvalserien. Alla mötte alla hemma och borta, totalt sex omgångar, och vinnaren gick vidare till Kvalserien till SHL.

– Kvalserien till Elitserien spelades med sex lag (två från SHL) och i tio omgångar, där ettan och tvåan kvalificerade sig för SHL.

– Lag 13-14 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– Lag ett till tre i tabellen (Malmö, Västerås och Djurgården) gick direkt till Kvalserien, medan lag fyra till sju (Karlskoga, Karlskrona, Mora och Rögle) fick spela förkvalserien. Rögle vann förkvalserien, och kvalificerade sig därmed till Kvalserien.

– Djurgården gick upp i SHL, medan AIK åkte ner i HockeyAllsvenskan.

– Troja och Björklöven fick kvala för att hålla sig kvar i ligan. Björklöven lyckades försvara sin plats, medan Troja åkte ur. Istället så kvalificerade sig Vita Hästen för HockeyAllsvenskan.

– För tredje året i rad vann en import poängligan. Den här gången så toppade Joey Tenute, Malmö, poängligan med sina 50 poäng.

– Juniorerna William Nylander (utlånad till Södertälje och Rögle) och David Pastrnak (Södertälje) fick sina genombrott och gjorde 27 respektive 24 poäng i HockeyAllsvenskan. Idag är båda etablerade och framgångsrika NHL-spelare.

– Lukas Bengtsson, Mora, blev vinnare av Guldgallret.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Joakim Eriksson, Djurgården. Rutinerade centern kom tillbaka till Djurgården efter tio säsonger, och var en av kuggarna under klubbens resa tillbaka till SHL.

– Pathrik och Ponthus Westerholm, Karlskoga. Tvillingarna slog igenom på allsvensk nivå med 47 respektive 35 poäng, och blev därmed etta och tvåa i BIK-poängligan.

– Daniel Wessner, Karlskoga. Sköt tolv mål, noterade 33 poäng - och vann utvisningsligan med hela 200 (!) utvisningsminuter.

– Joey Tenute, Malmö. Playmaker-center som vann poängligan på 50 poäng, där 34 av poängen var assist.

– Simon Olsson, Asplöven. Den lille snidaren var en av seriens största artister, och vann också den interna poängligan i Asplöven med sina 32 poäng.

– Jon Palmebjörk, Björklöven. Färgstark profil och stjärna i ett Björklöven som haltade betänktligt under säsongen, men som till slut höll sig kvar via kval.

– Pär Lindholm, Karlskrona. Det stora genombrottet för tvåvägscentern som var en kugge i KHK, öste in poäng och sedermera byggde en otroligt fin karriär med SHL-, NHL- och landslagsspel.

– Jeremy Williams, Västerås. Kanadensisk stjärnvärvning med NHL-meriter som visade klass. Pangade in 26 mål och noterade 46 poäng.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2013/14

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: Förkvalserien

Statistik: Kval till SHL

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020