Eisenmenger: "Vill bli en ledande spelare"

1 juni 2022 13:00

Maximilian Eisenmenger är tillbaka i Sverige och berättar om valet av Tingsryd, hockeyresan, känslan av att snacka svenska igen, förväntningarna och att möta gamla klubben.


Maximilian Eisenmenger blir en av kommande säsongs mest spännande spelare att följa i HockeyAllsvenskan.

Forwarden är född i Tyskland men uppvuxen i Sverige och efter att ha varit i väg under fem säsonger så återvänder han nu till Sverige.

I höst spelar Eisenmenger i Tingsryd.

– Jag kände att jag ville testa på att spela i Sverige igen, jag tror att spelet här passar mig bättre än spelet i Tyskland. Där är spelet mer nordamerikanskt, dumpa pucken och köra, medan det är mer spel i Sverige, säger Maximilian Eisenmenger.

23-åringen är alltså född i Tyskland men när han var sex år flyttade hela familjen till Stockholm. Det var också där Maximilian fick sin hockeyutbildning. Han började i Djurgården, gjorde en sejour i Södertälje, och kom sedan tillbaka till Djurgården där han fick göra SHL-debut under säsongen 2016/17.

Därefter blev det ett collegeår i USA innan han flyttade hem till Tyskland där han spelat de fyra senaste åren. Först två år i andradivisionen med Frankfurt, sedan två år i högstadivisionen med Augsburg. För två år sedan fick han debutera i tyska landslaget och göra dubbla landskamper.

– Jag kände att det var ett stort steg mellan junior- och seniorhockey, och därför ville jag testa college. Efter ett år kände jag att Tyskland ändå skulle vara ett bättre alternativ. Det var ett bra val att börja i andraligan, få en stor roll och utvecklas, och sedan har jag tagit steg för varje år.

"SKÖNT ATT SNACKA SVENSKA"

Maximilian Eisenmenger ser sig både svensk och tysk.

– På ett sätt känner jag mig svensk eftersom jag är uppvuxen i Sverige, men hela familjen är ju från Tyskland så jag är ju tysk. Jag fick debutera i landslaget för ett tag sedan och att få representera Tyskland och min familj gjorde mig stolt, så jag gillar båda länderna, säger han.

– Jag var nyligen på besök i Tingsryd och det var väldigt skönt att snacka svenska igen, det har jag knappt gjort de senaste åren. Jag har saknat Sverige på flera sätt. Dels att snacka svenska, dels svenska köttbullar, svenskt plockgodis.

Men Stockholm och Tingsryd är ändå ganska olika, eller...?
– Haha, ja, det är helt skilda världar, men det är Sverige ändå.

Varför blev det Tingsryd?
– Det är ett yngre lag där det finns stora möjligheter att utvecklas. Jag kände att det finns chans att spela till sig en stor roll, få mycket ansvar och vara en av de ledande spelarna. Jag märkte direkt att Tingsryd är en familjär klubb, alla håller ihop och kämpar för varandra. Det tror jag är grunden i varför klubben lyckas så bra, att alla verkligen trivs tillsammans. Det är som en enda stor familj. Jag har bara varit på ett kort besök i Tingsryd men känner mig redan som en del i Taif-familjen.

Just den familjära känslan och den tajta gruppen menar Maximilian Eisenmenger också är en fördel för honom då han nu lämnar sin "comfort zone" i Tyskland.

– Jag kände att det var dags att ta det här steget, att flytta någonstans själv och börja en ny resa i livet. Jag tror Taif blir perfekt för mig.

SKA PRODUCERA POÄNG

Maximilian Eisenmenger har höga förhoppningar på kommande säsong.

– Jag vill ta klivet och bli en ledande spelare som sätter exempel för resten av killarna. Jag vill vara en stor del i att laget vinner matcher och se till att vi tar oss längre i ett slutspel än vad som varit fallet de senaste säsongerna, säger han.

– Som spelare är jag en "powerforward" med ett bra skott och fint spelsinne, och jag ser mig som en offensiv spelare som vill bidra med poäng.

Målet är att etablera dig i tyska landslaget också?
– Ja, det hade varit en dröm att få spela VM och OS med Tyskland. Nu handlar det om att ta nästa steg i Sverige, utvecklas som spelare och kanske få spela i SHL.

Eisenmenger är alltså fostrad i Djurgården, ett lag som han kommer att ställas mot i höst. Något som ger extra krydda till Sverige-comebacken.

– Helt klart, jag har spenderat en stor del av min karriär i Djurgården. Jag känner inte igen så många ansikten i klubben längre, men visst blir det kul att få spela på Hovet igen. Det ser jag verkligen fram emot.

» Transfercentralen 2022