Panelen: "Ett av de bästa lagen någonsin"

30 augusti 2021 14:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på HV71 - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Carl Ljungqvist, journalist Jönköpings-Posten
Henrik Skoglund, HV71-tyckare
Oscar Gustafsson, skribent svenskafans.com

Vad säger ni om lagbygget?

Carl Ljungqvist: HV71:s lagbygge ser helt klart gediget ut. Risken är, som många tidigare varit inne på, att det möjligtvis kan vara ”för” bra. Att det helt enkelt finns för många spelare som vill, ska och behöver ha stora roller för att må bra och vara nyttiga för laget. Men än så länge verkar det fungera bra och ska man tro på det som kommer ut från HV71:s omklädningsrum så ska stämningen inom spelar- och ledargruppen vara mycket god. Så brukar det heta innan en lång hockeysäsong drar igång på allvar, men känslan jag får är att samtliga jag hört det från så här långt verkligen menar det också.

Henrik Skoglund: Gediget.Jag skulle säga att HV71 på papperet har den bästa truppen i ligan i samtliga lagdelar. Utöver att det är bra spelare så är det en mix av ungt och hungrigt samt rutinerat. Dessutom finns det en del spelare som har rutin från allsvenskt spel i närtid. Vilket är viktigt, för det skiljer sig en del från SHL.

Oscar Gustafsson: Lagbygget är väldigt starkt och homogent. Det är uppbyggt av spelare med mycket klubbhjärta, blandat med en del spelare utifrån. En bra mix av unga talanger och rutinerade spelare i en trupp som känns oerhört stark och spännande. Det råder ingen tvekan att laget håller extremt hög allsvensk nivå och det kommer bli tufft och hårt om speltid. Laget leds av Samuelsson och Stillman som redan nu satt en prägel på laget där hårt jobb och en tydlig spelidé ses som grundläggande i årets upplaga av HV71.

Vem blir poängkung?

Carl Ljungqvist: Finns helt klart några lirare som kan komma att slåss om den interna poängligatiteln. Men jag säger skarpskytten Fredrik Forsberg. Inte minst med tanke på att han är direkt livsfarlig i powerplay.

Henrik Skoglund: Fredrik Forsberg.

Oscar Gustafsson: Det finns en uppsjö av bra kandidater till att ta hem poängligan i årets trupp. I mina hot takes inför säsongen så skrev jag att Önerud skulle ta hem poängligan så jag får väl stå fast vid det. Forsberg skulle kunna skjuta över 30 mål och hamna högt upp, Vesel har öst in poäng i Björklöven i flera säsonger och spelare som Matson, bröderna Davidsson med flera kan också producera. Men med det sagt så tror jag på revanschlusta, rutin och ett grunddriv som kommer leda till att Önerud vinner poängligan, vilket vore lite av en högoddsare enligt mitt tycke.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Carl Ljungqvist: Emil Andrae och Zion Nybeck kan nog båda komma att ta enorma kliv under den kommande vintern. Men de båda känns faktiskt redan etablerade på något sätt, så jag slänger in Victor Sjöholm här i stället. Den unge juniorlandslagsmannen med HC Dalen som moderklubb är inte så värst stor men ändå hård och rejäl ute på isen. Jag tycker att det är ganska underhållande att se Sjöholm ute på isen, en backkämpe som inte lägger fingrarna emellan.

Henrik Skoglund: Emil Andrae. Han har alla verktyg i sin låda och HV:s backsida ser relativt öppen ut gällande hierarkin till en början. Så han lär få sina chanser.

Oscar Gustafsson: När vi pratar genombrott så tänker jag på en ung spelare och vilka har vi då där? Emil Andrae väntar fortsatt på sitt stora genombrott där han börjar producera mer framåt samtidigt som han hittar stabilitet i defensiv zon. Victor Sjöholm är en extremt spännande back som jag också tror kommer ta kliv i år. Valet faller ändå på Zion Nybeck. Zion har visat i juniorlandslag under sommaren att han kan producera och även under utlåningen förra säsongen visade han sin kapacitet. Nu i en kedja med bröderna Davidsson tror jag det stora genombrottet kommer och jag tror att den kedjan blir oerhört spännande att följa i vinter. Håll ögonen på Zion, han blir nästa unga stjärna att slå igenom stort.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Carl Ljungqvist: Allt annat än en topplacering är ett enormt nederlag. Så är det bara och så ska det vara om man som HV71 har en så tydligt uttalad målsättning om att snabbast möjligt återta en SHL-plats. Jag tror ingenting annat än att HV kommer att få en tuff resa, kanske tuffare än vad många tror, men med det sagt tycker jag att förväntningarna på HV71 bör vara att laget är ett absolut topplag.

Henrik Skoglund: SHL. På papperet så har de en av de starkaste allsvenska trupperna genom tiderna och vad jag förstått genom intervjuer från folk i föreningen så finns det även pengar att ta till om man känner att man behöver förstärka. Så alla förutsättningar för en snabb återkomst finns.

Oscar Gustafsson: Förväntningarna på detta laget är abnormt högt ställda. Det finns inget annat än att laget ska spela hem serien och sen i ett slutspel får vi se. Där kan allt hända. Men laget har såpass hög potential och tränarna har implementerat ett grundspel och driv i spelarna som märkts av på försäsongen hittills. Laget kommer vara ”laget att slå” denna säsongen och man kommer inte få några gratispoäng. Att laget ska slåss om en SHL-plats till våren är dock en fullt rimlig förväntan att ha. Laget är byggt med en enda uppgift - att ta sig tillbaka.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Carl Ljungqvist: Att alla drar åt samma håll, att de som var med om det nesliga SHL-uttåget i våras har omvandlat alla negativa känslor till nytt bränsle och att alla de potentiella hockeyallsvenska topplirarna som finns i truppen faktiskt producerar när det väl gäller också.

Henrik Skoglund: Rollacceptansen. I stort sett alla spelare i truppen är pjäser för toppfemmorna i vilken annan allsvensk klubb som helst. I årets HV71 kommer det bli krig om speltiden och det gäller för tränarteamet att vara tydliga i kommunikationen med de spelare som inte kommer få lira så mycket som de anser att de bör.

Oscar Gustafsson: Att ta ut en enda sak är tufft. Det är dock tydligt att laget måste vara mer sammansvetsade än förra året och spela mer tillsammans som en enhet. Jag tror ödmjukheten inför varje uppgift, att sätta stolthet i ett stenhårt grundjobb och att acceptera sina roller för lagets bästa blir de största nycklarna för framgång. Det finns spelare i detta laget som hade spelat i en förstakedja i många andra hockeyallsvenska klubbar, men på grund av konkurrensen kanske de hamnar i en tredjekedja utan powerplay-tid. Detta blir oerhört viktigt att för tränarstaben att tydliggöra att oavsett hur mycket speltid du får så måste du acceptera din roll och göra det som är bäst för laget. Jag tror stenhårt på detta laget sålänge alla köper sina roller fullt ut.