Olhaver: "Ska vara framför målet"

9 juli 2020 13:00

Gustav Olhaver fick sitt offensiva genombrott i vintras och nu berättar forwarden om bytet från Tingsryd till MODO, resan fram till idag, arbetet framför mål, målskyttet och SHL-matchen med Rögle.


Gustav Olhaver fick sitt offensiva genombrott i HockeyAllsvenskan i vintras när han sköt tretton mål och noterade 22 poäng på 47 matcher med Tingsryd.

Kommande säsong byter han miljö och spelar med MODO.

– Jag vill ta nästa steg som spelare och MODO känns som en bra möjlighet för mig. Jag ser det som en bra plats för min fortsätta utveckling. Jag vill också vara med på den spännande resa som klubben är ute på, säger Gustav Olhaver.

22-åringens karriär har inte pekat spikrakt uppåt, utan det har tagit tid att hitta rätt.

Som junior valde han att testa en sejour i Nordamerika som inte föll väl ut, och efter en genombrottsässong i J20 SuperElit med Rögle så blev det två allsvenska år i Oskarshamn respektive Tingsryd där offensiven aldrig hackade igång.

Det var först i vintras som det lossnade på allvar.

– Det har varit en resa, säger Olhaver.

– Jag var draftad av Colorado Avalanche och ville verkligen testa Nordamerika. Det var utvecklande som person, men hockeymässigt var det tuffare. Min första motgång i karriären. Jag lärde mig mycket av det. Jag förstod vad som krävdes. Det blev bra för mig att komma hem till Rögle igen, de har en proffsig juniororganisation, och jag tog nya steg där.

Vad säger du om allsvenska karriären hittills?
– Jag har tagit steg för varje år. När jag kom till Oskarshamn hade jag egentligen bara spelat juniorhockey så det var en omställning, men jag växte in i det både under den säsongen och säsongen efter i Tingsryd. I år blev jag än mer bekväm med spelet och hur jag ska spela.

Varför gick det så bra i år?
– Jag började spela mer på mina styrkor. Plus att jag blivit bättre av mer träning och erfarenhet, givetvis. Jag känner själv att jag blivit bättre på att förvalta mina chanser.

Gustav Olhaver är en murbräcka på 197 cm och 102 kg.

Det är också på kontoret - framför mål - som han är som bäst.

– Jag vet var målen görs någonstans, och för mig handlar det om att vara framför målet och arbeta.

Kostar det många blåmärken?
– Det vet jag inte egentligen, men visst är det tufft att ta obekväma vägar in på mål ibland. Samtidigt är det ett måste om det ska produceras några mål.

Det blev alltså tretton mål den gångna säsongen, och två minnesvärda sekvenser.

Den första: Tingsryd låg under med 2-4 mot Västerås, men vände och vann med 5-4 efter två mål i slutminuterna signerade just Gustav Olhaver.

– Det där minns jag. Det var en sjuk match. Hela laget gick samman på slutet och vi trodde verkligen på att vi kunde vända matchen. Jag hade turen att sätta två mål i slutet och hjälpa laget. Det viktigaste var att vi vann, men extra kul att göra de där målen också.

Den andra: slutspurten där Gustav Olhaver dunkade in fem mål på de sex avslutande matcherna.

– Jag hade precis varit avstängd och kom tillbaka och var riktigt spelsugen. Jag fick ett extra sug av att inte ha fått spela på ett tag. Vi hade viktiga matcher på slutet, så det var kul att leverera i just de kamperna.

Den offensiva islossningen den gångna säsongen vill Gustav Olhaver bygga vidare på i MODO.

– Det är tanken. Jag vill fortsätta på den inslagna vägen, bidra offensivt och hjälpa laget på flera sätt. Jag hoppas också bli ännu vassare på min roll och mitt sätt att spela, att bli ännu effektivare framför mål och vara stark med pucken.

Drömmen om att få chansen i SHL känns också realistisk för forwarden.

I vintras fick han hoppa in i en match med Rögle när skåningarna hade digra skadeproblem, och då fick han kvitto på att han håller för spel i högsta ligan.

– Jag kände att det absolut inte var några problem att spela där, säger han.

– Jag spelade tretton, fjorton minuter och det var en kul match där det var fullsatt i ishallen och det var många känslor. Det är speciellt att spela inför fansen i Ängelholm, det är ju min moderklubb. Att jag fick chansen betyder ju också att jag gjort något rätt under säsongen.

Det vore drömmen att spela med Rögle i SHL?
– Det är klart att det hade varit trevligt att spela i Rögle, det är hemma, men får jag chansen i SHL så spelar det ingen roll var det är någonstans. Nu ska jag spela i MODO, och det allra bästa hade varit att spela upp klubben i SHL och sedan få följa med upp.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!