3 nycklar: "Stjärnorna måste lysa"

19 september 2021 11:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Västerås i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


STJÄRNOR SOM LYSER

Västerås har sjösatt en treårsplan mot SHL och det syns i årets trupp. Det har förstärkts rejält med flera stjärnspelare.

Därmed är också en nyckel att stjärnorna lyser och är så bra som förväntas för att Västerås ska bli det där absoluta topplaget i ligan. Bland stjärnförvärven märks målvakten Johan Gustafsson, backen Daniel Gunnarsson och hemvändande centern Mikael Frycklund som alla kommer från spel i SHL, samt allsvenska poängsprutorna Anton Svensson och Alexandre Lavoie. Det är fem topp-topp-spelare i HockeyAllsvenskan.

Kommer de fem spelarna upp i sin toppkapacitet blir Västerås riktigt, riktigt bra.

POWERPLAY

Powerplay har hackat i Västerås de senaste säsongerna och det är en spelform som måste börja flyta om Västerås ska blanda sig i toppstriden.

Det är inget snack om att verktygen finns. Jimmie Jansson Lorek och Lukas Zetterberg är riktigt bra i den spelformen, och nu har också spelare som Daniel Gunnarsson, Mikael Frycklund, Alex Lavoie och Anton Svensson anslutit, så det vimlar av skickliga spelare som brukar vara spetsiga i powerplay.

Nu är det upp till tränaren Thomas Paananen att pussla ihop två formationer som levererar.

TUFFHETEN

Vårens slutspelsbatalj mot Karlskoga blev het och tuff. Det blev ett gäng omdebatterade situationer och domarna hamnade i fokus. Vad som blev rätt och fel finns det många åsikter om, men klart är att Västerås hade svårt att ta den fysiska kampen mot Karlskoga. Där var värmlänningarna helt enkelt bättre och tyngre.

Att Västerås blir tuffare, rejälare och står upp när det blåser är en stor nyckel i år.

Tränaren Thomas Paananen har snackat om attityden och menar han tycker sig se att laget tagit stora kliv just där under färsäsongen. Ska Västerås gräva sig djupt i slutspelet framåt våren så krävs ett lag som vågar ta de oömma vägarna, står upp i närkamperna och som kryper in under skinnet på motståndarna.