Dahlström: "Är som bäst i den rollen"

26 juli 2020 09:00

Jacob Dahlström är klar för en comeback i Södertälje och nu berättar han om klubbvalet, sin nischade roll, farten, förväntningarna och draget i Scaniarinken.


Fem säsongers erfarenhet rikare så kommer Jacob Dahlström tillbaka till Södertälje igen.

Han menar att det nästan är att som att komma hem eftersom han gått hockeygymnasiet i staden och gjorde sin seniordebut i just SSK.

– Ja, det är lite som att komma hem, säger Jacob Dahlström.

– Jag gillar verkligen vad Södertälje har byggt upp de senaste säsongerna. Jag har snackat med Mikael Samuelsson (sportchef) och köpte i princip allt han sade om framtidsplanerna för klubben. Jag tror verkligen på det här.

Jacob Dahlström spelade allsvenskt med Södertälje i fyra säsonger innan han försvann till danska Fredrikshavn. Efter ett år där så har det blivit två allsvenska säsonger i både Tingsryd och AIK, innan han nu alltså sluter cirkeln igen.

– Det har varit lärorika år, säger han.

En insikt som landat för 27-åringen under de senaste säsongerna är i vilken roll som han bidrar allra mest.

– Det gäller att lära sig var man tillför mest till ett lag, och för mig handlar det om att vara en effektiv spelare i tredje- eller fjärdekedjan. Jag vill och ska vara en defensiv kugge som jobbar hårt. Då är jag som bäst, säger han.

– Det betyder inte att jag bara vill vara i egen zon hela tiden eller att jag inte tycker att det är kul med mål och poäng, men det gäller att inse vad man gör bäst för lagets bästa. För mig är det att stressa motståndare och göra mina medspelare bättre.

Du vill ha en tydlig roll?
– Ja, precis. Jag vet inte om alla vill det, men jag vill det. Sedan kan rollen vara bred, och man kan vara allround som spelare. Det går att fokusera på olika bitar. För min del, för att utvecklas och ta mig så långt jag kan i karriären, så gäller det att fokusera på den delen jag är bra. Den delen är att sätta press på motståndarna, göra det jobbigt för dem och att jobba hårt.

Jacob Dahlström har hittat sin nisch, men har också visat att han kan leverera offensivt. Han gjorde gott om poäng i både Danmark (39 poäng på 45 matcher) och Tingsryd (45 poäng på 100 matcher).

– I Danmark satsade de mycket på importerna. Vi spelade på tre femmor, jag fick spela mycket och hade en fri roll att nyttja min offensiv. Det var utvecklande. Det spelet tog jag med mig till Tingsryd och fick en ganska offensiv roll även där, säger han.

– I AIK var det mer byggt med olika roller, och jag värvades för en mer defensiv roll. Jag skulle spela i tredje- eller fjärdekedjan och bidra i boxplay.

Var det i AIK du insåg att det är den rollen du ska ha?
– Både ja och nej. Jag har alltid vetat att den rollen är min styrka, att jag är som bäst som tvåvägsforward, så det var egentligen inget nytt. Däremot att AIK värvade mig för att ta just den rollen var ett kvitto för mig att det är det jobbet jag ska göra. Ska jag spela i ett topplag och bidra med det bästa jag kan så är det som effektiv forward i tredje- eller fjärdekedjan.

Är du värvad för samma roll i Södertälje?
– Ja, det är jag.

Dahlströms spetsegenskap på isen?

Farten.

– Jag bygger hela mitt spel på skridskoåkningen, kan man säga. Jag har alltid haft explosiviteten. Mitt jobb är att stressa motståndarnas backar, så det är klart att det underlättar att vara snabb.

Södertälje får således in en vindsnabb spelare med hög rollacceptans som känner till klubben sedan innan.

Till det kan även adderas ledaregenskaper.

Dahlström fick uppdraget som ny lagkapten i AIK ifjol efter att trotjänaren Christian Sandberg lämnat. Den tunga AIK-säsongen, laget halkade tidigt efter, gjorde dock att han blev av med uppdraget efter halva vintern.

– Det var ärofyllt att bli kapten. Jag tog det inte så hårt att jag inte fick behålla rollen hela säsongen. Vi gick igenom en otroligt tuff period just då och vi gjorde allt för att vända trenden, och att byta kapten var en av de sakerna. Jag tog det inte personligt, säger han.

Förväntningarna inför comebacksäsongen i SSK är höga.

– Jag har alltid höga förväntningar. Jag vill vara den som driver på laget både på och utanför isen. Det är lite klyschigt, men det är det jag vill. Jag vill bidra till att vi håller uppe nivån hela säsongen, att hålla en jämn nivå är en stor nyckel i ishockey.

Hur blir det att spela inför fansen i Scaniarinken igen?
– Häftigt. Publiken är fantastisk och det är alltid bra tryck. Det har jag verkligen insett de senaste åren när jag kommit som bortaspelare, då märker man vilket drag det är. Om man spelar i SSK är det lätt att bli bekväm med att det alltid är så bra drag, men när man kommer som bortaspelare inser man hur bra det verkligen är här.

De där fansen suktar efter framgång också?
– Verkligen, det är därför man vill komma hit också, att vara med och göra något stort. En framgång för klubben skulle innebära enormt mycket.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!