Andreasson: "Inte spelat min bästa hockey ännu"
Publicerad: 2020-12-10
Pontus Andreasson är en av ligans mest spännande spelare och nu berättar centern om poängmakandet, att orka hela vägen, miljöskiftningarna, målskyttet, SHL-drömmen och Björklövens säsongsstart.

En av HockeyAllsvenskans mest spännande spelare?

Ja, det är Pontus Andreasson i Björklöven.

Centern gjorde sin allsvenska debutsäsong ifjol och var strålande under hösten innan han svalnade efter jul. Det blev totalt 21 poäng då, varav 15 av pinnarna kom under första halvan av säsongen.

I år hoppas den talangfulle 22-åringen, som återigen öppnat hösten starkt med 14 poäng på 20 matcher, hålla hela vägen ut.

– Det är ju tanken, säger Pontus Andreasson.

– Det kändes väldigt bra i början ifjol, men sedan dalade formen. Jag var inte alls lika bra mot slutet. Det var många matcher med högt tempo, jag var inte van vid det, och jag tycker att min lägstanivå var alldeles för dålig.

Var det en tuff omställning från HockeyEttan?
– Det är klart att det var det. Det var fler matcher och tätare schema, och dessutom tränade vi hårt under hela säsongen. Det var inte alls på samma sätt i ettan, så det tog ett tag att komma in i det.

Har du tränat något speciellt inför i år för att orka hela vägen?
– Nej, inget speciellt, men har kört en hård sommarfys. Vi tränade hårt under säsongen ifjol också, och det gör att jag känner mig allmänt starkare, och jag är också mer förberedd på det som väntar i år.

Poängmässigt har det alltså gått bra hittills och Andreasson har haft en jämn produktion. Han har inte gått poänglös mer än två matcher i rad någon gång under hösten.

– Det är skönt, men jag tycker ändå att jag kunde gjort ännu fler poäng. Det har inte helt lossnat som jag vill, säger han.

– Jag tycker att det varit för mycket upp och ner för mig hittills. Jag har inte spelat min bästa hockey ännu, det finns mer att ge.

Är poängen viktiga?
– Det är inget huvudfokus, det handlar i första hand om att hjälpa laget till vinster. Sedan är poäng alltid kul och ger självförtroende, så är det ju.

{!B}

Andreassons ökade produktion är imponerande med tanke på att han ligger på ungefär samma istid som ifjol och att han fått skifta kedjekamrater en hel del.

– Vi rullar på med alla kedjor och alla spelar ungefär lika mycket. Sedan beror det på vad man presterar, gör man bra saker i någon match så blir det mer speltid. Vår styrka är ändå att vi tuggar på med fyra kedjor hela tiden. Vi har en bra och bred trupp.

Det gäller att prestera för att få istiden?
– Så är det, det gäller att ta vara på sina chanser och lägen för det blir inte så många.

Hur är det att ha fått skifta kedjekamrater så mycket?
– Vi har några kedjor som är satta och kompletta, men sedan har vi testat runt lite, bland annat i min kedja. Jag har inget emot det. Det är kul att testa att spela med olika spelare.

Skönt att vara center på heltid?
– Absolut. Jag fick spela lite forward ifjol och det gick också bra, men jag trivs bäst som center.

Pontus Andreasson är en playmaker i första hand.

Men han jobbar på målskyttet.

– Jag har alltid haft problem med att skjuta. Jag väljer nästan alltid bort skottläget och tar en passning, men jag har blivit bättre på att skjuta senaste åren.

Har du intalat dig det där själv, eller är det coacher som tjatat på dig att skjuta mer?
– Det är nog lite både och. Jag försöker nöta skottet så ofta jag kan.

{!C}

Björklöven som lag har gjort en stark höst och är med i toppen av tabellen. Säsongsstarten var magnifik med tio raka segrar, sedan har det varit mer blandade resultat och prestationer.

– Det har varit okej hittills. Stundtals spelar vi otroligt bra, men ibland sjunker vi ner i tempo och tappar vårt spel. Starten var riktigt bra, men sedan har det varit en liten svacka, kanske beroende på att vi tränat så hårt parallellt med matchandet. Vi ska vara som bäst i slutet av säsongen, det är det viktigaste. Sedan känner alla i laget att vi har mer att ge, helt klart.

Ni var storfavoriter inför säsongen, har ni snackat om det?
– Vi vet om att vi var hyfsat favorittippade, men det är inget som vi går runt och tänker på. Det är kul att folk tror på oss, men vi har fokus på oss själva. Målet är så klart att gå upp, det är det vi kämpar för.

Under hösten så skrev Andreasson på ett nytt avtal med Björklöven som träder i kraft om klubben går upp i SHL.

Drömmen är redan klar för den förre Frölunda-spelaren.

– Det hade varit en dröm att spela mot Frölunda i Scandinavium, säger han.

Var det givet att förlänga med Björklöven?
– Ja, absolut. Det känns som vi har något bra på gång och det vore hur häftigt som helst att gå upp med Björklöven i SHL.

Jonas Gustavsson