Lundberg: "Dynamiken i gruppen är avgörande"

3 september 2019 14:00

#14lag14analyser: Förra säsongen blev en missräkning för Södertälje. Nu satsar klubben och tränaren Ulf Lundberg mot att återigen bli ett lag som kvalar mot SHL.


Fjolåret slutade med besvikelse för Södertälje som missade SHL-kvalet.

– Det var en missad målsättning, säger tränaren Ulf Lundberg.

– Målsättningen var att vara bland de åtta bästa lagen. Det var en säsong med väldigt många spelare in och ut i truppen och otroligt många skador.

För Ulf Lundberg blev det också en vår där han fick svara på frågor om sin framtid i klubben. Uppgifter i media pratade om att han skulle ersättas av Bert Robertsson.

– För mig var det hur lugnt som helst. Jag vet hur den här branschen fungerar och att det blir spekulationer. Jag skrev ett treårsavtal när jag kom in i klubben och jag jobbar utifrån det avtal jag har. Det viktiga är att sitta ner i båten och inte vara en vindflöjel som svänger hit och dit. Däremot ska man utvärdera och ta lärdom.

Fjolåret kan alltså sammanfattas med en missad målsättning, stor omsättning i truppen under vintern, en hel del skador och en spekulationsrik tid om tränarfrågan i klubben.

Det är inte svårt att sia om vad Södertälje och Ulf Lundberg vill ha i år:

Lugn och ro, på flera plan.

– Jag har en positiv känsla inför säsongen, men vet också att vi har ett digert arbete att göra fram till seriestart och även det som kommer därefter, säger Lundberg.

– Vi hade stor omsättning i truppen under säsongen ifjol, i år är det viktigt att vi får ihop en grupp där dynamiken blir bra. Jag skulle säga att det är helt avgörande. Varje pusselbit måste passa in, förstå sitt uppdrag och inte dra på sig förväntningar att vara någon spelare som vederbörande inte är.

Var det sistnämnda ett problem ifjol?
– Jag känner att vi måste jobba med att vara funktionella och nöjda med det enkla. Över 52 omgångar handlar det om att hitta en jämn nivå, hitta saker som vi gör bra kväll efter kväll. Det gör att lägstanivån blir högre. Högstanivån var jättebra ifjol, vi behöver höja lägstanivån och gneta på över 52 omgångar.

Ungefär halva truppen är utbytt jämfört med ifjol.

Att få ut mycket av nyförvärven - som Alexander Falk, Bobbo Petersson, Nick Olesen och återvändande Christopher Bengtsson - är givetvis en nyckel, men SSK hoppas också att några spelare från ifjol ska lyfta efter svagare säsonger. Exempelvis Ludwig Blomstrand och Martin Janolhs.

– Vi har spelare som är jätterevanschsugna och vi vet vilken potential det finns i vissa spelare. Vi har dessutom många juniorer som både är med och tränar och spelar matcher. Det är en viktig del av vår strategi för bärigheten på lång sikt. Man ska se att det finns möjligheter att ta plats i representationslaget, säger Lundberg.

– Vi hoppas på en trampolin-effekt på spelare. Det såg vi att flera fick ifjol, som Sebastian Dyk, Nicolai Meyer, Hugo Gustafsson och Axel Andersson till exempel. Det var likadant säsongen innan och det är ett bra kvitto för vår verksamhet och den utvecklingen som det går att få här.

Ifjol hade Södertälje en superkedja i Nicolai Meyer, Sebastian Dyk och Christopher Liljewall som sprutade in poäng. En vass toppkedja har varit ett inslag i klubben de senaste åren.

Inför varje säsong har det pratats om att fler spelare ska bidra offensivt, men så har det inte blivit.

Hur blir det i år?

– Jag har inget emot spelare som gör 60 poäng, det kan jag säga. Vi har spelare som underpresterade ifjol och som är revanschsugna, och dem har vi höga förhoppningar på i år. Vi hoppas hitta bra kedjor i år också, men det viktigaste är att laget tar poäng och att vi har en bra och utvecklande miljö.

Förväntningarna på anrika Södertälje är alltid stora.

Varumärket berör.

– Historiskt sett så är förväntningarna på SSK alltid höga. Det är fantastiskt kul att folk tror på oss. Jag älskar det engagemanget som finns runt klubben. Det är många som bryr sig och det är mycket känslor, säger Lundberg.

– För oss gäller det att fokusera på det vi ska göra och försöka stänga ute de ibland orimliga förväntningarna. De två senaste säsongerna har varit steg framåt sett ur ett tidsspann på fem, sex år. Jag har inget emot att sikta mot stjärnorna och jag sätter inget tak för vår grupps prestation, men vi måste sätta sakerna i perspektiv.

Hur ser målsättningen ut?
– Det jag har fått från vår till stora delar nya styrelse är att vi alltid ska jobba för att spela kval, det vill säga vara bland de åtta bästa. Det är så det ska vara i Södertälje. Sedan kommer vi givetvis att jobba med etappmål med gruppen och att hela tiden utveckla spelet.

» #14lag14analyser