Hedberg: "Kul att folk uppskattar det jag gör"

20 februari 2020 16:00

Tom Hedberg är en ung veteran som tagit ett stort kliv framåt den här säsongen. MODO:s 20-åring omnämns som en av ligans bästa backar.


Lovorden har haglat över MOOD-backen Tom Hedberg den här säsongen.

Flera gånger har han nämnts som en av HockeyAllsvenskans bästa backar.

Inga små ord om en 20-åring.

– Det är klart att jag har läst en del grejer och det är alltid kul när folk uppskattar det jag gör, men sedan vet jag inte om det påverkar mig på något speciellt sätt. Jag vet hur jag själv är och vad som krävs för att spela min bästa hockey, säger Tom Hedberg.

Statistiken talar ett tydligt språk.

Ifjol stannade Tom Hedberg på 12 poäng på 49 matcher, spelade 18.30 minuter per match och landade på -1 i plusminus-statistiken.

I år har han, hittills, levererat 25 poäng på 47 matcher, spelar 21.13 minuter per match och står på +24 i plusminus-statistiken.

Årets statistik placerar honom bland ligans bästa backar.

– Jag tycker personligen att jag fick en väldigt bra start på den här säsongen, det rullade verkligen på. Sedan har det varit lite mer upp och ner, men visst är jag nöjd så här långt, säger Hedberg.

Varför blommar Tom Hedberg just nu?

Ja, det är är givetvis en mix av olika saker. Givetvis att han är ett år äldre, har mer rutin och har blivit starkare fysiskt, men en viktig parameter är också tryggheten.

Hedberg spelar i samma klubb för andra året i rad, något han inte gjort på flera säsonger.

Hittills i karriären har Tom Hedberg flackat runt en hel del. Han juniorskolades i Leksand, drog till Kanada för att spela juniorhockey, kom hem till Sverige igen och åkte jojo mellan HV71 och Oskarshamn en hel vinter innan han landade i Örnsköldsvik, hans hemvist sedan tidigare, för snart två år sedan.

Speciellt säsongen för två år sedan var speciell. Hedberg levde i en resväska när han åkte mellan Jönköping och Oskarshamn och spelade i både SHL (28 matcher) och HockeyAllsvenskan (30 matcher) på samma gång.

– Visst är det skönt att vara på samma ställe hela tiden och att veta var man ska vara en tid framöver. Det har varit en trygget för mig, säger Hedberg.

– Allt har blivit lugnare kan man säga. Det var kul att spela för två år sedan också, det blev mycket matcher och det är matcher man vill spela, men nu behöver jag inte tänka på var jag ska befinna mig dagen efter. Jag är i MODO och vet att jag ska vara i MODO, det är skönt.

Vad säger du om debutsäsongen i MODO ifjol?
– Jag hade förväntat mig mer av mig själv, men sedan tycker jag inte att jag var jättedålig heller. Jag var hyfsat nöjd med den säsongen också, men hade önskat lite fler poäng.

Har din roll förändrats till i år?
– Nej, egentligen inte. Jag tycker att jag har ganska samma roll. Jag kanske får lite mer speltid, men jag hade en bra roll redan ifjol. Det är kul att jag får mycket förtroende och speltid.

Offensiven har lossnat?
– Ja, det är rolitgt att det gått bättre än tidigare, jag vill vara med och bidra framåt.

Tom Hedberg är bara 20 år, men känns som en veteran eftersom han varit med så länge.

Han debuterade i HockeyAllsvenskan redan som 16-åring. Den här säsongen är faktiskt hans första som senior, och då hade han redan innan årets säsong drog igång gjort 100 matcher i HockeyAllsvenskan och 28 matcher i SHL, plus varit över ett år i Nordamerika.

– Man kan säga att detta är min fjärde säsong i HockeyAllsvenskan så det är klart att jag är bekväm på den här nivån.

Känner du dig rutinerad?
– Jag vet inte, men jag känner mig självsäker på den här nivån och spelar seniorhockey med stort självförtroende så på ett sätt kan man väl säga det.

Vad har du framförallt utvecklat under åren?
– Spelet med pucken. Jag är lugnare med pucken nu, slänger inte iväg den som innan. Jag tar inte bara de enklaste passningarna, utan vågar ta lite mer tid på mig.

Tom Hedbergs framfart kan kanske också förklaras med att han spelar i ett bättre lag i år.

Eller så kan MODO:s framgångar tillskrivas Tom Hedbergs utvecklingskurva.

Sanningen är kanske någonstans däremellan.

– Det är otroligt skönt att det lossnat för laget. Vi var många som kände att vi inte fick ut allt som vi ville ifjol. Vi har många spelare kvar sedan förra året, hela grunden är intakt, och vi har blivit mer bekväma med varandra. Till det har vi adderat lite mer spets. Vi förväntade oss absolut att bli bättre i år, och det har vi blivit, säger Hedberg.

– En stor anledning till att det går bra är att vi har en skön grupp. Alla vågar spela sitt eget spel, ingen är rädd för att göra misstag och alla känner förtroende gentemot varandra.

De senaste veckorna har MODO spetsat truppen. Patrik Bartosak, Nikolai Belov, Johan Pettersson, Pontus Nässén och Iikka Kangasniemi har alla anslutit.

Det påverkar dock inte gruppen negativt, enligt Tom Hedberg.

– Det är klart att konkurrensen skärps när det kommer in nya spelare, men att det är tuff konkurrens är inget nytt. Alla måste leverera hela tiden, men kanske ännu mer nu. Man blir ännu mer taggad och inspirerad att prestera när konkurrensen ökar, det går aldrig att slappna av.

Just nu är MODO tvåa i tabellen, jagade av rivalen Timrå.

– Vårt mål är givetvis att nå HockeyAllsvenska finalen, säger Tom Hedberg.

Är MODO tillräckligt bra för att gå upp i SHL?
– Ja, det tror jag absolut. Jag vet att vi har tillräckligt bra spelare för att klara det, allt är upp till oss själva.