Beslut: Isak Mantler frias

3 oktober 2022 15:50

Isak Mantler i Östersund frias från diving/embellishment i matchen mot Västerås.


BESLUT

Efter match mellan Västerås IK och Östersunds IK, HockeyAllsvenskan, 2022-09-30 beslutas följande avseende anmälan mot Isak Mantler avseende anmälan för diving:

Anmälan lämnas utan bifall.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan och en videosekvens av samt ett yttrande inklusive en filmsekvens från Isak Mantler.

Anmälan: Vid tidpunkten 49:40 utvisades Isak Mantler mindre straffet för embellishment. Mantler befinner sig bakom målburen i och spelar pucken. I samband med detta passerar Alexander Lunsjö. Lunsjö delar ut ett lättare slag med sin klubba för att markera närvaro. Slaget är löst och träffar baktill på Mantler. Mantler försöker påvisa att han blivit slagen genom att förstärka slaget till en utvisningsbar förseelse. Han går ned på knä och söker omedelbart huvuddomaren med blicken. Enligt regel 64.1 ska en spelare som uppenbart kastar sig, förskönar ett fall eller en reaktion, eller som simulerar en skada, ådömas mindre straffet. Enligt regel 64.3 ska den som ådöms mindre straffet för diving eller embellishment, som tillägg även anmälas till bestraffning. Isak Mantler anmäls därför härmed för diving/embellishment.

Isak Mantler: Precis som ni beskriver så får jag ett slag baktill. Slaget träffar där jag inte har något skydd, vilket såklart gör ont och det blir en reaktion på smärta. Att jag tittar mot domaren är för att jag helt uppenbart får en slashing och tycker att det är utvisning. Varför skulle Västeråsspelaren markera sin närvaro, jag har redan spelat bort pucken. Om ni tittar på slaget så har Västeråsspelaren båda händerna på klubban när han slår. Om jag ska försöka beskriva min reaktion på slaget så är det att jag känner smärta och reagerar genom att sätta ner beten på isen och sedan ställa mig upp igen.

Disciplinnämnden: Nämnden finner att händelsen är sådan att den bestraffning som utdömdes på isen är tillräcklig och någon ytterligare bestraffning inte ska utdömas. Anmälan lämnas därför utan bifall.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 14 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 64.