Matchguide: Rekordjakt, debuter & streckkamp

19 februari 2020 10:00

Det blir en intensiv kväll i HockeyAllsvenskan - flera spelare som anslöt vid deadline gör debut, Björklöven jagar nytt allsvenskt rekord och det vimlar av viktiga streckmatcher. Ikväll är det full omgång i Sveriges mest underhållande liga!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Målrapportering från alla matcher.

DAGENS TABLÅ

19.00 Kristianstad - Karlskrona, Kristianstads Ishall
19.00 Vita Hästen - Södertälje, Himmelstalundshallen
19.00 Almtuna - MODO, Gränbyhallen
19.00 Västerås - Timrå, ABB Arena
19.00 AIK - Västervik, Hovet
19.00 Karlskoga - Björklöven, Nobelhallen
19.00 Tingsryd - Mora, Nelson Garden Arena

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Karlskoga mot Björklöven ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Inför matchen blir det intervjuer med Pelle Hedlund i Karlskoga samt Adam Plant i Björklöven.
» Spelarkorrarna bjuder på inside-material.
» I första pausen gästar Daniel Wessner studion, den gamla allsvenska profilen som numera är domare.
» I andra pausen bjuder C More-experten Mike Helber på snackisarna från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.
» C More-experten Mike Helber utser vinnarna och förlorarna efter att transferfönstret stängt i lördags.
» Alla mål från alla matcher.

TABELL

VÄRT ATT VETA

» Det drar ihop sig för Kristianstad i kampen om nytt allsvenskt kontrakt. Nykomlingen parkerar under det negativa kvalstrecket och har fyra poäng upp till Almtuna på säker mark. Laget har bara en seger på de fem senaste matcherna, men vann senaste matchen på hemmaplan då det blev hela 9-2 mot Mora.

» Efter nio raka förluster så fick Karlskrona till ett viktigt trendbrott senast när Almtuna besegrades med 1-0. Blir det vändningen för KHK, som haft det tungt länge?

» Det hände en del i både Kristianstad och Karlskrona i samband med att transferfönstret stängde i lördags. Kristianstad har stärkt upp backsidan med Sebastian Ottosson och Alexader Molldén från Mörrum. Samtidigt tappade Karlskrona backen Daniel Norbe till HV71, och har ersatt honom med Anton Sundin från Hanhals.

» Lag tre, fyra och fem i tabellen får med sig bonuspoäng in i Slutspelsserien, och det betyder mycket. Just nu ligger Vita Hästen sjua (69 poäng) och Södertälje sexa (70 poäng) i tabellen, och jagar femman Västerås som har 76 poäng. Det är således viktiga poäng som står på spel i Himmelstalundshallen ikväll, laget som vinner tar upp jakten på Västerås på allvar.

» Vita Hästen 4-0-vann senast mot Mora, efter att innan dess åkt på två raka förluster. Nu förstärks laget också av David Åslin som värvades in från Vienna Capitals i lördags. 30-åringen gör troligen debut ikväll, och att det blir mot just Södertälje är speciellt eftersom han spelade i klubben så sent som ifjol.

» Södertälje i strålande form. Laget har poäng i sju raka matcher och tog en solid 5-1-seger mot Kristianstad i senaste omgången.

» Almtuna ligger tolva i tabellen och har fyra poäng ner till jagande Kristianstad under det negativa kvalstrecket. Alla poäng som laget kan ta är alltså viktiga. Almtuna är skapliga hemma just nu och har poäng i fyra av de fem senaste kamperna i Gränbyhallen, även om ingen av dem är trepoängare.

» MODO har blandat och gett en del på sistone, och det gör att man liksom Almtuna är ett jagat lag. MODO är tvåa i tabellen, men trean Timrå är bara tre pinnar efter. Laget kommer från en fin insats och prestation senast där Västerås 4-0-besegrades.

» Båda lagen agerade under de sista dagarna innan transferstoppet. Almtuna släppte målvakten Daniel Rosengren och backen Victor Aronsson, och ersatte med målvakten Jonas Eneroth (Köping), backen Alexander Anderberg (Karlskoga) och forwarden Rasmus Hedin (Wings). MODO släppte iväg forwarden Anton Karlström, och plockade in backarna Linus Nässén (Växjö) och Johan Pettersson (Kalix).

» Västerås brottas med formen, och behöver poäng för att hålla undan på femteplatsen från jagande Södertälje och Vita Hästen. VIK har bara en seger på de fem senaste matcherna, och 0-4-föll mot MODO senast.

» Formen är desto bättre i Timrå. Laget har fem raka segrar och poäng i åtta raka matcher. Kedjan med Sebastian Hartmann, Morten Madsen och Sebastian Ohlsson är het, trion har levererat 24 poäng på de fem senaste matcherna. Poängligaledaren Jonathan Dahlén är ett stort frågetecken inför kvällen, han kommer troligen inte till spel skriver hockeypuls.se.

» Västerås värvade in backen Simon Åkerström från finska Ässät i lördags. Han väntas debutera ikväll och får troligen chansen i powerplay direkt. "För mig är det en bonus att få spela PP. Det gäller att försöka gå in där, skjuta mycket och sätta någon puck. Men framförallt vill jag vara stabil över hela banan", säger Åkerström till hockeypuls.se.

» Ikväll kan AIK bli klara för Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Laget är sist i tabellen och det skiljer 17 poäng upp till fast mark med bara 18 poäng kvar att spela om. Eftersom Almtuna har så pass mycket bättre målskillnad än AIK (55 mål) så måste AIK ta tre poäng och Almtuna noll poäng ikväll om hoppet ska leva kvar för AIK (i det scenariot skiljer det 14 poäng mellan lagen med 15 poäng kvar att spela om).

» Efter en stark period med sju segrar på åtta matcher så hade Västervik det tungt förra veckan med dubbla förluster. På det så har klubben släppt den tongivande trion Adam Plant, Darren Nowick och Rob Bordson, och ersatt dem med Viktor Näslund (Dalen), Emil Eriksson (Dalen) och Anton Karlström (MODO).

» I måndags ändrade AIK om i lagledningen och Roger Melin har kommit tillbaka som huvudtränare (varit i klubben två sejourer tidigare). Han gör sin första match i båset ikväll.

» Karlskoga har fyra segrar på de fem senaste matcherna, och slog tillbaka Västervik med 2-1 på bortaplan senast. Avståndet upp till andraplatsen i tabellen har vuxit till nio poäng, och upp till trean Timrå skiljer det sex poäng. Kan BIK, som får tillbaka viktige Gustaf Thorell ikväll, jaga ikapp...?

» Björklöven ångar på i toppen. Laget tog femte raka segern senast när Tingsryd besegrades, en vinst som också innebar att Löven tangerade det allsvenska poängrekordet på 109 poäng. Om Umeå-laget tar poäng ikväll sätter man således ett nytt rekord.

» Karlskoga värvade in både Simon Krekula, Vita Hästen, och Valtteri Parikka, Kalpa, i lördags, att lägga till Pelle Hedlund som man värvade strax därinnan. Noterbart är också att klubben släppt backen Alexander Anderberg till Almtuna.

» Trots bara en trepoängare på de femton senaste matcherna så är Tingsryd fortfarande med i kampen om att nå SHL-kvalet. Smålänningarna parkerar som elva i tabellen, och är bara tre pinnar bakom åttan Mora - som man möter ikväll. Snacka om nyckelmatch för Taif alltså, seger och man är med i racet på allvar, förlust och gapet uppåt växer till sex poäng.

» Efter att ha varit ett av ligans formstarkaste lag så blev förra veckan en mardröm för Mora. 2-9 mot Kristianstad och 0-4 mot Vita Hästen var överraskande resultet. "Det är normalt att det kommer en reaktion, vi hade en väldigt bra period efter jul. Och vi har fortfarande ett väldigt bra utgångsläge med sex matcher kvar. Vi har alla möjligheter", säger Mora-tränaren Tomek Valtonen till hockeypuls.se.

» Båda lagen förstärkte med en forward innan transferfönstret stängde, och båda har redan hunnit debutera: Filip Sveningsson i Tingsryd och Mikko Laine i Mora.