Persson: "Jag blickar bara framåt"
Publicerad: 2021-02-25
Markus Persson är tillbaka i HockeyAllsvenskan och nu berättar han om MODO, Magnus Sundquist, backspegeln, epitetet "HockeyEttans bästa spelare" och slutspurten.

Han har kallats HockeyEttans bästa spelare.

Nu är Markus Persson tillbaka i HockeyAllsvenskan igen. Strax innan transferfönstret stängde så skrev forwarden på för MODO.

– Det känns väldigt bra och kul, säger Markus Persson.

– Det var Magnus Sundquist som ringde och när alla bitar föll på plats så var det inte mycket att tveka på. Jag hade en väldigt bra dialog med Borlänge och det var inga problem för mig att lämna när jag fick den här chansen.

Att det var just Magnus Sundquist, som nyligen fick jobbet som ny huvudtränare i MODO, som ringde hade en avgörande betydelse.

Markus Persson har spelat under Sundquist både i Stjernen och Tingsryd och det var också under Sundquists ledning i Taif som han levererade sin hittills absolut bästa säsong i HockeyAllsvenskan.

Persson lämnade Stjernen för Tingsryd 2013 och 2015 var han med och spelade upp den småländska klubben i HockeyAllsvenskan. Då kom Sundquist in som ny tränare och Tingsryd gjorde en sensationell säsong som nykomling där man till slut kom tvåa i tabellen.

Persson själv matade in 30 poäng på 47 matcher det året.

– Magnus Sundquist är en bra person och han är en SHL-tränare för mig, säger Persson.

Vid sidan om den där vintern i Tingsryd så har den allsvenska karriären varit brokig. Markus Persson hade svårt att hävda sig i Leksand i början av seniorkarriären och lånades ut till Mariestad där han, vid sidan om Taif-året, gjorde sin bästa allsvenska säsong med 21 poäng på 31 matcher.

Genombrottet i Mariestad gav dock ingen framskjuten plats i Leksand och efter en misslyckad sejour i Karlskoga med ett par utlåningar, så gick vägen via HockeyEttan, Norge och HockeyEttan igen innan han landade i Tingsryd.

Framgången i Taif öppnade upp för ett kontrakt med Västerås, men flöt inte på där. Inte i Oskarshamn eller Södertälje åren efter heller.

{!B}

Efter det, sedan 2018, har Persson lirat med Borlänge i HockeyEttan.

De två senaste säsongerna har han varit hela ettans bästa målskytt och ifjol var han också hela ettans poängkung.

– Jag har haft väldigt bra år i Borlänge. En bra klubb, en bra förening och ett bra lag, säger han.

Du har öst in poäng men ändå blivit kvar i ettan… varför?
– Jo, det har blivit så, och jag vet inte vad jag ska säga om det. Det har varit ett bra lag med bra medspelare, och samtidigt känner jag att jag utvecklats som spelare.

Varför tar du klivet uppåt nu?
– MODO är en klassisk klubb och det är klart att det lockar. Det är en klubb som vill något. Extra kul när Magnus Sundquist är där, givetvis.

Lockade MODO eller en nivå upp i seriesystemet mest?
– Det var väl lite både och. Jag har gjort några säsonger i HockeyEttan nu och det i kombination med att det var MODO som ville ha mig gjorde att det kändes spännande.

Har du varit HockeyEttans bästa spelare senaste åren?
– Haha, det ver jag inte. Det har gått bra, men så mycket mer säger jag inte om det.

Markus Persson är ingen som gräver i det förflutna. Han tänker inte på sina tidigare allsvenska år, där han inte riktigt lyckats få fäste i ligan.

– Jag hade lite skador och blev utlånad några gånger, men jag tänker inte på det som varit. Jag blickar bara framåt, säger han.

– Jag säger som en del andra; framrutan är större än backspegeln. Jag lever efter den devisen. Nu är det bara MODO som gäller.

{!C}

31-åringen har hunnit spela fyra matcher där han levererat ett mål och två assist.

– MODO är ett bra gäng. Alla kör verkligen till 100 %. Det har varit lätt att komma in i laget, säger han.

– Skönt att göra ett mål ganska tidigt också, det hjälper självförtroendet. Sedan är jag här i första hand för att hjälpa laget att vinna matcher, vem som nätar spelar egentligen ingen roll.

Men offensiven är ju ditt adelsmärke, så du ska leverera framåt?
– Jo, så är det ju. Sedan gäller det att ha defensiven på plats, då får man också en bra offensiv, så allt hänger ihop.

Du har lirat med Johan Harju och Patrik Karlkvist, hyfsad omgivning?
– Ja, det är två rutinerade och skickliga spelare, och det är enkelt att spela med dem.

Just nu är det skarpt läge för MODO i tabellen. Ska det bli slutspel så måste laget göra en stark spurt på serien.

– Trots att det gått lite tungt så finns det optimism i det här laget. Det är full körning varje dag för att bli bättre. Jag tycker det är ett härligt gäng med en härlig känsla, alla krigar verkligen för MODO. Samtidigt kan vi inte fokusera på slutspel nu. Vi måste ta match för match och spela varje match som om det är vår sista.

Det är också skarpt läge för Markus Persson.

Han har kontrakt säsongen ut och spelar för sin allsvenska framtid.

– Så är det ju helt klart, och det är jag medveten om, säger han.

Att framtiden består av idrott är det dock ingen tvekan om. Persson utbildar sig till idrottslärare vid sidan om hockeyn, och att han bara hade distanskurser kvar underlättade flytten från Borlänge till MODO.

– De senaste åren har jag kombinerat hockey med studier och extrajobb. Det gäller att kunna planera, men jag tycker att det har fungerat bra. Nu är jag i sluttampen också och ser slutet, säger han.

Du brinner för idrotten?
– Jag har levt med idrotten hela mitt liv så det är klart att den ligger mig varmt om hjärtat.

Jonas Gustavsson