HockeyAllsvenskan år för år: 2014/15

14 juli 2020 09:00

Tionde säsongen i HockeyAllsvenskan - och säsongen som blev känd som "tidernas säsong" eftersom SHL säsongen efter expanderade till 14 lag vilket gjorde att det fanns fler platser uppåt att slåss om.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-2 till HockeyAllsvensk Final, bäst av fem matcher. Vinnaren upp i SHL.

– Lag 3-8 till Slutspelsserien, alla möter alla en gång, totalt fem omgångar. Lag 1-3 till Direktkvalet till SHL.

– Förloraren i HockeyAllsvenska Finalen samt lag 1-3 i Slutspelsserien, spelar Direktkval till SHL tillsammans med två lag från SHL. Tre matchserier i bäst av sju, tre vinnare till SHL.

– Kvalserien till Elitserien spelades med sex lag (två från SHL) och i tio omgångar, där ettan och tvåan kvalificerade sig för SHL.

– Lag 13-14 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– Västerås och Karlskrona blev etta och tvåa i HockeyAllsvenskan och möttes i HockeyAllsvenska Finalen. Västerås vann första matchen, men sedan tog Karlskrona tre raka segrar och säkrade ett sensationellt avancemang till SHL.

– Malmö, Rögle, Karlskoga, Björklöven, Mora och nykomlingen Vita Hästen blev trea till åtta i tabellen och kvalificerade sig för Slutspelsserien. Rögle, Vita Hästen och Malmö blev etta, tvåa och trea där, och gick vidare till Direktkvalet till SHL.

– Direktkvalet till SHL bestod av tre matchserier i bäst av sju matcher. Rögle (slog Västerås med 4-1 i matcher), MODO (slog Vita Hästen med 4-0 i matcher) samt Malmö (slog Leksand med 4-3 i matcher) kvalificerade sig för SHL.

– Totalt tre lag gick alltså upp i SHL: Karlskrona, Rögle och Malmö.

– Malmös resa upp var speciell. Laget missade andraplatsen i tabellen, och därmed en plats i HockeyAllsvenska Finalen, med en poängs marginal. Inför den sista omgången av Slutspelsserien var laget inte bland de tre bästa, men lyckades i slutomgången vinna mot Mora samtidigt som Rögle slog Björklöven, och därmed blev det spel i Direktkvalet till SHL. Där slog man Leksand i en sju matcher lång het serie, som var otroligt underhållande.

– AIK och Södertälje fick kvala för att hålla sig kvar i ligan. Eftersom SHL expanderade till 14 lag fick två lag extra från HockeyEttan ta klivet upp i HockeyAllsvenskan. Således kvalificerade sig fyra av sex lag i Kvalserien till HockeyAllsvenskan för ett avancemang uppåt. AIK lyckades försvara sin allsvenska plats, medan Södertälje åkte ur. Tingsryd, Pantern och Sundsvall gick upp från HockeyEttan.

– För fjärde året i rad så vanns poängligan av en transatlant. Jacob Lagace, Asplöven, vann poängligan med 57 poäng, hela nio poäng före tvåan Jesper Jensen, Rögle.

– De sju första platserna i poängligan erövrades av importer. Bäste svensk var Stefan Öhman, Björklöven, på en åttondeplats.

– Robin Kovacs, AIK, vann Guldgallret som HockeyAllsvenskans främsta junior.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Jacob Lagacé, Asplöven. Fyndvärvning av Per Kenttä. Spetscenter som vann poängligan i stor stil.

– John Henrion, Asplöven. Kom in på en tryout i Asplöven, fick permanent avtal, hittade perfekt kemi med Jacob Lagacé och vann skytteligan med sina 33 kassar.

– Johan Holmqvist, Almtuna. Veteranmålvakten, med landskamper, NHL-matcher och massor av SHL-rutin, spelade med Almtuna och imponerade stort.

– Marcus Eriksson, Vita Hästen. Trotjänaren och artisten tog HockeyAllsvenskan med storm i nykomlingen Vita Hästen, och hade stor del i lagets succéartade säsong som räckte hela vägen till Direktkval till SHL.

– Greg Squires, Oskarshamn. Miniliraren med den blänande farten som charmade de flesta med sin irrationella stil. Öste in poäng, dessutom.

– Kevin Mitchell, Mora. Växte ut till en succéback, slukade massor av istid och vräkte in hela 48 (!) poäng från sin backplats.

– Jesper Jensen, Rögle. Centerstrateg och spelmotor i Rögle som tog sig hela vägen upp till SHL.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2014/15

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: HockeyAllsvenska Finalen

Statistik: Slutspelsserien

Statistik: Direktkval till SHL

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020